Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Kupuję trampusia 601
Autor Wiadomość
Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-11, 19:45   

Witam, jestem nowy i kupuje cudowne autko trabanta 601 1989r. Mam do was, posiadaczy trabantów pytanie. Co mam sprawdzic przy trampku gdy będę go kupował??
Pomyślałem żeby zdjąć tapicerke i zobaczyć jak wygląda szkielet i stąd pytanie, jak zdjąć żeby nic nieuszkodzić??
Wielkie dzieki za odp.

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-11, 20:09   

Przede wszystkim bądź cierpliwy - z trabim jak z kobietą, z zewnątrz wszystkie ładne ;-)

Patrz przede wszystkim na budę i podłogę, jeśli jest przerdzewiała to można sobie odpuścić, bo blacharka kosztuje sporo. Sprawdzić progi, jaskółkę (ta belka poprzeczna w podwoziu), czy na dziurach nie chodzi kierownica do góry (tak się dzieje jak się trabant zaczyna łamać)

Silnik: trzeba złapać za koło pasowe i porkęcić prawo-lewo. Im lepszy stan tym mniej daje się kręcić i tym mniej stuka. Jeśli grzechocze dźwiękiem przypominającym przesypywanie starych nakrętek - oznacza to koniec wału. Regeneracja to ok. 250-300 zł, plus wymiana. Silnik powinien zapalać od razu przy instalacji 12V, może trochę pochechłać przy 6V, ma pracować w miarę cicho i regularnie, może gasnąć na wolnych przy zimnym silniku, ale to jest też kwestia regulacji gaźnika. Dźwięk ma być czysty, bez przydźwięków i grzechotania.

Sprawdź luzy kierownicy, najczęściej świadczą o kończącej się maglownicy, a to kłopot.

Ja oglądałem tak: zaglądałem do bagażnika i patrzyłem na łączenie boków i podłogi, bo tam najwcześniej wyłazi ruda. Potem podłoga: z przodu przy nadkolach, można wziąć młotek i popukać, czasami nie trzeba bo np. jest dziura ;-) . Na tym etapie odpadło 90% oglądanych trabów :-( . Najlepiej zdjąć dywaniki i na spokojnie wszystko oblukać. Nie przejmować się np. pękniętym słupkiem, bo to się zdarza, i da się łatwo naprawić (spawanie). Potem podnosimy maskę i patrzymy na okolice kielichów - jeśli tam są głębokie wżery to trzeba to dosyć szybko zrobić. Patrzysz w jakim stanie jest resor, badasz luzy na kieraku.

Szukałem prawie pół roku, ale się opłaciło - mój obecny trabi, choć najstarszy, jest w lepszym stanie niż poprzedni, choć starszy 2x od nich obu razem wziętych ;-) ))))

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-11, 20:29   

No ruda to najgorsze co moze byc. Sprawdz koniecznie jaskolke jak mowi Pawel, bo jak to padnie to trab sie zlamie i juz sie go nie odratuje. Sprawdz czy ta jaskolka jesli jest cala to nie mam łat wspawanych bo takie sie szybciej rozpadaja niz bez spawow. Jaskolka to takze kawalek tego co wchodzi w skald progow (konczy sie troche za tym otworem na lewarek) No i gnije sobie bardzo w okolicach nadkoli ta jaskolka. Podloga przy progach i pod pedalami. Nadkola w bagazniku i wneka w podlodze na kolo zapasowe, no i te wszystkie miejsca co Pawel opisuje. Jak rdzy nie bedzie tak duzo, to reszta jest w miare bezbolesnie dla portwela do zrobienia, poza silnikiem jesli jest padniety :-)

Pozdrawiam i zycze powodzenia =]

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-11, 20:54   

Ten trabi jest zadbany, szukałem takiego prawie rok, mam jego zdjęcia i wygląda dość ładnie. Właściciel mówi że ma całkowity przebieg 20tys. km
Ale mam obawy, ponieważ na zdjeciach widać jak wyłazi ruda pod prawym przednim kierunkowskazem. Ale mówi że progi i jaskółka była konserwowana i nie ma śladu rudej.Nigdzie nie znalazłem objawów rudej oprucz zdeżaków:). Dzięki za odpowiedzi, wszystko posprawdzam jak po niego pojade, może się nawet rozmyśle jak będzie dużo rudej:)

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-11, 21:28   

Zderzaki i obudowy świateł z tyłu, zwłaszcza pod odblaskiem to smutna norma, zwłaszcza w końcowych rocznikach, kiedy oszczędzano na wszystkim. Dziwne że właściciel o to nie zadbał, ale różnie bywa... Jeśli trabi był garażowany, to jest największa szansa na to, że będzie w niezłym stanie - tak jak mój. Teraz stoi pod chmurką i leje się do niego jak pada, jeśli ktoś nie wyciera i nie osusza na bieżąco to po kilku latach nie ma prawa nie rdzewieć.

Czasami ruda jest ukryta pod grubą warstwą farby lub bitexu, dlatego warto po prostu wziąć młotek i popukać - jeśli będzie szpachla, papier albo jakieś inne cuda to łatwiej znaleźć. Najlepiej jeśli znasz właściciela, ale ja znałem przy pierwszym trabim który na dodatek był najmłodszy, a największy z niego był szrot. Ale i tak go kochałem ;-)

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-05-12, 18:50   

Ja przy kupnie mojego nie opukiwałem bo właściciel zapewniał że podłoga "jest zrobiona". Teraz mam do zrobienia podłoge pod pedałami, jaskółkę, progi tez już niedługo...

Polecam jeszcze rozpedzić się Trabantem, puścić kierownice i mocno zahamować, jak będzie ściągać to znaczy że albo hamulce albo zawieszenie do roboty.

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-05-12, 18:51   

Tak na marginesie... Może by tak podwiesić ten temat (albo podobny)?

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-12, 19:09   

Wielkie dzieki, jutro albo w sobote sie po niego wybieram. Rdze widać tylko na zdeżakach i pod prawy przednim kierunkiem, ale lakier jest ideał, jak mu fabryka dała. Jaskółka progi itp. mówi że były jak najlepiej konserwowane. Mam zdjęcie na progi i są bardzo ładne. Był on garażowany od nowości, jeździł nim dziadek i go zawsze po wyjeździe mył i odkurzał. Myśle ze to będzie moje ukochane autko:)

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 13:08   

Witam, mam jeszcze jedno pytanko, na które nie ma sensu zakładać (chyba) nowego tematu. Otuż czy można wlac do trabika paliwo np. supreme?? czy to nie zaszkodi silnikowi??, może lepiej na tym chodzi silniczek??

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 14:03   

james leje do swojego v power i całkiem nieźle śmiga :) ale to chyba troche za mocne dla tego silnika. Na benzynie supreme samochód też jest minimalnie mocniejszy ale nie ma sensu tego lać. Jak ktoś bardzo martwi się o przyrodę to do jakiegoś nowego wózka może to lać bo podobno jest "ekologiczniejsza" ale przy emisji spalin trabanta nic to nie zmieni. pozdro

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 15:08   

Mi żależy na jak najlepszej pracy silnika, czyli żeby cichutko chodził i nic mu nie szkodziło:). Jak będę już miał trampusia to wleje supreme zmieszam z olejem i zobacze jak będzie chodził:)

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 15:26   

Ja leję Pb 98 bo wtedy nie dzwoni, a cena jest ta sama więc nie mam dylemata ;-)

Do tego polecam olejek 2T Semisyntetic Orlenu, mniej kopci i mam wrażenie że letko spadło spalanie.

Przy kupnie czegokolwiek zasada jest jedna: wierzyć tylko własnym oczom i ewentualnie wynikom pomiarów, a już właściciela to najlepiej w ogóle nie słuchać, bo wiadomo że chce sprzedać i będzie różne bajki opowiadał...

Ale i tak lepiej od właściciela niż od komisu brać, bo tam oszustwo jest normą a komisiarze lepiej wyszkoleni w oszukiwaniu.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 16:08   

Narazie będę lał mixola. Dopiero po remoncie silnika pomyślę nad jakimś innym olejem:)

Kędzior
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 19:06   

Przy kupnie czegokolwiek zasada jest jedna: wierzyć tylko własnym oczom i ewentualnie wynikom pomiarów, a już właściciela to najlepiej w ogóle nie słuchać, bo wiadomo że chce sprzedać i będzie różne bajki opowiadał...
TRU!! Sam sieo tym przekonałem niestety :(

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-05-15, 10:16   

Lać to na co Cie stać!
trabik jeździ zarówno na etylinie jak i paliwie rajdowym ponad 100 oktanowym...
ale wzrostu mocy przy ogólnej mocy silnika trampkato sie nie poczuje bo to jest jakis 1-2%?...było kiedys cos o tescie paliw w jakims magazynie... więc po co przepłacać ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi