Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Trzęsie CAŁYM kartonem :(
Autor Wiadomość
Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 14:17   

Witajcie :)

Problem wygląda następująco:

Podczas rozpędzania mojego kartonu w okolicach prędkości 40 do 60 km/h (3-4 bieg) STRASZNIE TRZESIE CALYM AUTEM! Im wiecej gazu tym bardziej trzesie. Na postoju dodajac mu gazu - nie trzesie wiec to nie od oborow. Przy 40-60 jak przestane dodawac gazu - przestaje. Niestety niemozliwe jest dodanie tak malej ilosci gazu zeby sie rozpedzil do <60 wtedy juz delikatnie 4'reczka i jedzie.

Bylem na przegladzie i stwierdzili ze do regeneracji jest przekladnia kierownicza...

Pytanie 1: Co ma do tego przekladnia kierownicza?!
Pytanie 2: Czy oni przypadkiem nie licza na kase? Regeneracja - 200, wymiana 120.
Pytanie 3: Zaowazylem że jedna z półosi ma lekkie luzy od strony skrzyni biegów. Da rady sie ich pozbyc czy do wymiany półoś?
Pytanie 4 i ostatnie: CO TO MOZE BYC?!

Dzieki z góry i pozdawiam wszystkich kartoniaży :)

PS. Jeśli ktoś z Wrocławia (okolic) wie o co chodzi, bądź chciałby chociaż spróbować swoich sił przy pomocy w naprawie (do ugadania jaka :D )

Łukasz Trzciński
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 17:38   

Sprawdz opony jak jakaś jest nierównomiernie zużyta lub w drastycznym wypadku wystają druty to do wymiany jest amorek
może to to, ja tak miałem w maluchu

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 19:30   

Opony to jedna mozliwosc, nie ustawiona znieznosc to kolejna sprawa, wybita przekladnia tez moze byc przyczyna - luzy na ukladzie kierowniczym.

Podane ceny sa standardowe - sprawdz ceny innych marek samochodow...

A tak naprawde co sie dzieje z samochodem mozna stwierdzic ogladajac go i jadac nim - przez siec troche trudo.

Napisz do Robaka, albo kogos innego z Wroclawia.

Marcin &amp; Marta
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 21:09   

Ja mysle, ze to moze byc problem z polosia ale w miejscu gdzie wchodzi ona do skrzyni biegow(moze sie igielki pokruszyly) albo ktoras z poduszek pod skrzynia ewentualnie pod silnikiem sie odkrecila.

Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 21:20   

Wiec:

opony nówki, wyważone, zbieżność ustawiona (no 3 miechy temu wiec przez Wroclawskie drogi moze sie troszke zje.... zjechała).

Amorki jeszcze jako tako z przodu trzymaja (ok 50% :P) z tyłu po reg.

Poduszki z tego co wiem (moze krzywo patrzyłem...) są w dobrym stanie.

Jeśli jakiś Wrocławiak (bądź okolice :) ) chciałby na to spojzec to prosze o kontakt na GG: 2888879 lub bevis71zone@wp.pl .

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-05-24, 08:08   

Moim zdaniem to cos z tego:

1. Brudny rozregulowany gaznik
2. Zapchany odstojnik paliwa
3. zapchane przewody paliwowe
4. zepsuta pompa paliwa (za malo pompuje)
5. uszkodzony uklad hamowania silnikiem (zdejmij na probe konektor z elektrozaworu na gazniku)
6. uszkodzony uklad zaplonowy

Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-24, 13:36   

Pawle moze źle opisałem co sie dzieje... trzesie w sensie nie tak jakby zaczynalo brakowac mu paliwa tylko tak jakby kto mlot udarowy w nim wlaczyl. Ew. wyobraz sobie jazde na "scentrowanych" prawie w ósemke kołach :) Albo jakbys siadł na pralce przy full obrotach. Mniej wiecej wlasnie tak trzesie ^_^

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-05-24, 14:15   

Czegos tu nie rozumiem. Sam napisales: Im wiecej gazu tym bardziej trzesie. - gazem steruje sie wylacznie dawke paliwa i dawke powietrza. Wiec to musi byc zalezne od ukladu paliwowego. Sciagnij maske i przejedz sie bez maski i poobserwuj silnik w czsie jazdy (najlepiej wez kogos do pomocy).

Pozatym czy to stuka (odglos) czy buja i szarpie autem (wibracje itp)?

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-05-24, 19:13   

A tak na moje oko,to właśnie te łożyska igiełkowe.miałem identyczne objawy jak wstawiłem auto do mechanika do wymiany tarczy i odcisku sprzęgła.źle to poskładał,te łożyska mu się wysypały i miałem to samo,telepało sie całe auto .pojechałem poskładał i jest git.nie wiem czy tak poprostu mogą się same wysypać jeśli nic tam nie robiłeś.pzdr

Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-24, 22:53   

Pojeździłem teroszke bez maski :] kolega prowadzil... ja lezalem na dachu... niczego szczegolnego sie nie dopatrzylem. no tylko ze dach zle pomalowalem ale to nieistotne :P. Po silniki nic nie widac zeby nadzywczaj nim rzucało, powiedział bym w normie.

Co do stukania... to tak stuka mi przekaznik ten miedzy akumulatorem a zbiornikiem plynu do spryskiwaczy :) cyka non stop...

Szarpać - nie szarpie
Bujac - nie buja... zawsze tylko w lewo schodził.

To chyba jednak mozemy narazie zalozyc ze to poloska. To teraz pytania.

1. Ile +/- kosztuje cała.
2. Czy te luzy na niej w miejscu gdzie cienka 'rurka' wchodzi pod katem do tego wiekrzego ustrojstwa sa do wyeliminowania?
4. Czy po zabiegach zdejmowania polosi trzeba robic zbieznosc.
3. No i czy jako laik dalbym sobie z tym rade :D

Dzieki za wszystkie odpowiedzi!

Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 02:04   

AD. Wczesniejszego...

Nie wiem czy dobrze sie doczytalem w poscie ktory znalazlem tu na forum apropo ze trzesie komus w 601'nce ze to miejsce gdzie cienka 'rurka' wchodzi pod katem do tego wiekszego ustrojstwa - to sie chyba przegub nazywa? Jesli tak to wlasnie mam luzy na przegubie :)

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 10:16   

W warbac często coś takiego występuje. Jest to najczęściej wina wyrobionyc szklanek w skrzyni. Dokładnie ten problem masz pisany Tutaj

PozDDRo

Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 11:42   

Sikor. Bez dokladnego przygladania sie temu juz moge stwierdzic ze trafiles raczej w 10'tke. Bo chyba na niczym innym tych luzow by tam nie bylo.

No i kolejne pytanie :D

Co trzeba kupic (dokladnie jak to sie po sklepowemu nazwywa).
Ile to +/- kosztuje. No i KTO Z WROCLAWIA CHCIAL BY MI POMOC PRZY GRZEBANIU SIE W TYM WSZYSTKIM??

Marcin &amp; Marta
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 14:57   

Zobacz na www.motirex.pl.Tam jest pozycja:kielich+krzyzak+oslona+opaski=zestaw za 220 zl i to chyba to.A roboty z tym raczej duzo nie bedzie.Z checia bym pomogl ale do Wrocka mam 200 km.
Pozdrawiam!

Bevis71
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 18:44   

Bylem dzisiaj jeszcze na przegladzie w serwisie ktory znalazlem na CT. Popatrzyli, obadali, nie zdjemowali osłon nawet więc chyba strzelali co to bedzie. Powiedzieli mi zebym kupil:

Krzyżak
Zimeringi półosi 2szt (prawy i lewy o ile jest roznica)
Oring pod oprawe zimeringu półosi
Nakrętka półosi x2 (oj chyba bedzie z tym problem)
Opaski do osłon komplet
Uszczelka dekla skrzyni biegow
No i olej do skrzyni.

Teraz pytanie do Was :) Czy nie zbyt wiele mam tego kupic :D wole spytac zeby nie bylo ze chca mnie w ciula zrobic...

Dzięki za info Marcin :) Jak bedzie trzeba to sam do Ciebie przyjade :D PS. Jesteś z okolic Poznania? :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi