Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Chromowanie
Autor Wiadomość
grubas
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 18:42   

Witajcie. Mam takie marzenie chcaiłbym aby ramki reflektorów w moim Trabie były chromowane. Jakie polecacie zakłady z południowo wschodniej Polski, jakie są ceny, czas potrzebny na ten cały proces. Tak poza tym słyszałem o możliwości chromowania tworzyw sztucznych wiecie jak jest z wytrzymałością takiego "chromu" bo lampy z tyłu też by wyglądały fajnie gdyby były chromowane.
Dzięki z góry za wasze odpowiedzi.

wally
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 19:42   

ja jeszcze dorzucę, czy chromowanie wymaga innego przygotowania niż lakier?

Dominik/Z10m3k
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 20:42   

Witam !!
Oturz tak do pochromowania musi byś element prosty i wypiaskowany do "żywej" blachy potem nakladana jest metodą galwaniczną warstwa miedzi a następnie chrom a na koniec jest to polerowane to tyle co do chromowania metalu. Plastik natomiast chromuje sie metodą termiczną ale palstik który nadaje się do nalożenia chromu to ABS inne tworzywa nie nadają sie.W okolicach Wroclawia mam znajomego co zajmuje sie wlaśnie takimi żeczami.
Pozdrawiam
Dominik

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 20:47   

Ja kupiłem ramki chromowane w bdb stanie na szrocie za 10zł za dwie sztuki!!!
po co sie męczyc i wykosztowywać???

eutyfronik
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 22:19   

Hmmmm... fajowo by było mieć chroma na ramkach i zderzakach.... Ktoś może wie ile to kosztuje? Chodzi mi o całość kosztów od piskowania po polerkę.
pozddroooo

grubas
Gość
Wysłany: 2005-05-17, 00:27   

A nie wiecie gdzie są takie firmy zajmujące się tematem w podkarpackim, świętokrzyskim?
Pozdro

Magik
Gość
Wysłany: 2005-05-17, 07:37   

Grubas weż książkę telefoniczną i szukaj "galwanizacja"

Kornel
Gość
Wysłany: 2005-05-17, 16:57   

Chromowanie wcale nie jest takie proste poniewaz element musi byc wypolerowany i pozbawiony wrzerów.Miedziowanie owszem ale tylko elementow z lekkimi rysami, a nie wrzerami jak po piaskiwaniu czy nawet szkielkowaniu.Chrom dekoracyjny,bo o takim mowa, bardzo uwidacznia nawet najmniejsza niedoskonałośc podloża.tak wiec najlepiej poszukac ramek juz gotowych albo nowe ramki zeszlifowac drobnym papierem i powinno byc dobrze.w czechowicach-dziedzicach jest galwanizeria, ktora za dm2 chce 1,2 zł.jednak polecam firme gallus w żorach.oni zajmuja sie takimi rzeczami.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi