Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chromy a złodzieje
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-08-17, 11:17   

Hej witajcie - nie było mnie wieki...

Szykuję się do gruntownego remontu trabika wraz z lakierowaniem i wykończeniu go w chromowych ramkach reflektorów, tuningowych kloszach lamp, kierunkowskazach starego typu w aluminium itd.
Wszystkie te orginalne dodatki wpłyną zdecydowanie na wizerunek trabika, niestety również na jego podatność na rozkradanie - nie mam garażu, a doświadczenie uczy, że mimo 25stopniowego mrozu w środku zimy w środku nocy, złodziej wykręci wszystkie białe klosze i zakosi nawet żarówki... Jak wiadomo wystarczy do tego jedynie śrubokręt...
Stąd moje pytanie - nie chiałbym żeby mi rozkradli te z trudem i nie za małe pieniądze zdobyte części chromowane - jak zabezpieczyć przed kradzieżą ramki reflektorów przód (przecież one schodzą od ręki), jak zabezpieczyć klosze kierunkowskazów i klosze tył przed kradzieżą? Oczywiście złodziej wszystko ukradnie, ale jak mu to skutecznie utrudnić?

barteq86
Gość
Wysłany: 2005-08-17, 11:56   

Można zmienić śrubki na takie z nietypową główka (ale nie mam pojęcia skąd ja wziąć) lub choćby nawet imbusy. Co do kloszy przednich, można wykonać mały otworek u dołu i zabezpieczyć śrubką (powinno dać się złapać klosz do dolnego mocowania). Osobiście nie mama takiego problemu, ale bardzo chciałbym go mieć (trabi cały w chromach wygląda naprawdę super).

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 10:40   

hmmmm moje skromne zdanie,,, bedzie chcial ukrasc to ukradnie,,, a jak sie bardzo wkurzy ze mu sie nie udaje to rozwali....

pytanie cyz nie lepiej zainwestowac juz w parkin strzezony? albo najgorsza kamerke podlaczyc pod komp i skierowac tam gdzie stoi trabi?? Jak by co bedziesz wiedzial kogo zabic:-) a kamerka wyjdzie okolo 100zl moze wiecej.

pozdrawiam

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 18:18   

heheh weź siedź teraz 24h na dobe przed komputerem i lukaj czy nie kradną hehe
moze ochroniarza wynajmij 5 zeta/h ...powodzenia

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 19:47   

kamera bez sensu - parking strzeżony ma sens - ale ja wole wydac te 100zeta miesiecznie na benzyne i jezdzic a nie stac i patrzec jak pieknie wyglada...
ja chce tylko utrudnić życie złodziejom - zabezpieczyc sie na 100% pewno ciezko...

Galant
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 21:41   

Witam! Zlodziej to cwany i zarazem nerwowy
s#%rwysyn'ek. Ja zostawilem raz (raz jedyny w zyciu) trabika pod blokiem to rano na masce odcisk buta ujrzalem (przeciez nie ukradna maski ) bo ladny lakier. Wiec tak jak przedmówca - nie zajeb#^%# to rozpier%@# PS przepraszam za slownictwo ale denerwuja mnie te ludki. Moze jakis miotacz siekier lub chodziaz nozy.

trabiq14
Gość
Wysłany: 2005-08-19, 14:18   

Moim zdaniem parking strzezony jest jednak najlepszy - miesiecznie ok 50-60 zł i śpisz spokojnie... Jak zrezygnowalem z parkingu to po jakims czasie pojawila sie pocieta nozem maska i srobokretem potraktowany dach:[
Pzdr

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-19, 15:24   

nie trzeba sie gapic w telewizor czy komp by miec uzytek z kamery,, bo moze po prostu calosc zasysac na dysk,, i na prawde nie zajmuje to zbyt wiele miejsca.... a zawsze wiesz kogo trzepnac w lep jak cos sie stanie.

parking tez dobra rzecz.....
ogolem albo czujesz sie chodz troszke bezpiecznie,, albo ubezpieczaj samochod od wszystkiego,,, albo parking,, albo kamerka,,, albo nie wiem co tam jeszcze....

wybor nalezy do ciebie

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-08-19, 17:18   

Kamerka to jest mrzonka - bo na takim osiedlu jak ja mieszkam znam 1% ludzi z widzenia a reszta... zreszta kamerka żeby rozpoznać na niej człowieka sfilmowanego z 4 piętra musiałaby być jakaś całkiem niezła. Na codzień ocieram się o branżę elektronicznych systemów zabepieczeń i znam sprawy od podszewki. Co mi z tego że nagram złodzieja? jak to będzie ktoś kogo nie znam pójdę z tym na policję? a jak ktoś kogo znam to co - skopię mu głowę na chodniku? dajcie spokój.
Chodzi mi jedynie o UTRUDNIENIE bandytom łatwego łupu jakim jest odkręcenie klosza czy ramki...

gosc
Gość
Wysłany: 2005-08-19, 17:45   

dam spokoj,,,, prosilem o pomysly wiec wrzucilem to co znajomi stosuja,, to co znam po prostu z praktyki

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-20, 01:33   

wygraweruj sobie na kazdej czesci napis: wlasciciel - telefon. ja tak zrobilem wkretakiem na kolpakach :D

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-08-20, 08:26   

Hehehe...
wszyscy macie dobre pomysły - ale to są pomysły z kategorii "PO FAKCIE". Co mi z tego że klosze będą podpisane, co mi z tego że zobaczę sylwetkę złodzieja na monitorku...
Pomysł z parkingiem strzeżonym wydaje się najlepszy (i jest) ale w momencie kiedy pojadę do kolegi na meczyk, albo do koleżanki na lody i postawię na 3 godziny pod innym blokiem, to już parkingu strzeżonego nie mam.
DLATEGO W POŚCIE PYTAŁEM JAK UTRUDNIĆ ŻYCIE ZŁODZIEJOWI, w jaki mechaniczny sposób "PRZYSPAWAĆ" klosze do budy, by ich kradzież nie sprowadzała się do odkręcenia dwóch wkrętów.
Pomysł z wkrętami z nietypowymi główkami ok, coś jeszcze?

sir gajos
Gość
Wysłany: 2005-08-20, 23:06   

Mozesz jeszcze, oprocz srubek z nietypowymi glowkami, pokleic wszystko na silikon czy jaki kosmiczny klej, ktory nie pozwoli zlodziejom(ani tez pewnie pozniej Tobie...) na "wprowadzenie modyfikacji" w wyposazeniu Twojego samochodu..Tylko, ze zawsze, tak jak ktos to juz tutaj napisal, zostaje sprawa tego, ze jak nie ukradnie - to zniszczy..

Luker
Gość
Wysłany: 2005-08-21, 20:23   

Klosze , srubki wszystko el. metalowe przewodzace prad. moze 230 V ? Albo miotacze plomieni ?

A tak serio sam sie zastanawialem, ale to juz ze wzgledow estetycznych przednie swiatla zlac z reszta mata i zywica, ale wtedy chrom odpada. Moze warto od wewnetrznej strony przykrecic. Podobnie z tylnimi kloszami. Nagwintowac plastik i od bagaznika przykrecic, zamaskowac sruby, mozna dac jeszcze nietypowe, np. torxy (takie gwiazdki). Imbusy sa zbyt powszechne. Mozna dac ogrodzenie z rowem i getlingami na rogach, drut kolczasty pod napieciem, ale zlodziej i tak znajdzie sposob...

Tu trzeba mentalnosc ludzi zmienic, a nie sposoby zabezpieczen. W Grecji zostawisz autko odpalone przed sklepem , na 1/2 godziny znikniesz i jak ci ukradna to wiesz ze to tylko polak mogl zrobic. Taka rzeczywistosc, niestety...

elixir
Gość
Wysłany: 2005-08-27, 20:03   

chyba nie powienienem sie odzywac, bo PO FAKCIE..ale: zawineli mi lusterko sliczne chromowane, zapytalem znajomego dresa czy cos o tym nie slyszal i nastepnego dnia lezalo sobie na klapie bagaznika.. o.
czyli sposob: znajomosci (wiem wiem ze znasz 1%ludzi z osiedla)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi