Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wskaźniki od skody!! Pilne
Autor Wiadomość
peeter
Gość
Wysłany: 2005-09-09, 08:22   

Witam:)wiem ze dostane opierdziel z miejsca za to ze po raz kolejny poruszam ten wątek, ale jak szukałem na forum to opisy jak dla mnie były mało jasne:)a wiec znalazłem opis w ktorym było wyraznie zaznaczone ze trzeba wyprowadzic sygnał z drugiego konca przewodu nawinietego w plywaku, zrobiłem to. Podałem go na lewą góre, na dól zołty kabelek ktory w kstce był czarno niebieski i na prao +12V. No i lipa wskaznik nie reaguje na nic, jest wychylony na full:(prosze o pomoc i jasne oraz proste wskazówki:)Pozdrawiam. A i chodzi i o wskaźnik paliwa, mam go od skoty, taki okrągły z 3 wyjsciami:)

peeter
Gość
Wysłany: 2005-09-09, 08:35   

Witam,

Czas pochwalić się wynikami "badań" nad wskaźnikami od skody do paiwa i temperatury silnika. W końcu usiadłem do wych już dawno kuponych zegarów i zacząłem pomiary. Oto co mi wysżło:

Wskaźniczek od temeratury montujemy bez jakich kolwiek rezystorków, działa idealnie z czujnikiem traba. By go podłączyć wystarczy wyciągnąć przewód koloru niebiesko - czerwonego z kostki od wskaźnika trabantowskiego i podłączyć go do wskaźnika od skody lewej, gónej końcuki, patrząc z tyłu wskażnika. Pod nim łączymy masę, a po prawej stronie +12V

Wskaźnik paliwa tu sprawa jest troszkę inna. Wskaźnik ma trzy końsówki do podłączenia, lub 4 jak jest rezerwa. Lewy, górny to sygnał z pływaka, ale ten pod nim także! Jedynie +12V pozostaje tak samo jak przy temp. By wskaźnik działał właściewie musimy przeprowadzić do pływaka jeszcze jeden kabelek, najlepiej koloru niebieskiego.
Pływak musi przejść małą przeróbkę. Trzeba wyciągnąć sygnał od grugiego koca drutu któy jest nawinięty w pływaku. W obudowie pływaka jest nawet mejsce na wmontowanie dodatkowej srubki.
Sygnał z tej dodatkowej śrubki poajemy na lewą górną końcówkę we wskaźniku. Drugą końcówkę z pływaka (tę najbliższą pierwszej końcówce) podłączamy do masy (brązowy kabelek, kóry ybł cześniej podłączony do pływaka), a końcówkę, któa zostanie do zółtego kabelka. Jego drugi koniec to niebiesko-czarny kabelek w kostce trabantowskeigo wskaźnika, podłączamy go do lewej dolnej końcówki wskaźnika skody. Nie zapomnijmy o +12V.
Jeżeli wszystko jest dobrze podłączone, to wskaźniki powinien działać. JEgo zakres będize zmiejszony o czerwone pole na wskaźniku skody, ale większość i tak z nas robi sobie własne tarcze, więc z tym problemem sobie powinniście poradzić.

Gdyby były jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam
Marcin W.

to jest opis Marcina a ja nie kminie jednego fragmentu:"Drugą końcówkę z pływaka (tę najbliższą pierwszej końcówce) podłączamy do masy (brązowy kabelek, kóry ybł cześniej podłączony do pływaka), a końcówkę, któa zostanie do zółtego kabelka. Jego drugi koniec to niebiesko-czarny kabelek w kostce trabantowskeigo wskaźnika, podłączamy go do lewej dolnej końcówki wskaźnika skody. Nie zapomnijmy o +12V."o jakie to koncowki chodzi i z tego co wiem to zolty kabelet to sygnał z jednego konca drutu a brazowy to mama, nawet na obudowie jest zaznaczone.Tylko ja mam to jakos pozamieniac, jakos poprzekładac, nie rozumiem i prosze o pomoc:)A I JAK POCIĄGNĄĆ + 12v zeby razem ze stacyjką sie włączał i wylączał:)Pozdrawiam i przepraszam za kłopot

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi