Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak wyprostować Trabanta?
Autor Wiadomość
Goofy
Gość
Wysłany: 2005-05-03, 20:50   

A konkretnie słupek. Poprzedni właściciel mojego Traba miał, jak twierdzi, małą kolizję z tramwajem. Trabi był już prostowany, jednak trochę nieudolnie, przez co drzwi jak by ich nie montować są lekko zapadnięte, natomiast błotnik tylny wystaje ok 2cm na zewnątrz. Do tego dochodzi jeszcze lekki "zez zbieżny":) ale tego raczej prostować nie będe, bo wygląda całkiem sympatycznie;) Chodzi mi głównie o ten słupek. Czy miał już ktoś podobny problem? Jak sobie z tym poradzić?
Pozdrawiam

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-03, 21:20   

Kup nowa (prosta) bude i poprzekaladaj wszystkie graty tak jak np Karol (pisal o tym w temacie: "przegub czy skrzynia?") Buda po wypadku zawsze bedzie po wypadku i nigdy idealnie jej nie wyprostujesz. A prosta to prosta. Taka moja rada.

Pozdrawiam =]

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-05-04, 08:32   

Ale ta buda którą mam jest całkiem dobra. Poprawnie zakonserwowana... Tylko ten słupek trzeba wyprostować żeby nie odstawał. I pytam czy jest na to jakis sposób:)

sidus
Gość
Wysłany: 2005-05-04, 14:02   

jedź na laser tam Ci to zrobią wezmą za to na pewno ponad 1000zl :D a słupek to nie jest "tylko"...

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2005-05-05, 17:27   

Nalezy wyciac stary slupek i zamontowac nowy. Wszystko powinno wrocic do normy pod warunkiem, ze podloga nie ulegla zbytniemu odksztalceniu.

Luker
Gość
Wysłany: 2005-05-10, 11:14   

jest jeszcze opcja wyciagania budy. O wiele tansze niz laser , bo blacharz to zrobi mierzac przekatne otworow drzwi. Zdejmie pewnie dach, zeby nie popekal i bedzie bude naciagal. Nie wiem jak to bedzie pozniej z szyba , bo moze sie okazac, ze uszczelka nie rowno dojdzie, ale sposob na rozwiazanie tego problemu znajdziesz w innych postach...

A jezeli chodzi o cene. Ja po wypadku za pomierzenie i wyprostowanie podlogi w trampku zaplacilem 100. Bylo podejrzenie o zmiane polozenia punktu mocowania wachacza, ale okazalo sie , ze sam wachacz jest krzywy... I to tak, ze na jednym kole mam o 30 minut (0,5 stopnia) bardziej na zewnatrz w porownaniu z drugim kolem...

xiędzu
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 12:07   

moje doświadczenie jest takie:
lekka stłuczka - prawy przód (naprawdę lekka) wyprostowane, przedni pas na wrazie co wymieniony... i po ok. roku pękać zaczyna prawy słupek za drzwiami tuż przy dachu - blacharz, który niejednego trabika już robił nawet w warsztacie autoryzowanym czasów komuny popatrzył na pęknięcie i mówi: "tu był bity - rok do dwóch temu" i pokazuje prawy przód...
wniosek: wcześniej czy później i tak tramwaj ci bokiem wyjdzie...
rada - kupiłem trabika z w miarę dobrą budą, pospawałem i ponaprawiałem i pokonserwowałem co potrzeba było i przełożyłem bebechy z "bitka" (przy okazji póki "bitek" jeździł mogłem poświęcić trochę czasu na zrobienie nowej instalacji el. wg własnego pomysłu)

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 21:09   

Szczerze powiedziawszy to nie pocieszacie mnie zabardzo...
1-Na drogie prostowanie na pewno mnie nie stać
2-Prostowanie u blacharza na "geometrię drzwi" byłoby dobrym wyjściem, ale jest jeden problem: Nie mam blacharza:( (Ci których pytałem mówią:"A idź pan z tym.." lub "To i tak sie panu nie opłaci robić"
3-Jeśli już kupować budę to znowu:trzeba nowe auto zarejastroawć, ubespieczyć...koszta wyjdą podobnie jak przy opcji 1. Pozatym to by był już trzeci raz jak zmieniam auto z powodu budy:(

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 22:42   

A kto mowi o rejestrowaniu. Przy przekladaniu bebechow, przkladasz rowniez numery i wszysko gra, a tego niepotrzebnego zlomujesz i po problemie :-)

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-05-13, 22:51   

:)

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-05-14, 21:22   

Karol nie usmiechaj sie tylko wytlumacz koledze jak to sie robi he he :-p

Goofy
Gość
Wysłany: 2005-05-21, 18:56   

No właśnie jak?? :)

Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-05-22, 08:49   

Wysłałem widomość prywatną - na dole głównej strony forum :))

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi