Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
opony??
Autor Wiadomość
JaJer
Gość
Wysłany: 2005-08-30, 20:34   

Ludzie nie kaleczcie trabantów, jest ich coraz mniej!!!

Ra-v
Gość
Wysłany: 2005-08-30, 21:08   

Chłopy - jaka przyczepność, skrętność, miękkość, twardość, opory, zużycie paliwa itd.? Toż to nie jest wyścigówka. Liczy się tylko WYGLĄD! Wg. mnie Trabi "na glebie" i z szerokimi walcami w błotnikach jest po prostu piękny! I nie ważne wtedy ile pali i że ryje spodem o wszystkie studzienki i krawężniki w mieście - a najlepiej żeby stał a wszyscy będą go podziwiać!

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-30, 22:10   

Chłopy - jaka przyczepność, skrętność, miękkość, twardość, opory, zużycie paliwa itd.? Toż to nie jest wyścigówka.

a jestes pewien że to nie wyścigówka??

he i tu cie mam !!! 1:0 dla mnie :-)

i jeszcze,,,, bylem dzis u kowala,,, za hebrowanie sprezynek chce 180zl za 2sztuki,,, ale nie to jest wazne,,, pwoeidzial ze realnie podniesc to mozna o jakies 4-5cm,, wiec go troszke wyśmiałem,,, bo 4-5cm to moge osiągnąc wkładając w spręzyny tzn. utwardzacze:-),, i apropos,, ma ktos moze takie "utwardzacze"?? bo osattnio kupilem takie do scody fawiritki,,, gosciu powiedzial ze beda pasowac a tu duuuuuuuuuuupa a nie pasuje. ew. gdzie mozna kupic pewne czyli 100%??

pozdrawiam

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 11:57   

... ciagnik siodłowy REUNAULT ma utwadczacze pneumatyczne, te zapewne bedą doskonale pasować do trabanta, a na dodatek można płynnie regulować wysokość. Wystarczy tylko zamontować sprężarkę i zbiornik na sprężone powietrze i już masz pełnię szczęscia. Z kołami od walca drogowego bedzie to znakomicie działać. Co do sprężyn to bedą pasować od lokomotywy spalinowej (widziałem w TV, wyglądają tak samo jak trabantowe - to muszą pasować)

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 13:33   

Myślę że kapeć do 215 powinien sie zmieścić , w trabim bez poszerzania , ale wszystko zależy do jakiej jazdy chcesz założyć opony , czy to ma być zwykła dzienna eksploatacja czy bardziej wyczynowe osiągi wszystko zalezy od tego bo jeśli chodzi o szerokości do ekonomista wybierze 145/80/13 a fanatyk łóków 195/45/13 bądź inne gómy nie będące standardami naszych wozów .

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 14:27   

... ciagnik siodłowy REUNAULT ma utwadczacze pneumatyczne, te zapewne bedą doskonale pasować do trabanta, a na dodatek można płynnie regulować wysokość. Wystarczy tylko zamontować sprężarkę i zbiornik na sprężone powietrze i już masz pełnię szczęscia. Z kołami od walca drogowego bedzie to znakomicie działać. Co do sprężyn to bedą pasować od lokomotywy spalinowej (widziałem w TV, wyglądają tak samo jak trabantowe - to muszą pasować)

ale jesteś bajer,, po prostu rewelacja i przez takioch jak ty coraz mniej ludzi zrzesza sie w klubach, ktorc chce rady, chce sie podzielic jakims pomyslem i wysluchac opini, a tu trafia sie taki burak jak TY i wszystkie pierdzieli... trudno sie mowi,, ale sam znam sporo osob smigajacych trabantami ktorzy nawet nie chcia slyszec o takich klubach przed takich dupkow jak ty,,, a szkoda.

a dupek to i tak lekkie slowo,,,, innego cenzura by nie przepuscila

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 14:31   

BIgos,,, to jest tak chcielm osiagnac mniej wiecej 10cm przeswitu nad tylnym kolem,,, ale z tego co posluchalem mechanikow,,, to kolo moze wtedy bys skosem do podloza. Realne hebrowanie sprezyn kowal mowil ze 4-5cm. Wiec z tego co widze,, ale bede musial przerobic caly tyl (co mi sie nie usmiecha), albo podniesc jedynie przez regenrowanie amorkow i gumowe usztywniacze w sprezyny.... a co do kapci,,,,, chcialbym takie "ala terenowe" bo samochod jest i bedzie wykorzystywany nie tylko w cyklu miejskim.

pozdrawiam

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 15:48   

Myślę że jestem w klubie związanym z marką jaka jest w nazwie. uważam że wszyscy powinniśmy dbać o nasze auta, a nie udziwniać. Jak wcześniej powiedziałem - trabantów jest coraz mniej. Przybywać ich już nie będzie i nie powinniśmy niszczyć tych które jeszcze są w ciągłej eksploatacji!!!!!!!!!!!!

Już blisko rok odbudowuję trabanta 600 z 1963 roku i jakoś końca nie widać, a to z powodu między innymi przeróbek dokonamych przez domorosłych "konstruktorów". (ząb czasu mniej zaszkodził)

Jeśli chodzi o mnie to tepić bedę wszelkie udziwnienia. Tak więc ze mną na powyszy temat nie należy dyskutować.

Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale należy wytykać błędne postępowanie.

Jeśli klub Ci się nie podoba to załóż własny np. pod nazwą "KLUB UDZIWNIONYCH TRABANTÓW"

Najlepiej jednak będzie jak sam coś zrobisz i wszyscy będą podziwiać i naśladować, ale jak Ty sam nie wiesz co robisz i oczekujesz porad to właśnie z mojej strony je otrzymałeś.

Pozdrawiam i życzę rozsądku.

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 17:30   

Wiesz co Jajer.... kazdy sobie kupil, i kazdy ma prawo zmieniac samochod jak mu sie podoba.... ty wolisz mnie oryginal,, ja wole dostosowac sobie pod siebie,,, i twoje uwagi takie jak psiales wczesniej sa nie na miejscu,,, cos sie nie podba w temacie to nie pisz, albo napisz jaki masz poglada na sprawe a nie wprowadzasz drwine czy sie wysmiewasz.

trabow jest malo,,, super tylko czemu dalej sa ludzie ktorzy sprzedaja je za bezcen?? i czemu takich jest coraz wiecej??

tak wiec moja sprawa jak sobei udziwnie swoj samochod, a twoja jak sobei zrobisz swoj.... skoro jestes zwolennikiem oryginalow i takim zagozalym ich obronca to pewnie na zloty nie jezdzisz, a jak jezdzisz to opierdzielasz kazdego kto cos sobie zmienil....

dziwne masz podjescie do tego co inni robia ze swoimi samochodami... zalozylem posta by sie czegos dowiedziec, rozwinac pewien temat, a ty robisz z siebie BOGA i mowisz co mam robic, czego mam nie robci.

powodzenia z tym twoim,,, mam nadzieje ze czesci masz z roku 63` i bez zadnych nowosci i udziwnien.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 19:47   

Troszkę się kolego zagalopowałeś i ze szczenięcym jazgotem wyskoczyłeś. Nie masz odrobiny poczucia humoru.
Dodam tylko że kto więcej zadaje pytań tym więcej odpowiedzi otrzymuje.
Zapewniam Cię że odpowiadałem najlepiej jak potrafiłem. Zamontuj sprężyny od elektrowozu - będa dobre, co do opon to sa takie wielkie ciężarówki i maja opony z terenowym bieżnikiem.

EOT

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 20:25   

Boże co wy sie tak bijecie? Jajer ma racje, że trabów jest w sumie mało, wiec jak przerabiać, to porządnie o z głową. Pan henio, co wsadza byle co do swojego auta nie jest przykładem!
Jeśli gosc zrobi to dobrze, to po co sie czepiac
P.S Orurowanie na przzod jest dobre z kierownicy od składaka :P (to jest zart!)

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-08-31, 20:51   

A ja się pochwalę!Udało mi się załatwić Pneumanty 155 R13 i mam je teraz z przodu.Na oponach były jeszcze takie "frędzelki" co oznacza ,że może nie nowe ale nieużywane.Do tego dostałem 6 felg do zweitakta z oponami w b.dobrym stanie gdzie 4 szt. są trochę za duże bo 175 a 2 szt. to lekko używane Pneumanty 145.Tak więc na początek zjeżdżę Pneumanty a potem dam te większe chyba,że ktoś się będzie chciał zamienić na węższe.Dodam,że wszystko mam za free i jestem b.zadowolony.Ale to tylko dlatego,że jako jedyny w okolicy jeżdżę Trabantami już 8 lat i jeśli jakiś znajomy przytarga coś do Traba zza Nysy to przy najbliższej okazji mówi mi,że mam wpaść i zabrać bo chyba to jest do Traba(nieważne czy opony czy coś innego).Choć ostatnio oponami mnie zasypują.
Pozdrawiam wszystkich Trabanciarzy i życzę Wam takich oraz lepszych prezentów!!

gosc
Gość
Wysłany: 2005-09-01, 12:11   

Jajer ma racje, że trabów jest w sumie mało, wiec jak przerabiać, to porządnie o z głową. Pan henio, co wsadza byle co do swojego auta nie jest przykładem!

jak bym chcial wsadzic byle co to bym sie nikogo nie pytal o zdanie tylko bym robil,,,, odezwalem sie tu by sie czegos dowiedziec, bo moze ktos cos robil, zmienial, ma szresze oponki, albo 14`, moze ktos sam podwyzszyl i ma jakies doswiadczenia zarowno te dobre i te zle...

I nie chce tego samochodu spartolic,, a zmiany jakie wprowadzam beda do usunieicia w ciagu kilku minut,,, wiec gosci piszacych swoje wywody na temat MAGNUMA i wacow mi nie trzeba... (moze i nie zrozumialem ze w tym co pisalas byl dowcip, bo traktuje sprawe dosc powaznie, chce sobei cos zmienic, chce sie dowiedziec, a jak ty chcesz tylko narzekac i krytykowac [Jajer] to twoja sprawa, oby takich wszystko-wiedzacych jak ty bylo jak naj mniej.

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-09-01, 12:40   

............ Jeśli ten trabant ma iśc do góry to proponyje inne spręzyny wkładu gumowe owszem ale nie za dużo 1-2-3max , i opony 175/70/13 wysokie i można dostac z jakimś fajnym bierznikiem .

wally
Gość
Wysłany: 2005-09-01, 17:01   

jeśli chcesz go podnieść na znaczącą wysokość to raczej ci się to nie uda przy pomocy samych sprężyn czy amortyzatorów. Na sprężynach możesz se podnieść kilka cm, ale podnoszac o te kilka cm i dokladając do tego większe kola to może się zrobić już z 10 cm. Jeśli chcesz więcej to musisz kombinować już z wachaczami, bo inaczej bedziesz miał zaj....isty pozytyw na kołach. Jest jeszcze jedna możliwość, o której dowiedziałem sie z foumm "terenowców". Oni w Mitsubichi Pajero podnosili za pomocą jakiś podkładek pod wachacze czy amory, ale już nie pamietam dokładnie, poszukaj raczej na stronach terenowych jakiegoś sposobu bo w osobowych raczej się obniża zawieszenie niż podwyża, pozdro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi