Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[353]Traby z chłodnicą - jazda na wodzie?
Autor Wiadomość
miedelnica
Gość
Wysłany: 2005-05-27, 21:33   

Jakie wady ma jazda na wodzie? zastanawiam się, czy wady mojego układu chłodzenia ( 353 ) mają coś wspólnego z tym, że w okresie przejściowym ( niedawno włożyłem drugi zestaw 353 do traba ) jeżdżę na wodzie. Nie chcę jeszcze lać płynu, bo dopiero się okazuje gdzie są nieszczelności i zanim je wszystkie porobię, nie chcę tracić płynu za 50 pln ( wlałem już ze 30 litrów wody do układu. raz uciekał przez uszczelki, raz przez węże, potem przez reperaturki, pompę wody itp ), więc jeżdżę na wodzie. Jednakże coś się tam dzieje dziwnego-grzeje się, zapowietrza ( układ już szczelny ). Czyżby za szybko zaczynała wrzeć ( przy 100 stopniach, a nie przy 120-130 jak przy płynie ) i przez to się zapowietrza? czy jak już mam wszystko szczelne i wleję płyn, to w końcu się przestanie zapowietrzać i przegrzewać? proszę o fachową pomoc... pozdro!

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-27, 21:57   

Temperatura wrzenia zależy nie tylko od temp ale i od ciśnienia - im wyższe tym wyższa. Z tym że płyn ma wyższą temp. wrzenia - to raz. Dwa - nie ma składników mineralnych (gł. węglan wapnia), które osadzając się w różnych kanalikach pod postacią kamienia powodują powolną śmierć układu chłodniczego, a najszybciej chłodnicy i pompy. Trzy - płyn nie ma własności korozjogennych. Cztery - najtańszy płyn z marketu jest lepszy niż najlepsza kranówa :->

Ergo: wrzenie i zapowietrzanie, które obserwujesz, mogą mieć związek z używaniem wody zamiast płynu.

picia353
Gość
Wysłany: 2005-05-28, 00:37   

Lej chłopie wode destylowaną ,kamień ci sie nie bedzie osadzał ,a jest tania jak kranówa:)

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2005-05-28, 08:54   

Woda w ukladzie to skuteczny sposob na zabicie pompy wodnej. Plyn nie tylko ma chlodzic, ale ja takze smaruje pompe wodną.

miedelnica
Gość
Wysłany: 2005-05-28, 23:01   

aaaa no właśnie... dzięki, Muffin:) a co do Ciebie, Piotrze - kurde, mi właśnie chodzi o przegrzewanie się. a woda jest woda...

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-05-29, 12:29   

Poza tym płyn, lepiej odbiera ciepło od wody, dlatego układ chłodzenia zalany wodą jest mniej wydajny.

papieju
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 07:38   

woda-tylko na testy. potem tylko plyn. chociaz ja na objazdowce z powodu braku plynu (ciezko dostac na polu namiotowym) zalalem woda z resztkami plynu i nic sie nie grzalo, trzymal temperaturke prawidlowo mimo gorek i upalow jak teraz za oknem. Chlodnice mam za silnikiem. Moze wazna role tez odgrywa naciagniecie paska klinowego i ustawienie zaplonu, dobre odpowietrzenie - a moze wszystko to do kupy daje dobry rezultat. Niemniej jednak masz jakas nieszczelnosc, skoro ci sie zapowietrza - przez cale lata 60, 70 i pewnie 80-te jezdilo sie na wodzie (bo plynu nie bylo mozna tak latwo dostac) i bylo dobrze...

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-05-30, 08:34   

pozatym woda to nie dokonca to samo co woda :P

wynika to ze skladu chemicznego ktury wplywa na wlasciwosci owej wody

jesli woda to demineralizowana ... tak jak picia mowi
kosztuje grosze i kamienia nie ma

picia353
Gość
Wysłany: 2005-06-01, 19:49   

i na próby sięnadaje, so domnie wchodzi prawie 7 L płynu jak cośw układzie nawala to drogo to wychodzi. Medelnica napewno masz coś z układem nie wazna czy płyn czy woda mi nie wygotowywuje, pewnie masz zapchaną chłodnice

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi