Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Problem z odpaleniem
Autor Wiadomość
qba667
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 09:25   

Mam taki problem .. po regeneracji rozrusznika jakies pol roku temu wszystko z odpalaniem w miom Travie bylo oki .. dopiero po jakims czasie pojawil sie problem ze po przekreceniu kluczyka do pozycji rozruch slychac bylo tylko "klepniecie" elektoromagnesu.. ( tak mi sie wydaje ze to to klepalo :) ) .. wiec raz czy drugi myslalem ze to akumulator wiec ladowalem i niby odpalal .. ale pozniej zaczelo mi sie to robic juz natretnie czesto np odpala normalnie przejade 20 km staje gasze i pozniej znow chce odpalic i slysze tylko "klepanie" .. POstanowilem zmienic kabel od masy no i rzeczywiscie pomoglo .. ale wczoraj kiedy chcialem odpalic traba znow tylko uslyszalem klepanie:((
Mam pytanie czym to jest spowodowane.. no i jak to naprawic???

Dzieki za wszystkie sugestie

stona
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 10:51   

albo sie zawieszaja szczotki z rozruszniku, albo styki elektromagnesu sa zasniedziale itp. jak ci nie odpali, sprobuj postukac w rozrusznik, powinno pomoc. :)

picek
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 16:08   

Trzeba wyciągnąć rozrusznik z auta, na boku z akumulatora go odpalić i poobserwować, co się dzieje. Jeżeli rozrusznik był regenerowany, to ja stawiam na elektromagnes, pewnie ma zwarcie międzyzwojowe i nie ma siły go ściągnąć. Spróbuj go wymienić jednak zobacz czy w rozruszniku nic się nie rozwaliło.

RAZ1
Gość
Wysłany: 2005-09-05, 22:29   

Podłączam się z identycznymi objawami. Wymieniłem szczotki, wyczyściłem rozrusznik i jest to samo. Początkowo, kiedy jeszcze nie "klepał", zaciągał 2-3 razy i w końcu normalnie załapywał.
Qba - a czy Tobie przy dłuższych próbach uruchamiania nie pali się pierwszy bezpiecznik od str. kierownicy?

MK
Gość
Wysłany: 2005-09-06, 20:26   

To i ja powiem,że to w 99% elektromagnes.Jakieś dwa miechy temu te to miałem,elektryk obstawił właśnie na elektromagnes,wymienił i teraz jest OK.

MK
Gość
Wysłany: 2005-09-06, 20:26   

To i ja powiem,że to w 99% elektromagnes.Jakieś dwa miechy temu te to miałem,elektryk obstawił właśnie na elektromagnes,wymienił i teraz jest OK.

RAZ1
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 10:32   

I jeszcze jedno:

czy wcześniej dawało się słyszeć, że elektromagnes "nie oddaje"? Tzn. po odpuszczeniu kluczyka z pozycji zapłon, dalej ciągnie.

[nowy elektromagnes DDRowski w W-wie - 58 zeta]

misław
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 12:13   

Czy w 1.1 rok prod. 90 jest DDR-owski?
Pierwszy właściciel nie wymieniał.
Nowy DDR- 370 zeta ale sprzedawca radzi Bosha w tej cenie

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 21:53   

jesli elektro magnes jest naprawde niemiecki to brac

jesli noowy to bosch

qba667
Gość
Wysłany: 2005-09-09, 08:06   

niestety to nie byl elektromagnes :) (Naszczescie) to wszystko byla wina zle podlaczonego przewodu "+" do rozrusznika..(za duzo podkladek i wszystko sie tam zgrzewalo) pojechalem z tym do profesjonalnego zakladu bo juz mnie to powaznie wqr.. no i elektryk zrobil to w 5 min :D :D

PS ale ze mnie debil ze sma tego nie zauwazylem :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi