Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]Tłumik przelotowy i inne- jak?
Autor Wiadomość
Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 06:46   

Dostałem maila od p. Węglarskiego - cytuję:
"Witam !
jest to wydech zaprojektowany w latach 70 przez inż. Pachonia dla Goduli.
Jest to wersja poprawiona wykonana z blachy czarnej cynkowanej ogniowo potem chromianowanej i malowanej lakierem ceramicznym ( 700 C) Cena 350 zł +15 wysyłka. Obecnie z Pachoniem pracujemy nad kolektorami sportowymi rurowymi do trabanta i silnika Wartburga umieszczanemu w Trampku.
lechu."

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 08:25   

Heh fajnie , ja sobie często rozmawiam z Panem Lechem , ale czesto nie ma Go ponieważ cały czas coś knuja jakies nowe rozwiązania z Godula i spółka . Jak by ktoś sie bał moge taki tumnik odebrać osobiście , i wysłać poczta . Pozddrawiam

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 13:58   

no to czekamy na ten nowy wynalazek do traba! szybciej Panie Lechu :P

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 14:55   

Witam, mam pytanie do was, posiadaczy sportowych tłumików. Czy mieliście jakieś niemiłe niespodzianki z policją, bo niechciałbym być zatrzymany przez policje z powodu wycechu. Proszę o odp. Ja też czekam na sportowe kolektory:) ciekawe ile będą one kosztować:) Pozdro

newman
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 17:39   

a czy przypadkiem sportowy uklad wydechowy = sportowe spalanie powyzej 10 l /100 km?

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 18:42   

newman mi się tylko wydaje że bedzie odwrotnie ale czy mam racje to nie wiem ;] jak tylko wydech to spalanie predzej spadnie niż się podwyrzy

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-08-09, 18:46   

A ten weglarskiego jest lepszy od tego slimakowatego (rezonans) ktorego schemat ktos podal ponizjej? Moze by takie cus zrobili??

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-08-11, 10:48   

Sam sportowy tumnik koncowy nie daje nic , jeśli chcemy poprawić osiągi to trzeba to zaprojektować z jajem , czyli u kogoś albo z kimś co sie na tym zna , przeważnie montujemy sportowy tumnik końcoty i mówimy że mamy 5Km więcej , nic błędnego , sportowy układ wydechowy , to począwszy od nowygo kolektora (pająk-najskuteczniejszy,Bądź polerowane kanały)to większa średnica rury na całej długości ,zastąpienie tumników środkowych strumienicą , bądź ,,wywalenie " całkowite , i koncowy tumnik odpowiedni do pojemności . Cały ten układ bedzie pożerał więcej paliwa ( u mnie po zastosowaniu tego typu rozwiązania , wzrosło spalanie o jakieś 300ml na 100Km , taki układ najlepiej działa z zastosowaniem filtra storzkowego wraz z power rurą i strumienica szczelinową po takiej modyfikacji wzrost mocy szacowany jest na około 10-18% mocy

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-08-11, 16:52   

tyle zabawy i kosztów o podniesienie mocy o 2,5-3 koniki??? czy to sie kalkuluje wogóle?

weglarski twierdzi ze jego układ(kompletny) daje ponad 30% chociaz kosztuje koło 500zł
no ale jak sie juz zabiera do podnoszenia mocy to wypadałoby jeszcze poingerowac troszke w silnik i gaźnik..tak z umiarem :)

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-08-11, 21:05   

Myślałem że węglarski posiada tylko ten sporotowy wydech za 350zł:) Przemyślałem to i myśle że założe od niego sportowy wydech i zrobie atrape rury wydechowej spod zderzaka żeby policja myślała że jest oryginał:) A mógłby mi ktoś podać linka do polskiej strony z częściami do trabanta od węglarskiego??

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-08-12, 10:49   

http://www.magsport.republika.pl/wejscie.html

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi