|
Szarpanie przy dodawaniu mało gazu |
| Autor |
Wiadomość |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 11:08
|
|
|
| Witam, mam problemik z moją furą:). Otuż zauważyłem że jak dodaję mało gazu to mi szarpie i nie równo przyspiesza, a jak wcisnę pedał gazu powyżej połowy to już ciągnie równo i nie szarpie. Co mam z tym zrobić?? Swiece niedawno wymieniłem na briski, układy dolotowe przeczyszczone, zlącza też. Jedyne czego nie robiłem to czyszczenie gaźnika. Ale jak wcisnę gaz powyżej połowy to jedzie jak powinien i osiągi ma większe niż w katalogu:) Z góry dzięki za odp. |
|
|
|
 |
Dawid
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 11:30
|
|
|
Też tak miałem, wyczyściłem gaźnik i po problemie :)
Gaźnik trzeba wymontować wykręcic wszystkie dysze i cały korpus umyc (najlepiej w nitro) potem składanie (przy demontażu zapisz sobie ktora dysza w ktory otwor) powinno być OK. |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 12:07
|
|
|
Jaki masz gaźnik?? Może być to też zapłon, ale raczej jest to wina gaźnika. Mi na (podobno) najlepszym modelu gaźnika 28H 1-1 szarpało i nie doszłem co to. Pojechałem na złom i kupiłem stary typ....przestało szarpać. Na pewno jest to kwestia regulacji
POZDRO |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 12:15
|
|
|
I jeszcze jedno. Znajomy mówił mi kiedyś, że dobrze czyści się gaźnik....octem (gotuje się w nim gaźnik, usuwa to osady) próbował ktoś kiedyś tego?
P.S mała pomyłka- doszedłem a nie doszłem :) |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 14:07
|
|
|
| Dzięki za odp. wykręcę gaźnik, rozkręcę go jak tylko się da:) i włozę wszystkie części do garnka z octem i go ugotuje:). Mam nadzieje ze to nie popsuje mi gaźnika, to gotowanie oczywiście. Ale naszczęście mam drugi gaźnik - 28HB2-9, który dzisiaj czyściłem:), jak tamten popsuje to mam drugi:). Dzięki |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 16:59
|
|
|
Nie popsuje sie. Sciągnij uszczelki tylko i wyczyść go dobrze z benzyny, żeby coś nie wybuchło . Jeśli jednak nie jest mocno zamulony to wystarczy przeczyścić dysze i bedzie spox. Testowałem to z kolegą, co prawda na gaźniku jawki 50-tki ale konstrukcja podobnia....
P.S Ja mam 6 różnych gaźników i jeden woże w bagażniku... jeden się zepsuje, to zakładam drugi i tak leci :) |
|
|
|
 |
Karol "MaxXx&
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 18:48
|
|
|
tylko co tam sie moze zepsuc :P
ja woze zaworek iglicowy i plywak - wystarcza |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 19:58
|
|
|
| Jak już będę to robił, to rozbiore go całego, wykręce co się da i go ugotuje w occie:), żeby było już pożądnie zrobione:). Niewiem czy to prawda, ale niektórzy mówią ze trabi na starszych gaźnikach więcej pali, czy to prawda?? Bo aktualnie mam zamontowany ten najnowszy i się zastanawiam czy narazie nie założyć tego starszego model-28HB2-9 ?? co o tym sądzicie?? |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-06-12, 21:37
|
|
|
| Czy ja wiem... u mnie na nowszym modelu palił więcej- nie ma na to reguły. Na starszych gaźnikach silniczek wydala więcej Co2, ale kto by się tym przejmował...;-) W starszym rzeczywiście nie ma się co zepsuć. Wybór należy do Ciebie |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 16:51
|
|
|
| Aha dzięki, jeszcze sie zastanowie czy wymienić na stary, czy przeczyscić nowy:) |
|
|
|
 |
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 19:46
|
|
|
| Spalanie zalezy od stanu silnika regulacji zaplonu oraz reglulacji samego gaznika :) nie wspominajac o ciezkich nogach ;) |
|
|
|
 |
Wojtek Brzozowski
Gość
|
Wysłany: 2005-06-13, 20:28
|
|
|
Jak jest wszystko dobrze wyregulowane to na starym typie pali sporo wiecej.
Pozdro |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 05:57
|
|
|
| Przeczyszcze ten nowy i go spowrotem założe. Dzięki mam nadzieje że to gaźnik:) |
|
|
|
 |
macq
Gość
|
Wysłany: 2005-06-14, 06:21
|
|
|
a ja mam odwrotnie |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2005-06-15, 09:37
|
|
|
| A możecie mi powiedzieć jak go wymontować?? bo nie chce czegoś popsuć:) Najlepiej by było ze zdjęciami, bo takto to zabardzo nie chce go wykręcać, bo sie boje że coś uszkodze:) Z góry dzięki |
|
|
|
 |
|
|