Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekonomiczna jazda.
Autor Wiadomość
Bartłomiej Dudek
Gość
Wysłany: 2005-05-21, 18:49   

Trabanta posiadam od niedawna (jest to mój pierwszy własny samochód) i mam pewne niejasności odnośnie techniki jazdy (ekonomicznej). Aby uniknąć nieporozumień dodam, że na ekonomizerze 4 diody zielone i 3 pomarańczowe, oraz że jest on sprawny.
Na chwilę obecną, jeśli jadę sam jestem w stanie utrzymać 2 diody w mieście i w trasie (przy ruszaniu i na ssaniu jest pali się ich więcej) przy prędkościahc rzędu 80-90 km/h. Auto nie przyspiesza super szybko, ale nie przymula (zmiana biegu na raczej wysokich obrotach). Z pasażerem, aby utrzymać prędkość, muszę zapalać 3. diodę jadąc pod górkę (po płaskim dalej można obejść się dwoma), przy pełnym załadowaniu 3 diody po prostym i 4 lub wiecej pod górkę to norma. Wyniki te uzyskuję stosując technikę "lekkiej" nogi (pedał gazu wciskam co najwyżej do połowy). Chcąc jeździć dynamicznie nie ma siły, żeby nie wejść na pomarańczowe pola nawet pustym autem.
Ile diod na ekonomizerze uznawane jest za "normę", jak ma się ilosć diod do spalania, czy gazowanie na maksa przy rozpedzaniu bardzo zwiększa zużycie paliwa i w końcu czy lepiej trzymać na 4. biegu cały czas lekko otwartą przepustnicę, czy robić tzw. podgazówy a następnie toczyć się na wolnym kole (podobno takie szarpanie jest bardziej ekonomiczne, ale jakoś nie jestem do tego przekonany, wolnego koła używam jadąc z górki, po uprzednim rozpędzeniu się)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-05-21, 19:43   

Technika jazdy na "lekką nogę" wydaje sie być najwłaściwsza.(Choć mogę sie mylić, bo jeżdżę dopiero od roku).Przyznam że jeżdzę podobnie. Na początku też się ciągle patrzałem na ekonomizer...:) Teraz to trochę rozwinąłem (na bazie doświadczeń w trasie i w mieście).Z moich obserwacji wynika, że najlepsza jest jazda płynna. Ponadto czasem lepiej jest ropędzić auto przy zjeździe ze wzniesienia, żeby następne pokonać "siłą rozpedu":) Wtedy czas intensywnego spalania przy podjeździe jest znacznie krótszy. Jazda na ekonomizer też jest dobra, ale wymaga ciągłego kombinowania z biegami przez co jest mniej przyjemna. Zrobiłem kiedyś taki eksperyment na trasie: W jedną stronę na ekonomizer, w drugą płynnie.Efekt był podobny.
Jadąc na jednej lub dwuch świecących diodach- 4.87 l/100km
Jadąc płynnie- 5.10 l/100km
Dodam że czas jazdy płynnej był o dobre 30 min krótszy ( na tej samej trasie )
Pozdrawiam

Kuzyn
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 10:37   

Ekonomizer to taki bajer:)
Trzeba jeździć rozsądnie :)

morti
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 14:57   

a bajery sa zbendne dlatego ja go nie mam :D

Tomasz Szklarz
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 20:57   

JA JEŻDŻE PATRZĄC NA EKONOMIZER I ITAK MI PALI MIĘDZY 6 A 7 LITRÓW ALE EKONOMIZER POMAGA DWIE GÓRA TRZY DIODY I BĘDZIE DOBRZE

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-05-31, 09:50   

Ja jeżdżę od niedawna i w jednym z Trabów nie mam ekonomizera i jeżdżę tak:
Staram się gdy dodaje gazu cisnąć tak mocno żeby nie słyszeć takiego strzykania na świecy zapłonowej [tzn ja to tak słysze] i wtedy bierze bardzo mało zupy to oczywiscie są moje małe obserwacje a w tym Trabie akurat nie mam ekonomizera.
2 sprawa to na trasie jade okolo 58-60 km/h i obliczylem ostatnio ze przy tych prędkościach Trabi pali okolo 3.7 l/ 100km to są oczywiscie nie dokladnie obliczenia...i podobno jak jeździ sie tak wolno to wał korobowy dostaje w tyłek...

Pozdrawiam!

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-31, 14:50   

3.7 l ?????? Co ty masz diesela??? To chyba niemozliwe jest zeby trabant tyle palil, jeszcze dodatkowo z taka predkoscia!

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-05-31, 16:56   

Ja jezdze na trasie po 80-100, w miescie dynamicznie. Ekonomizera nie mam i mieszcze sie w 7l. Troche mam tylko zestrojone auto

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-05-31, 17:12   

Trabant lubi wysokie obroty. Jazda zbyt ekonomiczna powoduje większe przeciążenia na wale, wał do regeneracji i wielka mi oszczędność. Jazda na niskich obrotach pod górkę często powoduje spalanie stukowe...

Ekonomizera też nie mam i jestem szczęśliwy (pozDDro Morti) :P

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-06-01, 23:49   

wiesz w sumie to Grzesiek ma racje nie ma co oszczędzac bo dwusuwy lubią obroty...a co do tego spalania to raczej zasługa mechanika który ustawia wszytko pięknie i wg moich mega amatorskich obliczeń to w przybliżeniu 3.7 - 4.1 litra / 100:) i w sumie nie ma co przymulać trabiego :) hihi

Marcin & Marta
Gość
Wysłany: 2005-06-02, 00:06   

Hejas!
Ja 2-taktem jezdzilem przewaznie 65-80 km/h i wg mnie jest to optymalny zakres szybkosci.Uwazam, ze 80-100 km/h na codzienna ekdploatacje to wartosci za wysokie mimo, ze dwusow lubi obroty.
Teraz mam 1.1 i jezdze srednio 85-100 km/h i to tez wg mnie najlepszy zakres aczkolwiek przy 70 km/h auto pali najmniej.
Pozdrawiam!

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-06-02, 10:05   

4 litry na trasie to niewiele, ja bym profilaktycznie dolał oleju bo mogą być kłopoty ze smarowaniem, a wtedy szlag trafi wszelkie oszczędności.

Jak nie chcecie mieć spalania stukowego to lejcie Pb 98, różnica na baku wynosi 2 złote.

Miałem w którymś z trabich ekonomizer ale niezależnie od stylu jazdy spalanie było bardzo zbliżone, może nauczyłem się trochę "odpuszczać" przy stałej prędkości, żeby buczenie było jak najcichsze, to wtedy trochę mniej spalał.

Pamiętajcie też że jadąc dwusuwem przy utrzymywaniu stałej prędkości trzeba co jakiś czas puścić gaz, aby zapewnić smarowanie!!!

morti
Gość
Wysłany: 2005-06-02, 15:50   

zgodze sie ze w okolicach 70-80km/h to najleprze predkosci dla trabiego bo faktycznie naj mniej pali przetestowane .... tyle ze do tych predkosci to ja np rozpedzam sie jak najszybciej :D im dluzej utrzymojesz stala predkosc tym bardziej oszczedna jazda

Maliniox
Gość
Wysłany: 2005-06-13, 13:57   

Witam jestem początqjący... o co chodzi z tym smarowaniem?? no i ile lejecie oleju do paliwa...fabrycznie paliwo:olej = 50:1...czy jakos innaczej??

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi