Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
1.1 hamulce niewyjasniona sprawa?
Autor Wiadomość
HxC
Gość
Wysłany: 2005-10-09, 19:16   

mam problem zmienialem tarcze hamulcowe w trabie bo stare pekły i po zmianie musialem odpowietrzyc układ no to zaczolem od najdalszego kola i po tak jak pisza w podrecznikach :D. na poczatku wszystko szlo dobrze powietrze sobie uciekalo po kilku pompowaniach wytrysnol płyn no to zakrecilem srubke i nastepne kolo i tak do konca . zdawc by sie moglo ze juz bedzie gitara i bylo przez chwile . po 1 dniu jazdy jak chcaialem powoli zahamowac i naciskalem lekko na pedal hamulca to zaczol wchodzic powoli w podloge az sie z nia zetkna i hamulca 0 ... czego to moze byc wina. koles jeden mi powiedzial ze to wina pompy ktora sie zepsula i nie pompuje plynu do hamulcow i dlatego pedal wpada w podloge a hamulcow niema. prosze o pomoc czy jest jakis prosty sposob zeby sprawdzic co jest zepsute ? pozdrawiam HxC

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-10-09, 20:51   

sprawdz odpowietrzniki czy dokręciłes je dokładnie może nie dolałes na czas hydrolu do pojemniczka jak odpowietrzałes hamulce i zapowietrzył się układ na nowo sprawdzaj wszystko

Marek Wolak
Gość
Wysłany: 2005-10-09, 21:46   

Zgadzam sie z Pawłem. Ale jeśli to nie jest wina złego dokrecenia odpowietrzników lub zapowietrzenia układu to pewnie pompa przepuszcza.

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-09, 22:59   

Niekoniecznie. Miałem podobnie. Po prostu odpowietrz jeszcze raz, pojeździj, odpowietrz znowu. Jeśli nie pomoże, to czeka Cię regneracja/wymiana pompy.

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 09:56   

oki ale jesli jest dobrze odpowietrzone i nie ubywea plynu a pedal nadal wchodzi przy wolnym hamowaniu a przy szybkim wcisnieciu jest lepiej to znaczy ze pompa nie trzyma cisnienia

HxC
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 10:41   

dzieki dzisiaj biore sie do roboty. a moze ma ktos z was 4 takie srubki nowe te co sie odkreca zeby odpowietrzyc bo moje sa juz zjechane z deka. chetnie odkupie. kontakt hxc@wp.pl

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 15:39   

Kupisz je w sklepie z częściami do Trabanta (przynajmniej powinieneś tam dostać) i może warto też zacząć od odpowietrzania pompy, u mnie właśnie w ten sposób się "zregenerowała".

HxC
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 19:52   

no dobra to kto mnie poinstrułuje jak odpowietrzyc pompe w 1.1 ? tak na przyszlosc zebym wiedzial bo moze sie przytdac jak zaczne grzebac w tych hamulcach na dobre....

cizik
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 21:21   

Stary daj sobie spokój z odpowietrzaniem i regenerowaniem pompy hamulcowej od 1.1.Szkoda czasu,nerwów i pieniedzy.Ja też miałęm taki dylemat.Dorwij pompe od dwusówa i kłopot z głowy.Ja tak zrobiłęm i skończyły sie problemy

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 21:41   

jesli chodzi o odpowietrzniki to na tyl winny pasowac od fiata rowniez tylne <126p> jeslimasz dostep oczywiscie o org.

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 09:37   

Z tego co wiem, pompa odpowietrza się sama przez zbiorniczek.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 15:46   

Moja nie chciała ;p. Pomogło poluzowanie przewodów na pompie, pedał w podłogę, zakręcić i tak ze 3 razy i nagle heble się pojawiły i działały bez zarzutu. Korektor siły hamowania (to coś za prawym przednim kołem, na przodzie kabiny) też odpowietrzyłem i naprawdę działały zajefajnie i to na węgierskich gumkach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi