Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
spalanie trabanta 601
Autor Wiadomość
Mariusz W
Gość
Wysłany: 2005-09-11, 20:18   

witam wszystkich chcialem poruszyc temat spalania trabiego.W ksiazce pisze od 7,9-9.0 ja sie z tym nie zgadzam.Teraz w wakacje jechalismy nad morze we trzech wraz z bagazami to wyszlo mi ok.5l/100km przy predkosci ok.80km/h a w miescie tak 6,5l-7l Powiedzcie mi ile wasze maszyny spalaja???? :)) i jeszcze jedno jaka dajecie dawke oleju bo ja leje na 1l 30ml oleju czyli 150ml/5l

barteq86
Gość
Wysłany: 2005-09-11, 20:40   

U mnie wychodzi podobnie (5,5-6,0 w trasie i 6,5-7,0 w mieście). Raz wziął mi 7,5l/100km, ale testowałem wtedy ile jest w stanie spalić jak będę jeździł cały czas z pedałem gazu wciśniętym w podłogę (był to najfajniejszy okres jazdy Trabim).

vader
Gość
Wysłany: 2005-09-11, 21:00   

jak miałem w dwusowie jeszcze splanowane glowice na gladko, a nawet rowek w srodku zeby sie tlok nie obijal to palil 10 na 100 ale to z gazem w podlodze bo tylko tak nim jezdzilem

Mariusz W
Gość
Wysłany: 2005-09-11, 21:06   

mi jak kiedys rozlregulowal sie gaznik to tez wziol 10 ale przy spokojnej jezdzie

macq
Gość
Wysłany: 2005-09-11, 21:42   

Moj potrafi i 20 przepalic...ale za to ma kopa cholernego:) Dzisiaj po dosyc trodnym terenie[taa mało alternatora nie rozwalilem, o rejestracji nie wspominajac] spalanie wyniosło ok 10l/100km

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-09-11, 23:27   

To magiczny temat i juz wielokrotnie poruszny. Moj trabancik jest pod tym wzgledem bardzo dziwny bo otoz pali sobie tak 5,5 w trasie a w miescie czasem sobie 10 pociagnie, ale przewaznie jest 9 na setke. Nie mam pojecia od czego to zalezy , znaczy mam pewne domysly, ale jedno wiem ze go nie zyluje i gau w podlodze nie trzymam. Cos chyba z gaznikiem nie tak mam. Jest to stary typ gaznika z tzw pompka przyspieszajaca ;-p i troche pociaga. Poza tym w miescie zazwyczaj na krotkich odcinkach jezdze typu 8 kilometrow i nie ma kiedy sie rozgrzac porzadnie :-( Ale juz sie tym przestalem przejmowac po prostu. A moze czasn na remont silnika bo od nowosci ma 71 tys i remontu nie zaznal.

Pozdrawiam =]

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-09-12, 09:26   

Spalanie trabanta jest uzależnione od wielu czynników. Mój pierwszy silnik palił nawet 11 w mieście, na trasie 6.
Silnik nowy pali 9 w mieście, ale nie lubie ruszać na światłach zbyt płynnie :)
Rozrzut jest więc gigantyczny - wpływa na to kompresja silnika, zapłon, gaźnik, a i wydech, opony, czasem hamulce (może się zdarzyć, że bębny minimalny opór stwarzają) itd.
Samochody na gaźniku chyba tak lubią - mam Nissana Sunny na gaźniku i potwór zżera 11 w mieście a na trasie 6. W dieslach chyba tak nie ma - różnice w spalaniu wychylają się max do 3 litrów.
A to co piszą w książce... Najbardziej miarodajne są wyniki spalania podawane przez samych użytkowników, a nie ksiązki. Stąd przed kupnem samochodu nie patrzcie do książki, ale np. na: AUTOCENTRUM.pl spalanie Trabanta 601
Pozddro

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-09-13, 20:25   

Ja jechałem nad morze zatankowałem do pełna i dojechałem na miejsce ponad 320km i patrze w baku 9litrów czyli spalił mi okolo 5 /5.5 na 100 przy jeździe do 80...w mieście spali te 6.5 /7.0 ponoć wymiana filterka powietrza już troszeczke może zmniejszyć spalanie tak mi mechanik radził...a i zaznaczam że przed wyjazdem nad morze mialem new filterek i świeczki...a tak naprawde to się nie znam..

Pozdrawiam

Marcin/Niutek
Gość
Wysłany: 2005-09-14, 17:22   

Mi na zapłonie młoteczkowym wyregulowanym i zwykłych iskrach kopci 5 na trasie i ok. 6 - 6,5 na mieście Wolne obroty tez mam cacy i nie trzeba go na gazie trzymac. Kiedys to nawet i 12 mi spalał.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi