Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601]Tłumik przelotowy i inne- jak?
Autor Wiadomość
Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 15:20   

Witam.
Skoro i tak bede musiał robebeszyć Kartona to zastanawiam się, czy nie zrobić czegoś ciekawego z wydechem :D

Pare razy obiło mi się o uszy pojęcie tłumika przelotowego. I tu mam kilka pytań:
- co to da
- jak to działa
- jak to zrobić
- co na to diagności/policja.

Drugie pytanko - co myślicie o skróceniu całego wydechu i przeróbce na boczny (znajomu miał takie cuś w syrenie). O ile pamiętam to założył końcówkę z wydechu od jakiegoś motoru. O ile pamiętam to skrócenie wydechu w dwusówach dobrze wpływa na jego dynamikę. No i tu tak jak wyżej pytanka:
- co to da
- jak to działa
- jak to zrobić
- co na to diagności/policja.

Ewentualnie inne sugestie co do pracy wydechem. Nie zależy mi na grzmiącym dźwięku bo taki mam już teraz ;) Interesuje mnie stricte zwiększenie osiągów. Czekam na sugestie

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 16:06   

Ja mam przelotowke od wartba 353 (tylko). Osiagi wzrosly, charakterystyka silnika jest bardziej "plaska" no i ten bulgot... ;)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 19:30   

Ok, ale jak to działa, jak to jest zbudowane i jak to zrobić?

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 20:08   

Słyszałem od dwuch osób że zmiana wydechu w dwusówie nie jest najlepszą metodą do zwiększenia mocy. Mówili że po wymianie wzrośnie moc silnika, ale zmniejszy się prędkość maksymalna. Osobiście nie mam żadnej opini na temat wymiany wydechu.

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 20:34   

Na codzień mam do czynienia z maleńkimi dwusuwami i tam zwiększanie mocy jak i prędkości maksymalnej to przede wszystkim zmiana wydechu. Jednak tam mam tylko silnik, kolanko i tłumik. W trampku jest jednak trochę więcej gratów w wydechu. Z tego co pamiętam samo skrócenie wydechu czyli w przypadku na Trampa przeróbka na boczny może sporo dać, ale szukam jakiegoś potwierdzenia. W tym konkretnym temacie nawet google milczą ;)

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 21:19   

Jak chcesz mnieć zaje*** osiągi to po pierwsze dyfuzor z przodu z tylu przelotówka od 353 lub tak jak ja mam chyba od poloneza ale po przeróbce małej bo wiecie że dwusów potrzebuje innych tłumników :)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 22:11   

Co to jest dyfuzor?

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 22:25   

Dyfuzor - stożkowo rozszerzający się lub spiralny odcinek rury, w którym następuje spowolnienie przepływu płynu lub gazu. A dokładniej chodzi o to że jak zdejmiesz całkowice wydech na wolnych będziesz śmigał a na wysokich się przyduszał a dzieje się tak dlatego że dwu sów podczas sprężania mieszanki lubi mały jej kawałek jak by wypchnąć do wydechu a dyfuzro robi "zawirowanie" spalin dzięki któremu spaliny cofają się spowrotem do cilindra przy czym wciskają tą mieszankę co eyleciała. Mniej więcej to tak jest. Nie mam dokładnego opisu i wytłumaczyłem to tak jak to rozumiem jezeli ktoś ma jakieś poprawki co do tego to proszę pisać bo może coś przekręciłem. postaram się zamieścić dokładny opis :)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 22:49   

Ok, wiem o co chodzi, tylko w którym miejscu masz to zamontowane?

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 22:49   

A więc znów pomotałem troszkę :) a tu zamieszczam link do poprawnego opisu na przykładnie motocykla wsk 125 przed chwilą specjalnie zrobiłem skan świata motocykli zeby wam pokazać :d sam myślę teraz nad dwoma dyfuzorami do jakiegoś motoru ok 300-350cm3 jednocylindrowego i dla kazdego garka po dyfuzorku :)

http://img129.imageshack.us/my.php?image=23cl2.jpg

http://img169.imageshack.us/my.php?image=35gx.jpg

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 22:50   

A więc znów pomotałem troszkę :) a tu zamieszczam link do poprawnego opisu na przykładnie motocykla wsk 125 przed chwilą specjalnie zrobiłem skan świata motocykli zeby wam pokazać :d sam myślę teraz nad dwoma dyfuzorami do jakiegoś motoru ok 300-350cm3 jednocylindrowego i dla kazdego garka po dyfuzorku :)

http://img129.imageshack.us/my.php?image=23cl2.jpg

http://img169.imageshack.us/my.php?image=35gx.jpg

skan
skan2

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 22:55   

http://img15.allegro.pl/photos/128x96/59/5914/591426/59142644_1 to jest cuś takiego ja narazie nie mam ale montować to można wszędzie gdzie się chce i gdzie się ma miejsce ps. trzeba wywalić przy ty pierwszy tłumnik tak żeby odrazu za cylindrami był dyfuzor i najlepiej jak dla kazdego gara jest osobny :)

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 23:06   

Heh - po jednym na cylinder - kozacka przeróbka :D Biorę się za lekturę skanów

Paweł Morawski/ halogen
Gość
Wysłany: 2005-08-02, 23:22   

No i możesz z kazdej strony fury pod progem po tłumniczku wystawić jeden od jednego gara drugi od drugiego :D będziesz wiedział kiedy ci jeden nie chodzi :D

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-08-03, 08:52   

Co do mojego wydechu to troche roboty z tym jest ale to dwie godzinki z piwkiem :) tłumik ma wieksza srednice wiec trzeba doborbic przejsciowke (kawalek rurki badz jakiegos tworzywa) oraz odgiac w druga strone wartburgowski zacze i do tego mocowanie. Jest on krociutki bo konczy sie w polowie bagaznika ale zadnych spalin nie zaciaga no i wylot mam skierowany lekko w prawo (z 10 cm od srodka osi pojazdu).
To jest ostatni tłumi z wartba 353, ja mam nowy wiec troche osttnio przycichł :)

Co do tuiningu to często spotyka się patent w postaci lejka ktory wychodzi z przednigo tłumiora. Ja mysle nad przenia komora rozprezania dopasowana calkiem z innego samochodu

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi