Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Wyciąganie silnika
Autor Wiadomość
Tomasz D.
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 07:13   

Witam,
Czy ktoś może wie (i próbował) czy da rady wyciągnąć silnik ze skrzynią z Trabiego tak, żeby nie odkręcać resora (tak jak jest opisane w książce serwisowej)?

myszy
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 08:04   

Da się, ale trzeba odpiąć górne sworznie zwrotnic, żeby wyciągnąć półosie. Nie jest łatwo, ale się daje.

picia353
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 10:05   

owiele szybciej jest najpierw silnik i później skrzynie

Tomasz D.
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 12:14   

Aaaa, to znaczy, że nie ma problemu z odkręceniem silnika od skrzyni na zamontowanym w samochodzie silniku? Ciekawe w takim razie czemu w literaturze w rozdziałach dot. wyciągania silnika sugerują wyciągnięcie całego zespołu napędowego.
Dzięki za rady!

James
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 12:40   

W sumie, to ja z kędziorem wyjeliśmy silnik razem ze skrzynią i nie było z tym problemów:) A resora nawet nie tykalismy...

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 22:24   

No w sumie sie wyciaga bez problemu. Wystarczy odkrecic trzy poduchy, troche ghimnastyki silowej i juz mamy silnik ze skrzynia :-)

newman
Gość
Wysłany: 2005-08-16, 23:45   

tylko pozniej jest troche wiecej gimnastyki z wlozeniem calego silnika razem ze skrzynia na swoje miejsce. ale i to jest mozliwe. juz kilka razy tak robilem :)

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-08-17, 14:36   

Ja wyciągałem sam silnik. Odkręciłem od skrzyni, poduchy, odpiąłem alternator, rozrusznik i gaźnik i wyciągnąłem bez problemu. Godzinka roboty

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-08-17, 20:32   

Witam, zamierzam kupić dobry silnik ze złomu za 150zł i mam pytanie, czy dopominac się o jakieś dokumenty do niego?? czy po zmianie silnika(niedaj boże) wystarczy tylko zgłosić to do wydziału komunikacji?? Z góry dzięki, zawsze moze się przydać drugi silnik:)

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-08-17, 21:31   

Nie chcę nic sugerować ale nic nie zgłaszaj tylko przełóż karter z numerem do nowego silnika.Ale jak masz już przebity numer na starym to zrób też tak na nowym i luz.

Jakim
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 16:44   

Ewentualnie, jeśli masz nowy dowód rejestracyjny, to można przełożyć bez żadnych powiadomień, gdyż nie ma tam wypisanych numerów silnika, a zgłaszać trzeba wszelakie zmiany w dowodzie (a numerów tam nie ma). Albo zgłosić zagubienie papieru, wyrobienie nowego (ponad 80 zeta) i zrobić jak wyżej z tą zaletą, że później można swobodnie wymieniać silniki :-)

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-08-18, 22:48   

Ale to ze w dowodzie nie ma wzmianki o silniku to nie znaczy ze tej wzmmianki nigdzie nie ma. To jest w ewidencji i po kodzie kreskowym czy tam po czyms policjant sprawdza sobie w bazie czy sie zgadza :-/

picia353
Gość
Wysłany: 2005-08-19, 10:03   

policjant sobie sprawdza po kodzie kreskowym :)

przebij numery i tak ci pewnie wyjdzie ładniej niz fabrycznie:P

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-20, 01:41   

zle sie zabieracie panowie do tego wyciagania silnika! zamiast xiazki nalezy wziasc krate piwa! tak to z fritzem na objazdowce bylo :) sam czas wyciagania i wkladania silnika to bylo 60minut. w miedzyczasie naprawa sprzegla byla i browarowanie :) zeby nie byc goloslownym, to potwierdzam fotkami:

http://www.trabant.art.pl...002/fritz/5.jpg
http://www.trabant.art.pl...002/fritz/3.jpg

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-20, 01:43   

a jak sie nie ma kraty piwa to tak konczy sie zabawa, bo nikt nie wytrzymuje stresu :D

http://www.trabant.art.pl...02/fritz/34.jpg

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi