Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
woda w progach
Autor Wiadomość
Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-10-07, 11:05   

Witam.Mam mały problem. Po tygodniowym postoju traba na parkingu postanowiłem się przejechać. Podjechałem pod garaż gdzie jest pochyło i z progów wylała mi się kałuża wody. Jak to zabezpieczyć i co z tym robić to wiem tylko małe pytanie. Którędy ta woda się tam dostaje ??

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-10-07, 11:06   

aha. w dolnej płaszczyźnie progu wywiercone są 3 otwory, to właśnie z nich się wylała woda. chyba trzeba by to zakleić a w progi napchać trocin i zalać to olejem.

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-10-07, 15:25   

jeśli w dolnej płaszczyźnie to jest oki bo ktoś to zrobił po to ,żeby ta woda wypłunała skoro się tam już dostała .a jak to zakleisz to woda tam będzie cały czas i progio zaraz ci zgnija.przecie woda od dołu nie wpływa:-)hehe do góry nie poleci....

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-10-07, 19:10   

Do glowy sobie napchaj trocin i zalej olejem.

Alan
Gość
Wysłany: 2005-10-08, 07:29   

Progi osusz (samochód niech postoi gdzieś w suchym), zatkaj od dołu korkami gumowymi te otworki, po dwa korki we wnękach kół (takie większe) i zalej progi olejem (NOWYM! Nie zuzytym!!!). I masz problem z głowy do końca zycia Trabanta :-)

picia353
Gość
Wysłany: 2005-10-09, 22:08   

tak a wlewająca się woda bedzie osiadać na dnie progu i kiedyś ci się wyleje razem z olejem hehe, tak to mozna robić w nowych trabach Alan

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 07:13   

Do glowy sobie napchaj trocin i zalej olejem. Nie pytałem sie gdzie mam sobie wsadzić te trociny,może ty to lubisz. Jak na moj gust możesz je sobie sadzić nawet w dupe jeśli ci to sprawi przyjemność. Chciałem zapytać skąd się tam woda bierze, jak zwykle się nie dowiedziałem bo każdy struga fachowca, i każdy wszystko wie najlepiej. Jeśli od tego jest forum żeby się z siebie wyśmiewać to ja serdecznie to wszystko @!#$. Nie jest to pierwsza sytuacja tego typu. Jeśli chodzi o wlewanie oleju do progów kilku moich znajomych tak już robiło i progi wytrzymały dłużej niż cała buda. Z resztą blacharz u mnie tak robił i progów nic nie rusza. dziękuje to by było na tyle.

myszy
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 09:40   

IMHO wodoa do progów dostaje się szczególnie chętnie przez korki na ich końcach - w nadkolach. W czasie jazdy koło pompuje wodę przez nieszczelności tych korków. Na postoju woda może się dostawać z przodu progu przez profil zamknięty, który stanowi przedną krawędź ramy drzwi - jest tam dość głupia konstrukcja z mnóstwem elementów.
Otwory w dolnej powierzchni progów służą do tego, aby woda, gdy się już dostanie miała jak się wydostać. Trzeba pilnować, żeby te otwory były drożne - szcelnie zamknięty profil to istny raj dla korozji. Uważam, że brak podobnych otworów w jaskółce zankomicie sprzyja jej korozji. U mnie jaskółka była wyełniona błotem i ziemią.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 12:02   

trab stał ok tygodnia nie używany i woda wylała mi się jak trab sięprzechylil (stanołem na pochyłym terenie) więc chyba leje się przez rynienki na słukach. Jak to zabezpieczyć ??

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 16:01   

chyba trzeba by to zakleić a w progi napchać trocin i zalać to olejem. Kędzior, to nie jest pytanie!! Ja się nie dziwię, że Paplo tak odpowiedział, bo naprawdę momentami opada wszystko, co może, jak ciągle się czyta takie teksty. Pytasz, to pytaj, a nie rzucasz jakieś rzeźnicze patenty z minionej epoki. PzDDR.

gajos
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 18:14   

Ja tam na uszczelnianiu progow sie nie znam, ale fragment z trocinami odebralem jako ironie czy tez akt despreacji ;) Chociaz wypelnienie progow od srodka substancja nie przepuszczajaca wode wglab byloby moim zdaniem wcale nie takim zlym pomyslem..Ale to tylko zdanie laika..

picia353
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 09:31   

wora wlewa się tez przez słupki z nieszczelnego dachu tzn mięzy dachem a rynienką (umnie tak było ) pod uszczelką przedniej szyby profilami zamkniętymi prosto do progu :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi