|
co najlepsze na podwozie? |
| Autor |
Wiadomość |
Magik
Gość
|
Wysłany: 2005-09-20, 18:58
|
|
|
| Czy wszechznany bitex czy macie lepsze pomysły? |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-09-20, 19:20
|
|
|
| Ja sobie konserwuje podwozie tak zwanym barankiem. nakładam conajmniej 2 grube warstwy i jest ok. Polecam , dużo osób zabezpiecza tym środkiem. Pozdro |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-09-20, 20:05
|
|
|
| jak coś koroduje to zedrzeć do blachy, pomalować unikorem 2 warstwy i bitgum w sprayu, albo w puszcze. Jeśli są jakieś dziury, to zatykam specjalnym kitem |
|
|
|
 |
Magik
Gość
|
Wysłany: 2005-09-20, 20:42
|
|
|
| czy baranka da się kupić w sprayu ? A co to takiego bitgum i gdzie to dostać? Dziur nie mam tylko lekki rdzawy nalot |
|
|
|
 |
Maliniox
Gość
|
Wysłany: 2005-09-20, 21:02
|
|
|
| Unikor+Bitgum |
|
|
|
 |
myszy
Gość
|
Wysłany: 2005-09-21, 09:31
|
|
|
| Używam preparatu do podwozi Soudal lub Novol (tańszy). Można go kupić tylko w opakowaniach do pistoletu, ale daje się nakładać pędzlem w 2-3 warstwach. Bardzo szybko schnie i nie lepi się tak jak bitex. Jest czarny, biały i szary. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-09-21, 13:42
|
|
|
| Bitgum w kazdym motoryzacyjnym to wydatek ok 10zł (spray 12zł) Ładnie sie nakłada pędzlem, ino nie jest do profili zamkniętych (jest za gęsty) |
|
|
|
 |
Dysiek
Gość
|
Wysłany: 2005-09-21, 13:48
|
|
|
| Baranka mozna nalozyc z pistoletu, pistolet to koszt ok. 70-80 zl, ale musisz miec dostep do sprezarki, ktora ma z 6-7 atmosfer. Osobiscie do podwozia stosuje bitex a na nadkola cos podobnego, tyle, ze znacznie gestsze, bardziej elastyczne no i naklada sie rowniez pistoletem. |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-09-21, 13:57
|
|
|
| Ja baranka nakładałem pendzlem grube warstwy i jest ok, tak samo nawaliłem go do nadkoli:) Polecam |
|
|
|
 |
Ra-v
Gość
|
Wysłany: 2005-09-22, 20:13
|
|
|
Bitex i Bitgum lub Auto-Smar czy Auto-wtrysk to środki rodem z ubiegłej epoki! Teraz juz prawie nikt tym nie robi bo są lepsze i porównywalne cenowo środki. Tzw. baranki - czyli środki KS i UBS to najlepsza konserwacja. Występują w opcji na pędzel 1-2,5kg (13-26zł), do pistoletu 1-2kg (14-26zł) i w sprayu 400-500ml (13-22zł). Do profili zamkniętych stosuje się środki ML - do pistoletu i w sprayu z rurką (16-18zł). Osobiscie polecam do pistoletu ponieważ powłoka jest grubsza i taniej wychodzi. A pistolet mozna kupić już za 60zł.
Pozddrawiam. |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-09-27, 20:05
|
|
|
| Hm... mialem kupic bitex ale moze.... Czy moglbys podac dokladna nazwe tego preparatu "baranek"?? UBS czy KS to nazwy handlowe?? |
|
|
|
 |
PabloX
Gość
|
Wysłany: 2005-09-27, 20:39
|
|
|
| A ja tam nakładam "Fluidol". Można go kupić w puszkach, lub z sprayu, do profili zamkniętych. Ten w puszce ładnie nakłada się pędzlem, nie kapie i szybko schnie. |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-09-27, 20:40
|
|
|
| Ja poprostu poszedłem, do sklepu i poprosiłem baranka, nazwy dokładnej niepamiętam, opakowań też nie posiadam, ale myśle że jak poprosisz baranka to dostaniesz to co ja:) Ale co do nazwy handlowej to coś mi chyba świta w głowie że UBS, ale nie jestem pewien. |
|
|
|
 |
Ra-v
Gość
|
Wysłany: 2005-10-02, 22:39
|
|
|
| UBS różni się tym od KS że nie nadaje się do lakierowania. baranek KS można jeszcze po wierzchu pomalować każdą farbą. Są różne firmy - tańsze: Boll, APP, NewChem, średnie: CSV, Plus-Body, DBS, lepsze: Euro-Body, Wurth, Forch. Fluidol to nic innego jak środek ML. Wszystkie występują w 3 kolorach - białym, szarym i czarnym. ML jest bursztynowy lub całkowicie przezroczysty. |
|
|
|
 |
Magik
Gość
|
Wysłany: 2005-10-03, 07:51
|
|
|
| już po robocie. Najpierw unikor, a na to baranek firmy Boll. Podwozie wygląda jak z fabryki. Dzięki za rady chłopaki !!! DDR ! |
|
|
|
 |
|
|