|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
Sprzęgło? |
| Autor |
Wiadomość |
grubas
Gość
|
Wysłany: 2005-05-13, 18:35
|
|
|
Mam takie pytanie czy to zjawisko jest normalne, otóż gdy wcisnę szpęgło do końca gdy np stoję pod światłami słyszę takie dziwny dźwięk jak by coś hrubotało na sprzęgle, jeżeli jest włączony bieg lub nie przy włączonym jest to bardziej słyszalne. Poza tym bardzo często gdy się zatrzymam i wrzucam wsteczny to wiecie tak lubi pierdnąć jak wtedy gdy biegi dobrze nie wchodzą. No i jeszcze jedno gdy jadę moim bolidem rozpędzam się puszczam gaz między czasie wciskam sprzęgło i zmieniam bieg to przez chwilę słyszę jakby dzwonienie z dużą częstotliwością, najbardziej jest to słyszalne podczas zmiany z 1 na 2 i trochę mniej 2 na 3 a już nic nie słyszę gdy zmieniam z 3 na 4. Brat ztwierdził że to pierścienie na cylindrach, ale dlaczego tylko wtedy tak jest gdy go wysprzęglam. To chyba wszystko. Zgóry dzięki za odpowiedzi LICZE NA WASZE UWAGI odnośnie tego problemu.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
marcin k
Gość
|
Wysłany: 2005-05-16, 17:34
|
|
|
witam
powiedział bym tak że jeśli przy pracującym silniku jest cicho a gdy wdusisz pedał pojawiają się dźwięki to jest sprzęgło lub skrzynia a jesli te objawy są w innych przypadkach to konkretnie w jakich?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
grubas
Gość
|
Wysłany: 2005-05-16, 18:24
|
|
|
| No ok też mi się wydaje że sprzęgło pracuje wtedy ale czy nie zagłośno, najbardziej jednak mnie intryguje temat tego dzwonienia powiem jeszcze raz o co chodzi a wiec jade sobie na 1,2 przykładowo albo na 3 i wcisne sprzęgło to słychać dzwonienie dopiero jak obroty opdną silnika to nie słychać, jak dodam gazu na wysprzęglonym silniku też cisza, tylko to się robi zawsze wtedy gdy go wysprzęglam i silnik sobie z obrotów spada. |
|
|
|
 |
marcin k
Gość
|
Wysłany: 2005-05-16, 20:11
|
|
|
Jasne załapałem ,to jest w skrzyni biegów ,są to wypracowane zuzyte widełki przesówające koła w srodku, da sie z ty jeździć ale będzie słyszalne takie dzwonienie ,szum metaliczny ocierających sie części(oczywiscie masz olej w skrzynce)a napewno jest tez słyszalne to i to dość mocno gdy wyłączysz silnik,zanim sie całkiem silnik zatrzyma(oczywiście na luzie)
Co do naprawy ,można wszystko zrobic ,tylko czy warto ,nie wiem jaki jest koszt części,pracy sporo ( ja mam to samo i jeżdze sobie (oczywiscie jest to umnie takie nie za głośne) |
|
|
|
 |
grubas
Gość
|
Wysłany: 2005-05-17, 00:26
|
|
|
No to pocieszyłeś mnie naprawdę już drugi raz moje pytanie było na forum i dopiero ty na nie odpowiedziałeś ,wielkie dzięki za odpowiedź na moje pytanie Marcinie K. Dla mnie osobiście skrzynia w samochodach jak i motocyklach to czarna magia. Ale jak można z tym jeździć to GIT. Swoją drogą jeżeli biegi tak jakoś wchodzą, nie wchodzą wajha od biegów jakaś taka rozklekotana to musi być chyba coś ze skrzynią albo z tymi tzw. wajcho - wodzikami co idą od kabiny do skrzyni?
PozDDRo |
|
|
|
 |
marcin k
Gość
|
Wysłany: 2005-05-17, 08:26
|
|
|
| Jeśli biegi nie wchodza precyzyjnie i na przykład po włączeniu jedynki wajcha w kabinie nie stoi sztywno-jest luz na boki,to znaczy ze masz wypracowane wodziki (między skrzynia a kabiną)lub wypracowana dzwignia kontowa (element przykręcony do skrzynki biegów),dzwignię możesz kupić nową ale jest droga ,mozesz po zdemontowaniu jej zanieść do regeneracji (sam osobiście tak zrobiłem).Te elementy sa dość częstą przyczyną luzu w dzwigni zmiany biegów. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|