Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] "Zwariowana" skrzynia
Autor Wiadomość
Mutos
Gość
Wysłany: 2005-07-18, 16:00   

Witam.
Mam problem ze skrzynią (chyba). Otóż tak - jedynka wchodzi i działa zwykle normalnie. Na 2 i 3 biegu gałka skrzyni zamiast lekko "drgać" jak to zwykle miało miejsce tylko zatacza koła. No i oczywiście na zakrętach jakoś dziwnie ciągnie. Nic się nie dzieje tylko podczas jazdy na 4 biegu. Co to może być, czy jest szansa żeby to naprawić czy może od razu szukać nowej skrzyni??

Pozdr

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-18, 20:11   

Raczej skrzynia jest do naprawy\wymiany. Może nie być oleju, mogą być zwalone tryby, wodziki i wiele innych. Zawsze warto sprawdzić poziom oleju i zewnętrzny mechanizm zmiany biegów. A biegi wyskakują?

Mutos
Gość
Wysłany: 2005-07-20, 08:49   

Biegi wchodzą, chociaż sporadycznie zdaża się, że zamiast 2 wskoczy 4. Poza tym podczas ruszania słychać jakieś dziwne stuki.
Raczej wymienię (miałem cichą nadzieję, że może przyczyna jest trywialna i da się ją łatwo usunąć).

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-07-20, 12:50   

Ja mam ze skrzynią tak że czasem mi 4ka nie wskakuje i teraz jaknajszybciej musze olej wymienic...to byl Hipol 10 lub 15 nie??

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-20, 14:17   

jeśli nie wyskakują to może to być przekładnia główna, chociaż tryby też są pewnie powodem Twoich kłopotów

Basseball tak hipol 10 lub 15 latem

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 10:38   

Dzięki Dzięki wlasnie zakupilem hipol 15F w cenie 14.90 za 1l nie wiem czy to tanio ale to tak apropos do oleju :-)

Pozdro!!!

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 21:56   

Ja kupiłem 2l hipola 15 i płyn chamulcowy i zapłaciłem 21.80zł W mojej skrzynce nie było oleju:( co mnie bardzo zadziwiło, wlałem aż 2l i jeszcze było mało, ale rużnica w zmianie biegów jest widoczna:)

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 22:53   

A ja dzis wymienilem olej wlasnie. Zakupilem 1,5 litra Hipolu 10 za 12,75 zl :-) Mysle ze troche przeplaciles BaseBall.
Kargul w jaki sposob sprawdziles ze bylo jeszcze mu malo. Jak zes wlal dwa litry to jest o pol litra za duzo. Do skrzyni nie wlewa sie pod sam korek tylko 1,5 litra jak producent nakazal!

Pozdrawiam =]

James
Gość
Wysłany: 2005-07-25, 23:32   

1,5l do nowej skrzyni, a do używanej 1,3l. Ale jak się wleje 1,5l to chyba nie zaszkodzi:)

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-26, 09:07   

Kargul to żeś narobił- nie wlewa się dopóki z kądś nie wytryśnie!. Z boku skrzyni jest korek kontrolny! Proponuje nim spuścić olej do wymaganego poziomu, bo Ci bedzie wszystkimi otworami i uszczelniaczami leciało
P.S ja mam shella i stoi to 80PLN za 3l ( ale zostalo mi z innego samochodu)

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-07-26, 19:49   

To ja tez sie podlacze... Czy to jest "normalne" ze w 601 przy zmanie biegow z 1 na 2 czuc szarpniecie? Z 2 na 1 jak sie stoi to wszstko jest wporzadku tak jak na pozostalych biegach. Ty lko przy zmianie z 1 na 2.
Pozdrawiam.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-07-26, 22:07   

No właśnie nie wylewa mi się olej przez ten korek kontrolny co mnie dziwi, chyba mam nieszczelną skrzynie i gdzieś mi olej ucieka, bo jak chciałem zlać stary olej to nic nie było:( tylko pare kropelek spłyneło. Jutro się przyjże i poszukam miejsca w którym mi ucieka olej, bo to podejrzane że weszło mi 2l oleju

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-07-26, 23:29   

Wcale nie podejzane bo tam duzo wiecej wchodzi, tylko to nie ma byc wypelnione olejem, tylko te wszystkie zembatki musza sie w nim maczac, nie plywac. A w ogole to czym spuszczales ten olej, moze nie tym korkiem co trzeba, jesli tym wlasciwym, to moze nie robiles tego na rozgrzanym silniku. Wtedy olej jest gesty i nie sika tak mocno. Ja w moim jak odkrecilem korek to chlusnelo strasznie, ze spora plama na chodzniku zostala, za co mi bardzo przykro i przepraszam ekologow (nastepnym razem podloze wieksze naczynie). A jak Ci moze olej uciekac i nie zauwazasz tego. Jesli odkrecajac korek kontrolny nie leci Ci nic, to znaczy ze masz mniej niz 1,2 litra. Z tego wniosek ze jak nalales 2 litry to 0,8 wylalo sie na chodnik, czy tam jakies inne podloze. Jak mozna niezauwazyc prawie litra oleju pod autem??? A gdzie wlewasz ten olej??? Moze w jakies dziwne miejsce, a nie tam gdzie trzeba. wlew jest przykrecony plastikowym czerwonym korkiem. Proponuje Ci lac olej przy odkreconym korku kontrolnym i jak juz Ci zacznie wylewac sie olej to zakrec korek kontrolny i dolej tak 0,25 oleju jeszcze.

Pozdrawiam =]

macq
Gość
Wysłany: 2005-07-27, 07:41   

Jeśli masz 2l i nie wycieka przez korek kontrolny, to coś jest nie tak. Dla pewności- korek wlewowy: ten na samej górze na klucz 19mm, korek kontrolny: mały korek 10mm z boku skrzyni, korek SPUSTOWY: korek na samym dole skrzyni 19mm. Jeżeli spuszczałeś korkiem kontrolnym to dobrze, że nie poleciało wszystko. A jak już do tego dolałeś 2 l to ja nie moge jak to wogule jeszcze jeździ? Odkręć korek kontrolny i poczekaj aż przestanie sikać i wtedy dolej ok 0,1l oleju
Skrzynia sie cieszy najpierw 0 oleju pozniej 2l.... :|

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-07-27, 10:05   

Wiem, mnie też to bardzo dziwi, po południu dokładnie obejże skrzynie, bo skrzytnia jest cała zaolejona od spodu.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi