Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
co sprawdzają na przeglądzie technicznym??prosze o pomoc
Autor Wiadomość
Kołodziej
Gość
Wysłany: 2005-05-16, 20:34   

witam wszystkich. Mam pytanie co sprawdzaja na przegladzie technicznym. Na co musze zwrócić uwage, mój trabanik niestety narazie stoi w miejscu :( i nie jest na chodzie . Teraz mam troche czasu i musze go uruchomic . z góry dzieki za pomoc.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-05-16, 21:47   

W przypadku trabanta:
ZAWIESZENIE (stan amortyzatorów, generalnie luzy na zawieszeniu)
UKŁAD KIEROWNICZY (luzy na kierownicy)
HAMULCE (równomierna praca, RĘCZNY)
ELEKTRYKA (światła stop, postojowe, mijania, awaryjne)

TYLE Z GRUBSZA

Ale oczywiście mogą się przypieprzyć do wiszącego zderzaka, za nisko halogeny itd.

Przegląd jest dla Ciebie - to informacja, czy Trabik sie nadaje do jazdy czy nie

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-05-16, 23:46   

...trójkącik ostrzegawczy, gasniczka, apteczka czasem zapas, ustawienie swiateł przednich, zbiezność kół..i..o dziwo toksyczność spalin?! ale to chyba dla jaj ;P

jak sie trafi na kumatego wiekowego technicznego w dobrym humorze to na połowe drobiazgów przymknie oko, ale powazniejsze niedociagnięcia trzeba naprawic dla własnego dobra...

Magik
Gość
Wysłany: 2005-05-17, 07:05   

Jakbys miał problemy to znam stację gdzie panowie mają sentyment do trabancików (sami kiedyś mieli) i nie powinni się za bardzo czepiać. Jak ja robiłem to miałem luzy na jednym kole, brak ręcznego i chamowanie na trzy koła. Prócz tego przedni zderzak przydrutowany do przedniej belki. Tłumaczyłem że jeszcze przed remontem jest. Niedługo robię następny. Trochę się zdziwią :-) ))) DDR !

Grzesiek N. [601]
Gość
Wysłany: 2005-05-17, 18:02   

A jest jakis na Śląsku gosny polecenia?

Pytałem jegnego "Przeglądziarza", wspominał jeszcze o dziurach w podłodze :/

Pawel "lyssy&
Gość
Wysłany: 2005-05-17, 20:26   

numery... :-)

brzydal
Gość
Wysłany: 2005-05-18, 08:50   

Zgodnośc samochodu z dowodem rejestracyjnym... chodzi oczywiscie o numery (nawet w przypadku nowych dowodów rejestracyjnych) Apteczka nie jest obowiazkowa!!!
Hm.. nie wiem co jeszcze ... zawsze mam sprawny samochód!!! zreszta podobnie jak moi koledzy! NIE WOLNO poruszac sie pojazdem sprawnym inaczej....

Hihi
ale jaja

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-05-18, 16:07   

Apteczka jest obowiazkowa! bo inaczej by nie sprzedawali w hipermarketach ;P

Maciek
Gość
Wysłany: 2005-05-19, 15:05   

U mnie przyczepił się do braku świateł drogowych, ale przeszedłem dalej. Nie przepuścili mnie bo miałem śilnik w oleju, a miałem go bo ta rurka od spodu gaźnika była zagięta i co jakiś czas wypływała z niej bęzyna centralnie na alternator (ale gościa to nie przekonało). Pojechałem do domu wytarłem wszystko dokładnie i następnego dnia pojechałem znowu w to samo miejsce. Gość chyba wyczuł że go tylko wytarłem więc jak się zapytał co było nie tak to wymyśliłem że popszedni właściciel chyba nie dokręcił cylindra i udawałem głupka. No i pszeszedłem. Więc wyczyście na wszelki wypadek silnik od spodu.

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-05-19, 19:03   

W poniedziałek razem z Tadzikiem zdawaliśmy egzaminy - ja swój na uczelni, a on na stacji dgn. Obaj zdaliśmy na "5" bez "wspomagania"! To się nazywa zgrany duecik ;-)

A co sprawdzali? Ano - numery, hamulce, "podspód" z luzami, światła (tu komentarz: o kur.., on ma nawet światła ustawione) i papa. Diagnosta też miał kiedyś traba więc gadka-szmatka, stwierdził że ten jest w wyjątkowym stanie nie tylko jak na swój wiek, ale jak na traba w ogóle.

Tyle to ja sam wiem ;-)

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-26, 17:38   

Sorry, że odgrzebuje ten temat, ale czy zna ktoś dobrą stacje diagnostyczną, gdzie tanio i w miare bez problemów można podbić przegląd ( Rzeszów i okolice) Z góry wielkie dzienki za pomoc i wyrozumiałość :)

Luker
Gość
Wysłany: 2005-06-26, 19:30   

Niestety ceny sa wszedzie jednakowe , okolo 100 za pieczatke w dowodzie + ew. koszt flaszki :) Ale tych ze sprawnymi autkami koszt flaszki nie powinien straszyc. A jak autko na gazie od razu jest oplata, chyba o 60 pln wieksza.

macq
Gość
Wysłany: 2005-06-26, 20:07   

Ej rzeszowiacy nie pomożecie??

Max Czarkowski
Gość
Wysłany: 2007-04-12, 11:32   

Mam pytanie: Mój Trabant jest ogólnie na chodzie. Hamuje, jeździ, rusza jak należy. W zawieszeniu jednak coś stuka, śmierdzi benzyną z wydechu (niewyregulowany gaźnik). Nie wiem też jak sprawdzić, czy łapie wszystkie hamulce, jak należy. Przy ostrym hamowaniu go nie ściąga w żadną stronę. Ogólnie wiem, że sporo rzeczy jest do wymiany. Podłoga jest dość pordzewiała, ale chyba tragedii jakiejś nie ma. Światła trochę nierówno świecą z przodu. Czy to przejdzie na przeglądzie? (Wawa) Jak myślicie?

Michał C.
Gość
Wysłany: 2007-04-12, 14:04   

szkoda ze niejestes z dolnego slaska :D bo umnie tu w legnicy jak pojechałem na przeglad do musiałem prosic zebym mogł na "trzepak" wjechac ;p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi