|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
Olej Mixol, Lux 10, czy Superol? |
| Autor |
Wiadomość |
picek
Gość
|
Wysłany: 2005-03-06, 23:01
|
|
|
| Czynnikiem smarującym w dwusuwie jest mieszanka oleju z paliwem. Z Twoim charakterem lepiej nie odwiedzaj forum. A pieprzyć to idź do burdelu to może trochę wyluzujesz. |
|
|
|
 |
cinek
Gość
|
Wysłany: 2005-03-09, 22:41
|
|
|
| czynnikiem smarującym jest olej przez "przypadek" rozpuszczony w benzynie. i nie ma znaczenia dla cwajtakta czy benzyna jest ołowiowa, kadmowa(U95), czy bezołowiowa. to ma znaczenie tylko w silnikach 4t (zawory i prowadnice). a ile kilometrów ma zrobiony silnik to nie ma znaczenia jaki wlewać do niego olej syntetyk, półsyntetyk, czy mineralny. po wypowiedziach niektórych użytkowników trabów ludzie mogą się sugerować, że do starych silników nie leje się lepszych olejów... skąd te wieści? od dziadka który nie wleje syntetyka do żyguli z 1972r? nie wolno tego ale napiszę dużymi literami: SYNTETYKA NIE WLEWA SIĘ DO STAREGO 4T, A W 2T WLEWAMY OLEJ NA JAKI NAS STAĆ. im lepszy tym dla silnika lepiej |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-04-26, 20:17
|
|
|
Znów wykopaliska
Czy ktoś wie, gdzie w Łodzi można kupić ów osławiony redbull "semisyntetic 2T" co doda skrzydeł trabantowi?
Byłem dziś na Orlenie i pan patrzył oczami jak spodeczki - o cym jo godom?
Na Statoilu widziałem Statoilowski 2T, w cenie raczej też statoilowskiej - 19,99/l. Podobnie w Castoramie, jakieś semi do kosiarek, jedne po 23 chyba a drugi ponad 30.
BTW czy ktoś nadal stosuje dodatki typu Militec czy Motor-life? Chętnie posłucham opinii - ja dziś wlałem resztkę co mi została z Nexii (niestety Motor-life'a, przyoszczędziłem ale Militec jest lepsiejszy) i jestem ciekaw efektów. Jak na razie mam wrażenie, że wolne obroty jakby wyższe, ale pożyjemy-zobaczymy.
Jeśli się sprawdzi to bd sobie wlewał 500 oleum i 100 tego szuwaksu na cały bak przez jakiś czas. |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 09:48
|
|
|
Powiem tyle:
1. Po wlaniu odrobiny Motorlife'a zamiast tradycyjnego porannego "chechłania" trabi odpalił praktycznie od dotknięcia, wzrosły wyraźnie wolne obroty, silnik pracuje równiej i ciszej.
2. Dzwoniłem do dystrybutora Orlenu - produkują nadal 2T Semisyntetic (zapomniałem zapytać o cenę), robią też jakiś Platinum 2T. Pan mówił, że powinny być one na stacjach, a jak nie to można bezpośrednio u nich, z tym że to jest jakiś koniec świata, za Olechowem, praktycznie w Andrzejowie, adres ul. PKP 6.
3. Koło Teofila w sklepie z olejami jest jakiś Mixol po 7 złotych, jakby ktoś był zainteresowany. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 12:40
|
|
|
Pawel jakiej firmy ten Motorlife i za ile??? A 2T semisyntetyk widzialem na malej stacji Orlenu na Lagiewnickiej kolo MPO |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 13:50
|
|
|
| Swojego czasu i ja lałem 2t semi sintetic do trabiszcza ale to troche za droga inwestycja (35 zł za litr). Poza tym to jest olej mineralny. |
|
|
|
 |
newman
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 14:26
|
|
|
| na gorniaku mozna dostac mixol po 6 zl/l :) |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 15:05
|
|
|
Motor-Life jest to spora ciekawostka, bo to było tak:
Niejaka firma Plastmal swego czasu zajmowała się dystrybucja Militeca w PL, potem nagle Militec zniknął i pojawił się ten niby ich produkcji Motor-Life. Nawet przypadkiem ma podobne pudełeczka do Militeca, ciekawostka, prawda?
Testowałem w Nexii jeden i drugi, po Militecu przestał się pojawiać kopeć na rurze wydechowej, lepei jsię zbierał na niższych prędkościach obrotowych, pod górki bez bólu podjeżdżał na czwórce itd. No i trochę spadło spalanie LPG, takl do 1l/100 km
Motor-Life - hmm... może to że silnik starszy (bo wlałem w zeszłe wakacje a tamten w poprzednie) ale nie widzę jakoś szczególnej poprawy, kopeć jest, ogólnie fajnie jeździ - ale już mam Militeca na następną wymianę :p Wtedy umyję końcóweczkę wydechu i zobaczymy jak z tym kopceniem.
Szkoda tylko że to cholerstwo takie drogie - ok. 50 zł za Motor-Life, a pod 70 za Militeca od dystrybutora. Ale raz na rok można zaszaleć. |
|
|
|
 |
Tomek Franas
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 16:26
|
|
|
Co do orlenowskiego 2T semisynthetica to można go w Łodzi dostać w OBIm na Rokicińskiej na stoisku z kosiarkami (kosztuje 15,99 zł). Ja tam zawsze kupuję od czasu jak nie mogłem go upolować na żadnej stacji w obrębie całego województwa :)
A tak przy okazji jak sama nazwa oleju wskazuje 2T jest olejem półsyntetycznym (w końcu semisynthetic).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kuba_krakow (WLADZIO)
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 16:39
|
|
|
| a 2T semisyntetic w hurtowni kosztuje 7 zł :] |
|
|
|
 |
Rycho
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 18:22
|
|
|
Witam.
Kędzior albo przepłacałeś albo w Lublinie tak drogo albo jescze coś innego. Ja kupuje 2T semisynthetic za 11.50 na stacji Orlen i jes to pół syntetyk a nie minerał!
pozDDRawiam |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-04-27, 21:00
|
|
|
A ja kupiłem na tej Łagiewnickiej za 14 :/ (ostatnią butelkę ale powiedzieli że zamówią)
Faktycznie kolorek ma ładniutki
Dzięki Qbs
Swoją droga zastanawia mnie (ogólna) ignorancja sprzedawców w zakresie towarów, którymi handlują - w końcu jest to produkt Orlenu, sklep poniekąd firmowy Orlenu, mają tych produktów w sumie kilkadziesiąt może, a jeśli nie stoi na półce to robią gały jakby UFO zobaczyli... Ci na Łagiewnickiej z kolei nic nie słyszeli o Platinium 2T... żenua
Kędzior - ktoś cię zrobił w konia, sprzedał ci mineralnego półsyntetyka w cenie syntetycznego syntetyka
Wyżej niż 15 chyba się nie opyla płacic za ten olej, w końcu za 20 jest Statoilowski półsyntetyk normalnie na stacjach.
A kiedyś - jeszcze za Traba II - kupowałem Mixolka w 2-litrowych butlach i wychodziło trochę taniej. I nawet ładnie się flaszka mieściła w tę wnękę - ale teraz takich nie widziałem... |
|
|
|
 |
James
Gość
|
Wysłany: 2005-04-28, 23:19
|
|
|
| NIestety u nas w Lublinie tańszego nie widziałem:/ |
|
|
|
 |
Paweł
Gość
|
Wysłany: 2005-04-29, 12:44
|
|
|
Co do Motor-Life: efekt szybkiego odpalania zniknął po zatankowaniu świeżego paliwka już bez tego cudownego dodatku Ja obstawiam, że to przez wilgoć (wczoraj padało)
Nie wlewałem jeszcze malinki, chciałem porównać efekty motor-life na mixolu, zresztą głupio tak wozić pół flaszki, zważywszy że mam jeszcze całą w bagażniku...
Polecam stację JET na Piłsudskiego, wczoraj mieli tam Pb 98 w cenie 95 po 3,87 - podobnie na geancie obok - a nie wiem jak na shellu, bo za szybko jechałem |
|
|
|
 |
newman
Gość
|
Wysłany: 2005-05-07, 08:41
|
|
|
| jezeli chodzi o uc, to na ul tylnej przy kilinskiego maja tanie paliwko 95 kosztuje od dluzszego czasu 3,85, ale ja i tak leje tylko na shellu, jakos paliwo niby takie samo, a kilometrow sie wiecej na nim robi niz wczesniej na innym paliwku.... |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|