Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
PRZEGLĄD - terminy
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 14:48   

Heja!

Mam dosyć ciężką sytuację obecnie związaną z generalnym zapi_erdolem w pracy i 1 faza remontu trabanta przerodziła się z miesiąca w trzy... a trabant ciagle stoi :((((

Pech chciał że 5 października upłynął termin rejestracji samochodu a 10 października składki OC. Składka OC ponoć może czekać, ale co z przeglądem. Czy mogę na niego pojechać miesiąc później (liczyć że po drodze policja mnie nie buchnie :) i bez problemów (formalnych) dostaję wpis?
Jakie są ograniczenia? Co robić? Ile mam czasu? Jak to załatwić? Najpierw chyba musze mieć przegląd a potem jechać po OC?

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 14:58   

To nie jest zależne. Od zaległości za OC możesz zapłacić niezłe odstetki, wiec zrób to jaknajszybciej. Auto nie musi być mobilne, ale OC mieć musi. Co do przeglądu, mozesz zrobić z opóźnieniem jakim chcesz.

mefisto666
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 15:25   

najwazniejsze są opłaty oc bo jak bez tego cie złapia to zapłacisz zajebista kare,a z przeglądem jest tak ze se mozesz smigac najwyzej zabiora ci dowód i bedzie do odebranie w urzedzie,i wtedy zrobisz przegląd i go odbierasz (dowód)

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 16:00   

Tylko jak opłacisz OC, jak nie masz przeglądu??

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 16:39   

OC bez przeglądu żaden problem, robiłem to wielokrotnie, natomiast firmy ubezpieczeniowe utwożyły mafie z funduszem gwarancyjnym i możesz mieć spore wydatki jak cię przytną. Nie musisz nawet jeździć oni i tak wiedzą że masz nieopłacone i podobno wysyłają rachunki (kary). Taki optymistyczny artykół po którym wsiądziesz w autobus i zapłacisz OC www.trader.pl/pl/finanse/pp/allianz/ub_oc.asp

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 16:46   

Normalnie. W Firmie ubezpieczeniowej nie pytaja czy jest przeglad czy nie bo ich to nie interesuje.

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 17:24   

Ubezpieczyciel ma prawo zapytac o to czy samochod ma wazny przeglad techniczny!

Odestki za niezaplacona polise nie sa jakies niezwykle - po prostu ustawowe.

Co do czasu pojechania na przeglad techniczny tez nie jest tak rozowo jak kiedys, sprobuje sie dowiedziec, bo tez potrzebuje tej informacji...

mala prosba, jak ktos czegos nie wie napewno, to prosze nie pisac bzdur - to tak ogolnie.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 17:26   

Było już kilkanaście razy o tym pisane. OC wznawia się automatycznie niezależnie od tego czy przegląd jest czy nie. Jeśli nie zapłacisz w terminie składki OC naliczone zostaną odsetki, ponadto jeśli w sprawę zaangażuje się fundusz to do tego bardzo wysoka kara.
Jeśli chodzi o przegląd -jeśli auto stoi w garażu nic się nie dzieje. Jeśli nie masz przglądu jeździć nie możesz. Na przeglądzie po terminie nic dodatkowo się nie dzieje.

Piotr S.
Gość
Wysłany: 2005-10-11, 17:29   

O przegląd pytamy gdy piszemy AC. AC jest nieważne jeśli auto nei ma przeglądu. Jeśli chodzi o OC -w przypadku kolizji gdy jesteśmy sprawcą i nie mamy przeglądu oprócz mandatu od policji ubezpieczyciel może zażądać (i na pewno to zrobi) zwrotu wypłaconego poszkodowanemu odszkodowania.

macq
Gość
Wysłany: 2005-10-12, 06:44   

Właśnie. Ubezpieczyciel nie będzie brał odpowiedzialności za pojazd w świetle prawa niesprawny technicznie

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-10-12, 12:17   

Nie odnosmy sie do ogolu tylko do danego przykladu. ZBuK sie zapytal, wiec dostal odpowiedz. Przeciez nie bedzie nigdzie jezdzil samochodem bo go remontuje. Oc moze zaplacic bez wzgledu na to czy ma przeglad czy nie i chyba o to mu chodzio. Tak samo jak pytal o przeglad dostal odpowiedz ze nic mu nie grozi jezeli nie bedzie mial idealnej ciaglosci.
Pozdrawiam.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-10-12, 18:51   

Przepraszam. Faktycznie popierdzieliło mi się z AC. Człowiek trabem nie jeździ, to się uwstecznia;)

trabiq14
Gość
Wysłany: 2005-10-12, 20:44   

Mam pytanie, ktore chyba moge podczepic pod ten temat.
Samochod posiada aktualne ubezpieczenie, przegladu brak - jakie trzeba spelniac warunki, zeby go przetransportowac na miejsce wiecznego spoczynku. Chodzi mi o sztywny hol (np. motyl) - czy trzeba miec jakies uprawnienia, i czy w ogole taki samochod mozna przemieszczac w ten sposob.
Troszke pomerdane ;-)
Pzdr

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-10-14, 09:37   

Może. Możesz nawet nim pojechać. Teoretycznie powinna być laweta, ale od bidy, możesz go na smycz, albo zaprowadzić go tam. Jak się gliniarze dowiedzą że idze na szrot, to raczej Ci nie zabiorą dowodu. A nawet jak zabiorą to pójdziesz z kwitem o kasacji i odbierzesz.

trabiq14
Gość
Wysłany: 2005-10-14, 19:25   

W przypadku cholowania samochodu nie posiadajacego przegladu, kierowca samochodu cholujacego moze dostac jakis mandat czy cos?
pzdr

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi