Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[tuning] Przełącznik elektr. szyb - schemat
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 14:38   

Ktoś z Was zna schemat podłączania elektr.szyb? Przełącznik jaki mam ma 5 kabli:

- czerwony
- czerwono - czarny
- zielony
- zielono - czarny
- niebieski

Silniczek siłownika ma tylko 2 kable. jak to podłączyć? mogę eksperymentować, ale może ktoś oszczędzi mi pracy? Gdyby w przełączniku było 6 kabli, to by było proste: dolot(+-), wylot góra (+-) i wylot dół(+-). Ale pięć?!?z tego co oglądałem,wszystkie - nawet uniwersalne z allegro - mają 5 styków. hilfe!

Przemek
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 16:02   

Zobacz tutaj i tutaj.
Wprawdzie kolory nie takie same, ale zawsze chyba to jakieś ułatwienie.
Pozddr

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 18:13   

EXTRA! Dzięki! Jesteś wielki;)

[po udanym montazu kolega Miedelnica jest proszony o opis: jaki mechanizm, sposob montazu, koszt itp :) - GB]

trabiq14
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 21:18   

Pytanie laika - do czego sluzy "Reset OFF Dolny i gorny"?

picia353
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 21:33   

niewiem czego tak są podpisane , tak wpina sie wył przeciązeniowy (krańcowy)

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-20, 23:00   

wył?!?

reset off oznacza wyłącznik, jeżeli szyba dojdzie do końca to na listwie montuję blaszkę do której przykręcam wyłącznik. gdy szyba dojdzie do samej góry, blaszka która rusza się góra/dół razem z prowadnicą (umocowana poziomo) naciśnie na wyłącznik umieszczony do góry nogami i sprawi, że obieg prądu się zatrzymuje(przerywa).to samo, gdy szyba pójdzie na sam dół - tam na tą samą blaszkę, na odpowiedniej wysokości, czeka drugi wyłącznik reset off, tym razem ustawiony normalnie, który zamyka drugi obieg przy wciśnięciu. rewelacyjna sprawa!

Ma to b.wielką zaletę - szybę puściłem tak, że schodzi poniżej lini drzwi!!!Oznacza to,że wreszcie w lato, przy otwartej szybie, można niczym lichy szpaner wystawić łokieć za okno stojąc w korku i szyba nie będzie wbijać się w rękę!
Schemat oczywiście udostępnię, ale robić to będę dopiero w czerwcu. porobię zdjęcia itp.z montażu. Mam 2 mechanizmy z seicento, kupione za pół ceny. guziki kupiłem od jakiegoś innego bolida, oryginalne. Teraz w mydle mam lewą stronę elektryczną, ale nie podłączoną z powodu wiadomego-brak czasu.jest to najtańsza forma zrobienia elektryki: kupiłem 2 podnośniki z poloneza, na wieloklin nałożyłem silniczek elektrycznych szyb z volvo, który dostałem od kumpla z szwecji(naciąłem w nim otwór na wieloklin).silniczek schowałem wewnątrz drzwi w samym dolnym rogu, do tego nie mam klamek więc drzwi od wewnątrz mam gładziusieńkie;)

picia353
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 01:21   

wył. to skrót od wyłącznik
a co ja napisałem????

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 02:36   

a nie, nic,Picia, tylko przez moment coś mi się wydawało ;)
A opisane jest to jako RESET OFF bo tak właśnie brzmi angielska nazwa tego wyłącznika ( np. TIMER RESET - wyłącznik czasowy ). Dlatego ma końcówkę OFF, bo przy aktywowaniu (wciśnięciu) wyłącznika przyjmuje funkcję OFF. Kiedyś się naciąłem nie wiedząc o tym że są i RESET OFF i RESET ON i kupiłem odwrotne.

Marioonio
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 21:28   

to i ja się podłączę pod temat :) ma ktoś z Was może jakieś doświadczenia z uniwersalnymi el.szybami z Allegro? czy to w ogóle da się dopasować do Traba ?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 22:06   

arek 353 je ma,więc się go zapytaj. ale wg mnie to trochę nie tak kupować coś za 400 skoro można to zrobić profesionalnie duuuużo taniej. najlepiej chyba kupić oryginalne elektr.szyby od zachodniego samochodu,byle prowadnica była podobna.masz jakość za rozsądną cenę - jak Pollena Rex;)

Te podnośniki "uniwersalne" z allegro są tylko "uniwersalne"...

picia353
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 22:33   

ja wszystko zrobiłem za 60 zł
działa mi juz 4 lata bez zazutu

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-05-21, 22:47   

no dokładnie... nie ma szans, żeby nie działało,jak sprawnie podłączysz. moja pierwsza wersja kosztowała mnie 20/strona. Trzeba jednak pamiętać o ważnej rzeczy. szyba strasznie "lata" w standardowych uszczelkach drzwiowych(tych filcowych). Wypadało by je trochę pogrubić,żeby szyba szła sztywno,bo jak mechanizm posuwa szybę do góry to może nieprzyjemnie drgać szyba. A jak uszczelka będzie ciasna, niewybita - to ładnie i płynnie idzie w górę i w dół.

Muerto
Gość
Wysłany: 2004-05-22, 07:13   

Może niech każdy kto już ma elektryczne szyby lub wie jakie pasują, nich napisze jakie. Oszczędzi to kłopotu innym:)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2005-09-21, 23:42   

Panowie odgrzebuje stary temat ktoś może coś napisac dokładnie podesłac jakieś zdjęcia czy cosik takiego?? Byłbym wdzięczny

Marcin/Niutek
Gość
Wysłany: 2005-09-22, 18:41   

Ja kiedys miałem podnośniki od renault 25 tylko zdemontowałem z dwoch powodów 1) brak wyłaczników reset off i szyba mi wpadała do drzwi wypadajac z prowadnicy 2) kiepskie uszczelki szyb i szyba zamiast isc po swojej prowadnicy szła swoim torem

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi