|
Jak można wyciszyć Trampka? |
| Autor |
Wiadomość |
wartborgini
Gość
|
Wysłany: 2004-06-13, 17:54
|
|
|
| Moim zdaniem wygłuszyc warto przede wszystkim dla komfortu i cichej jazdy, a audio to inna para kaloszy... |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 16:36
|
|
|
Znalazłem a allegro kilka past głuszących. Może ktoś uzywał którejś i podzieli się doświadczeniami? Poniżej linki wrzucam :
pasta1
pasta2
pasta3 |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 19:18
|
|
|
| A takie wyciszenie też obciąży trabika, co napewno pogorszy spalanie i osiągi:) |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 19:41
|
|
|
w jakiejs tysiecznej czesci napewno ;p Przecie to nie jest ciezkie ;p a maty chodza teraz po 4-5zl na allegro.
Pozdro |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 20:28
|
|
|
| ale maty wszedzie nie wkleisz. to trochu wygodniejsze w użyciu się wydaje. Pytanie tylko czy skuteczne |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 22:16
|
|
|
601s:
polecam obłożenie pierwszego tłumika wełną mineralną całość należy potem owinąć specjalną samoprzylepną taśmą aluminiową (niezbędne materiały można nabyć w każdym markecie bud. typu OBI itp.) po takim zabiegu jest dużo ciszej a w zimie cieplej. nie powinno ujemnie wpływać na trwałość tłumika. |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 05:55
|
|
|
| Ja tam przed zakupem myślałem o wyciszaniu, ale teraz nie bo uwielbiam głos silnika |
|
|
|
 |
arek_353
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 13:09
|
|
|
| ja jestem na etapie wygłuszania traba, nic narazie nie ede pisał, jak skończe to powiem, czy jest sens (moim sposobem) czy szkoda zachodu |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 22:32
|
|
|
Ja powiem tyle, że w Nexii wyklejenie drzwi 1 warstwą mat (dość grubych, takich lepsiejszych) dało zauważalną różnicę zwłaszcza jeśli chodzi o szumy z ulicy, co śłychać jak się np. otworzy okno.
Myślę, że w trabie da jeszcze więcej, bo duroplast ma większe tendencje do drgania, a maty te drgania zamieniają na ciepło - ciekawe czy w istotnym stopniu wzrośnie temperatura wewnątrz auta
Maty faktycznie trochę ważą i jeśli robić tak jak należy (czyli po 2-3 warstwy na wewnętrzną stronę poszycia i drugie tyle pod tapicerkę) to dochodzi nam po parę ładnych kg na jedno skrzydło drzwi. Ale na pewno będzie ciszej.
Wełna mineralna w folii - hmm... osobliwe podejście do tematu, ale skoro działa...
Nawet się zastanawiałem czy by przez Zwickau nie wyciszyć ociupinkę przynajmniej od silnika, ale mam inne wydatki, więc sorry Winnetou |
|
|
|
 |
szkielu
Gość
|
Wysłany: 2005-06-16, 15:15
|
|
|
| sam zadałem i chyba sam na nie odpowiem:( zaryzykowałem, kupiłem paste nr 1. ku mojemu miłemu zaskoczeniu w jednym z kieleckich motoryzacyjnych kosztuje 6,5 zł za puszkę. Biorę się do roboty i zobacze jaki efekt.jak narazie pociągnąlem kilku milimetrowa warstwą wnętrze drzwi pasażera. Spoko się rozprowadza mięciutkie to to . efekt - zniknął efekt kopania pudła po telewizorze przy zamykaniu drzwi. wyszło mi,ze jak cena się nie zmieni to wyciszenie komory silnika przegrody i podłogi zamknie się gdzieś w 100 zł i 3-5 godzinach roboty:)będzie pretekst żeby wreszcie w trabim posprzątać :) |
|
|
|
 |
Filip Majewski
Gość
|
Wysłany: 2005-07-26, 13:12
|
|
|
| A czy ta gruba warstwa czegoś na podłodze trabika to nie jest czasem jakaś substancja wygłuszająca?? |
|
|
|
 |
Luker
Gość
|
Wysłany: 2005-07-27, 23:41
|
|
|
| A zamiast tych mat nie mozna pianka wylozyc ? Wiem, ze nie bardzo w drzwiach sie sprawdzi, ale z tylu . Jak z wilgocia i co dalej ? |
|
|
|
 |
|
|