Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamek tylnej klapy
Autor Wiadomość
Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-21, 21:23   

Witam, kupiłem trabanta 601 i mam problem z zamkiem bagaznika. Otuż nie moge go zaknąć:) Właściciel mi mówił że tam chyba jakąś blaszke trzeba podgiąć. Rozkręciłem ten zamek i nic nie zrobiłem, niewiem co mam z tym zrobić. Proszę was o odpowiedź, bo bardzo zależy mi na czasie:)

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-22, 08:45   

Bardzo was proszę o odpowiedź, bo zostawiać auto z otwartą klapą bagażnika jest niebezpieczne.

Guber
Gość
Wysłany: 2005-05-22, 09:35   

Jeśli zamek się przekręca i dalej można otworzyć bagażnik spróbuj podgiąć blaszkę o którą zamek powinien się zaczepiać na tylnej burcie od środka ( w bagażniku ).

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-22, 09:59   

Dzięki za odp. Ale z tym zamkiem jest tak:
on wogóle nie chce się przekręcać:). Jak go rozkręciłem to tam była taka blaszka która jest przykrącona prawą śrubą(jak stoimy za autem), jak wyjąłem tą blaszke to zamek się kręci, ale jak wcisne zamek to się i tak otwiera, a jak włożę tą blaszke, to zamek wogóle się niechce przekręcać:)

mefisto666
Gość
Wysłany: 2005-05-22, 20:51   

a jesli zamek sie zblokował to co trzeba zrobic bo ja smarowałem itp i noc chodzi o 1.1 kombi

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 15:08   

Dzisiaj jeszcze raz postanowiłem zajżeć do tego zamka.
A więc jak wyjmę tą blaszke co trzyma ją prawa śruba trzymająca również cały zamek, to zamek się obkręca jak powinien, ale za to można od zewnątrz cały zamek wepchnąć do środka bagażnika:). A jak ta blaszka jest włożona to nie mogę za nic przekręcić zamka, ale wtedy nie da go sie wepchnąć:). Poprzedni właściciel ma mi jeszcze to wytłumaczyć jak zrobić, ale pamiętam że coś mówił zeby tą blaszke chyba zgiąć, tylko nie wiem pod jakim kątem:). Ta blaszka jest koloru żółtego(przynajmniej u mnie:)
Bardzo prosze, jeśli ktoś wie jak to naprawić to niech mi pomoże

Magik
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 16:49   

Nie należy nic doginać. Regulacja nie na tym polega. Po pierwsze: zamek tylniej klapy jest montowany
na dwie śruby na płaski śrubokręt które dodatkową są kontrowane z obydwy stron nakrętkami. Pod obydwie śruby (przy montażu zamka) wsuwa się wspomnianą blachę i dokręca śrubami a następnie kontruje nakrętkami tak się nie odkręcał. Regulacja polega na tym że tą blachę ustawia się wyżej lib niżej. Jeżeli zamkniesz klapę i szarpiąc zamkiem góra dół czujesz luz tzn że możesz tą blachę jeszcze do góry podciągnąć. Druga rzecz: prócz tego że w pasie tylnim jest metalowe ucho, ale to nie
wszystko. powinien być tam przyktęcony plastikowy element za który zahacza zamek.
Spróbój tak jeżeli musisz docisnąc klapę do dołu aby przekręcić kluczyk tzn że musisz blachę opuścić w dól.
Najprościej metodą prób i błędów. DDR!

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 17:43   

Chyba troszke źle mnie zrozumiałęś, ponieważ nie chodzi mi o tą blaszke którą trzymają obie śrubu, tylko o taką maluteńką, którą jak włożę to zamka nie można wogóle przekręcić, niezależnie czy klapa bagażnika jest zamknięta, czy otwarta.
A jak wyjmę tą maluteńką blaszkę na tą jedną prawą śrube z nakrętką to zamek można wcisnąć po przykręceniu do środka bagażnika.
I tej blaszki malutkiej nie mozna regulować w dół czy w górę, ją można tylko włożyć, lub wyciągnąć.

Magik
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 18:26   

Według mnie są tylko dwie śruby. A zamek sam w sobie nie jest rozkładalny, ze względu na to że jest zanitowany. Może sęk wtym że masz śrubę zamiast nita i zachacza ona o coś. Popatrz dokładnie. W zamku są tylko 2 śruby i jestem pewien tego w 100%

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-23, 19:16   

Nom są dwie śruby, w tym jedna która trzyma zamek do klapy bagażnika, trzyma też tą mają blaszke. Jutro tą blaszke wykręcę i zeskanuje i pokaże Ci. Może jak zobaczysz to będziesz wiedział o vco mi chodzi.
A więc prawa sruba która trzyma cały zamek do klapy, trzyma też tą małą blaszke, którą można włożyć tylko w taką szczeline jak jest przerwa pomiędzy gwintami jak wkręcasz prawą śrube:). I nie wiem co z nią zrobić, bo jak wyjmę to zamek się kręci , ale i tak klape można otworzyć, a jak włożę tą blaszke to zamka nawet nie można przekręcić:)

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-25, 05:47   

Witam, zeskanowałem już tą część zamka i wyśle każdemu e-mailem kto będzie chciał mi pomóc. Bardzo was proszę o pomoc

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-05-27, 19:55   

Witam, już sobie poradziłem z tym zamkie, wystarczyło tylko skrucić sprężynkę i już wszystko dobrze działa:)

BaseBall
Gość
Wysłany: 2005-06-01, 23:52   

a ja mam taki problem z zamkiem ale w kombi:
przekręcam kluczykiem i wciskam guziczek ładnie robi się miękki i wpada do środka lecz klapy nie moge otworzyć...jak ostatnio przy nim grzebałem..to trzeba go poprostu obrócić i potem jak zamknalem kluczyk przekrecilem jeszcze 2 razy zadzialal a potem jakby znów cała ta kula sie troche obróciła i już klapy nie moge otworzyc nie wiem co zrobic..HELP!

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-06-02, 06:05   

ja mam sedana i skruciłem sprężynke w zamka:). Ale ty masz takl z tym zamkiem że wpada ci całkowicie do bagażnika, czy jest pewna granica??, bo u mnie jest taka blaszka co tą granice stanowi:)

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-06-02, 10:24   

Tam w kombi trzeba sciagnac tapicerke i ten dzinks w L ktory wychodzi z bebenka trzeba tak obrocic zeby przy nacisnieciu napieral na blaszke. Skontrujesz go kluczem 8 jak w drzwiach

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi