|
centralny zamek |
| Autor |
Wiadomość |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-09-23, 20:16
|
|
|
| Wiem, wiem było już o tym. Ale potrzebuje DOKŁADNEGO opisu co i jak. Chodzi mi o uniwersalny zamek na pilota. Jak sprzegnąć siłowniki głównie to mnie interesuje. |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2005-09-23, 22:18
|
|
|
http://forum.klub-wartburga.pl/viewtopic.php?t=975&highlight=centralny+zamekl
Mistrzu w tym linku masz forum wartburgowe a w linku nr 2 z forum warczaka. Jesyt dokładnie opisane co i jak jest nawet link do czeskiej stronki a tam jest aplikacja. Poskładasz wszystko w jedną całość i nawet nie bedziesz przypuszczał ze to takie proste ale urobisz sie przy tym w .... ja sam teraz to robie :D
Pozdro i wytrwałości |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2005-09-24, 11:30
|
|
|
| Jest jeszcze drugi sposob - prostszy, ale wtedy nie ma mozliwosci otwierania kluczykiem... Wybor nalezy do wykonawcy ;) |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2005-09-24, 11:53
|
|
|
| Możesz zamontować zamki od tylnych drzwi od wartburga, ale tak jak napisał Grzesiek nie będziesz miał możliwości otwarcie drzwi z kluczyka. |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2005-09-25, 06:23
|
|
|
| ja mam oryginalne zamki podpiolem wszystko i dziala elegancko,zrezygnowalem z otwierania drzwi kluczkykliem ,po to mam pilot.wiem ze lipa jak akum siadzie.ale mam zapasowy:-) pozdrawiam pa |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2005-09-25, 09:38
|
|
|
| ale są dwa typy bo zwykły bęben jest dłuższy a te bębny z drzwi mają ścięty ten "dystans" bo nie wiem jak to nazwać i jak masz klucz to własnie tym sterujesz ze raz jest otwarte a raz zamknięte. I idzie zrobić że fajnie zamykasz i otwierasz kluczem i jak chcesz to masz tak samo na pilota tylko że to wszystko na tym bębnie oryginalnym trzeba robić. A mam pytanie do Pitera jak jest z siłownikiem bo jestem przed montażem i on raz ciągnie do siebie raz od siebie. On po zamontowaniu też pozostaje w pozycji na środku czy w ostatniej odchylonej albo dochylonej. Bo sie martwie o to że jak będzie zostawał na środku to tego zamka w rzeczywistości nigdy nie otworze... jak bedzie pozostawał cały czas na środku |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-09-25, 16:58
|
|
|
| A w zimie nie ma problemów jak nie ma możliwości otwierania kluczykiem? Bo jakoś nie mam ochoty wchodzić przez bagażnik :) |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2005-09-25, 22:37
|
|
|
| hehhe tego to też nie wiem ale w bagażniku mam klucze i zawsze moge odkręcić siedzenie. Gorzej jak bede miec już bagażnik na linke to wtedy już nie wiem co zrobie... |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2005-09-26, 20:29
|
|
|
Założenie centralnego tak, jak to opisali "Wartburgowcy" _UMOZLIWIA_ otwieranie drzwi kluczykiem!
Umozliwia, bo sam mam tak zrobione i działa. Otwieranie kluczykiem nie otwiera jednak drzwi z drugiej strony, i trzeba pamiętać o tym, że się otworzyło kluczykiem - inaczej jak zamkniesz pilotem swoje, to drugie się OTWORZĄ! Otworzysz swoje - tamte się zamkną. Na to trzeba zwracać uwagę. |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2005-09-26, 20:36
|
|
|
jak jest z siłownikiem bo jestem przed montażem i on raz ciągnie do siebie raz od siebie. On po zamontowaniu też pozostaje w pozycji na środku czy w ostatniej odchylonej albo dochylonej...
Siłownik po podłączeniu do zasilania zawsze SAM przejdzie w jedną z pozycji krańcowych! Nie ma możliwości ustawienia go w pozycji "w środku". Po to w siłowniku są wyłączniki krańcowe podłączone do centralki, aby własnie nie pozostały na środku; silnik w siłowniku będzie tak długo starał się przesunąć w jedną lub drugą stronę popychacz, aż sam sobie wyłączy krańcówkę. Nie masz się więc co obawiać -siłownik NIE USTAWI SIĘ w pozycji środkowej Jest jeden warunek: jeden z siłowników (najlepiej w drzwiach kierowcy) MUSI być typu MASTER! Drugi i każdy nastepny to SLAVE. MASTER właśnie ma w sobie krańcówki. Poznajesz go po 5-ciu przewodach. SLAVE mają tylko dwa.
Pytania? Pytaj |
|
|
|
 |
BaseBall
Gość
|
Wysłany: 2005-09-27, 09:38
|
|
|
| a Gdzie zakupie takowy zamek do samodzielnego montażu i jaka cena ???wlasnie a co z tylną klapą??? |
|
|
|
 |
Sikor
Gość
|
Wysłany: 2005-09-27, 10:30
|
|
|
| Cantralkę za nieduże pieniądze z alarmem możesz kupić na allegro, na Słomczynie lub Żeraniu. Do tylnej klapy dokupujesz dodatkowy siłownik i podłączasz go do siłownika którychś drzwi. Acha, nie kupujcie zamków z dwoma masterami to w przypadku przeróbki mija się z celem. |
|
|
|
 |
Alan
Gość
|
Wysłany: 2005-09-27, 14:23
|
|
|
BaseBall, z tylną klapą robisz to samo co z zamkiem drzwi kierowcy (opis Wartburga). Masz wówczas mozliwość otwierania klapy albo indywidualnie kluczykiem, albo razem ze wszystkimi drzwiami pilotem. Ale tu również pamiętaj, że jak otworzysz klapę kluczem, to nie zamykaj jej pilotem, bo Ci się klapa zablokuje ale otworzą się wszystkie drzwi
Siłowniki są do kupienia m.in. na Allegro lub w każdym sklepie zajmującym się elektryką samochodową: alarmy, centralki itp. Możesz kupić albo zestaw dwóch siłowników (+ centralka) i dokupić jeden SLAVE dla klapy, albo kupić 4 siłowniki: 1xMASTER i 3xSLAVE; jeden siłownik będziesz mieć w zapasie. Jak pisał Sikor, nie kupuj z dwoma MASTER-ami, bo przepłacisz a drugiego nie wykorzystasz.
Ja kupiłem najpierw siłownik SLAVE, a potem zorientowałem się że są w kompletach . Przynajmniej jeden mam w zapasie. |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2005-10-01, 06:28
|
|
|
| ja zmieniłem klamke kierowcy na taką bez wejscia na kluczyk bo tam byylko woda stala zima i zamarzalby mi zamek.a tak to fajnie wyglada ...aha w sedanei da sie podlaczyc zamek w tylnej klapie ,ma kos tak zrobione/pozdrawiam pa |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2005-10-02, 13:43
|
|
|
Alan nie zgodze sie z tobą idzie zrobić tak że otworzysz drzwi kluczykiem i otworzy sie slave cały problem będzie już nie polegał na zamku tylko na modernizacji tego bębenka bo będziesz musiał na stałe połączyć z elementem który dorobisz i wtedy on bedzie przesuwał cały bębenek nie wiem tylko czy od środka da sie przesuwać bębenek jak nie ma kluczyka w środku jeżeli tak to nie ma problemu jeżeli nie to nic z tego nie wyjdzie... U mnie osobiście wygląda tak że dałem sobie spokój i mam dwie klamki bez możliwości wkładania kluczyka.
Co do cen centralnych idzie kupić ciekawe zestawy w granicach 120 zł właśnie na allegro wybór szeroki z dodatkami. Tylko zwracajcie uwage czy w zestawie jest syrena bo potem sie okazuje że cały happy że masz wszystko a alarm ci nie zawyje bez syreny. |
|
|
|
 |
|
|