Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Jak wymienić szybkę licznika?
Autor Wiadomość
Jakubek
Gość
Wysłany: 2005-05-09, 22:06   

Witam!

Poszukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie w archiwum.

Otóż problem mam taki:
Zakupiłem licznik z dziennym przebiegiem kilometrów, niestety gościu nieumiejętnie go zapakował, bo tylko w kopertę bąbelkową i w transporcie pocztowym szybka uległa stłuczeniu (siedzi na swoim miejscu, ale jest popekana jak pajęczynka). Mam jakiś stary , zepsuty licznik z dobrą szybką, ale on nie ma dziurki pod to pokrętełko do zerowania licznika. Czy trudno będzie dostosować tą szybkę do tego licznika? i druga sprawa jak delikatnie zdjąć tą szybkę?

Dzięki za odpowiedzi! Jakubek

Alan
Gość
Wysłany: 2005-05-09, 22:57   

Szybkę zdejmujesz delikatnie podważając cieniutka rameczkę która jest zaciśnięta na obwodzie szybkościomierza (trzyma szybke razem z puszka licznika). Po wymianie szybki delikatnie ją zaciskasz. nie spiesz, się, rób to powoli i dokładnie. Sam wiele razy rozbierałęm różne liczniki od Traba i nigdy nie miałem problemów; łatwizna.
Jak nie masz "dziurki" (Boże! To są otworki! Dziurki robi sie w papierze palcem! ;)), to idź do jakiegoś szklarza i popytaj czy by Ci nie wywiercili OTWORKA. Nie rób tego sam, bo peknie (chyba że masz wprawę w wierceniu w szkle, ale przypuszczam że nie).

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-05-10, 16:18   

Lub dorób szybkę z opakowania płyty CD :)

Marcin Scibura/Niutek
Gość
Wysłany: 2005-05-19, 23:17   

Ja miałem podobny problem bo nieumiejetnie rozginałem ramke i szkiełko pekło ale poszedłem do osiedlowego szklarza który dorobił mi takie samo z otworkiem za 3 zł :)

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-05-20, 11:07   

ja to opiłowałem delikatnie ramkę dookoła i bez problemu wyjałem ja razem ze szkiełkiem
bez zadnych uszkodzen i deformacji
po wymianie tarczy przykleiłem w czterech punktach poxipolem
czy wy ludzie cyferblatów nie tuningowaliscie? :P

Tomek/piekny
Gość
Wysłany: 2005-05-20, 11:12   

Gdybyś sie zdecydował pomimo słusznych rad Alana to pamietaj aby szybkę umieścić miedzy 2 warstwami drewna (ok. 1 cm grubości każda) i dobrze ścisnąć. Wiercic możesz wiertełkiem do ceramiki (z utwardzaną końcówką koszt ok 10 zł) a najlepiej diamentowym ale jest pieruńsko drogie. Pamietaj o tem aby w trakcie wiercenia obficie polewać wodą i nie dociskać mocno wiertła. Mam nadzieje że sposób powyższy Ci sie przyda jeśli nie teraz to w przyszłości.

pozDDRo

Jacol
Gość
Wysłany: 2005-05-20, 21:43   

a mi tam szybka pękła :( I musiałem dorobić z plexi glassu :P A co tam :P

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi