Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] jak bezpiecznie odpalić na zapych
Autor Wiadomość
eutyfronik
Gość
Wysłany: 2005-08-04, 15:33   

Witam całą brać trabantową!
Ostatnio zdarza się że niedomaga mi akumulator i miewam problem z odpaleniem kochanego zweitakta. Szukałem w archiwum forum ale nieznalazłem - jak bezpiecznie dla silnika i rozrusznika odpalić 601 na zapych? Dla niektórych pewnie błahy temat ale nie chcę narażać Traba na jakąśchorobę ;-)

pozDDRawiam

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-04, 17:24   

Wrzucasz dwójke rozpedzasz dobrze puszczasz sprzeglo (aha pamietaj o wlaczenie zapłonu i oskreceniu kranik bo ja pchalem KAWALEK drogi zanim sie skapnalem ze mam zapłon wylaczony :]) Może być też jedynka, ale sie cieżko pcha. Odpalanie na zapych nie szkodzi naszemu dwusuwowi, chociaz obciaza skrzynie i sprzeglo, tak jak palenie laczkow. Reasumując moje retrospekcje dochodze do konkluzji, iż nic sie nie zepsuje:P

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-08-04, 18:20   

Lepiej o dpalaj Traba z 2 bo 1 nie jest zsynchronizowana i teoretycznie nie powinna sie wrzucic kiedy Trabi sie toczy.
Pozdrawiam.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-08-04, 20:09   

;-) no chyba że CI pasek rozrządu przeskoczy ;-) hehe

nie kładź cegły na gaz, odpalając samemu z górki i pchając z tyłu za bagażnik ;-) )) bo to mu może zaszkodzić hehehe

Pozdrawiam

Gość
Wysłany: 2005-08-04, 20:57   

Cegle na gaz?? Jak juz to na sprzeglo. Slyszalem tez ale nie sprawdzalem tego wiec nie moge potwierdzic, ze mozna tez odpalic na wstecznym. Ja zawsze startowalem z 2 z pychu bo... co pewne to pewne;)
Pozdrawiam

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-05, 07:28   

A ja próbowałem odpalać kablem od żelazka (patent sprawdzony w syrence) tylko w trabie to raczej ciezko działa (nie ma gdzie zakrecic, może się zakleszczyc!) wiec nie polecam :]
Ze wstecznego też zaskoczy ale sie ciezko pcha

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-08-05, 07:41   

Nie pchaj na wstecznym, zwłaszcza w czeskiej Pradze, co nie Lewy??? ;o)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-05, 09:21   

Potwiedzam - da się na wstecznym

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2005-08-05, 10:03   

Da się, ale poduszki pod silnikiem i skrzynią lecą. A z wymianą nie jest łatwo, zwłaszcza w trasie (jak pęknie ta najbliżej kabiny, pod skrzynią, to klops)

Pozdrawiam!

eutyfronik
Gość
Wysłany: 2005-08-07, 17:21   

Dzięki chłopaki za pomoc, zapalanie na dwójce opanowałem do perfekcji :-D szkoda tylko że z przymusu. Akumulatorek podładuję dopiero za trzy tygodnie, do tej pory czeka mnie poranny i popołudniowy jogging obok traba ;-)

Jeszcze raz dzięki za pomoc, pozDDRawiam

robak
Gość
Wysłany: 2005-08-08, 20:35   

jak mi siada aku to traktuje Traba jak bobsleja :) sam na pych dziada odpalam :)

macq
Gość
Wysłany: 2005-08-08, 20:49   

PAMIETAJCIE! Do pchania były dostosowane tylko s i de lux-y bo miały szyby ogrzewane:P Inaczej w zimie może was po dłuższym pchaniu czekać amputacja palców :p ( to oczywiscie zart;o)

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-08-12, 23:04   

Ja mam s-ke i szybki grzanej nie posiadam :-p

Maciej 'Qbak' Darocha
Gość
Wysłany: 2005-08-26, 12:17   

Ja zapalałem "na hulajnogę". Cegła na gaz (ale nie do dechy wcisnąć, tylko do połowy) albo małżonka dodaje gazu ;-) Stajesz prawą nogą na sprzęgle, lewą się odpychasz, we właściwym momencie puszczasz na chwilę sprzęgło (ale zaraz wciskasz z powrotem). Nie było przypadku, żeby nie zapalił ;-)

Akumulator miałem dobry, tylko wieniec kółka zębatego zrypany na łyso :-D

Gość
Wysłany: 2005-08-26, 12:38   

A nie lepiej wrzucic na luz dobrze go pchnac i wtedy skoczyc do srodka i wrzucic 2 ?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi