Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] przednie zawieszenie - cos tłucze
Autor Wiadomość
szkielu
Gość
Wysłany: 2005-04-24, 19:15   

cos tłucze mi się po prawej sttonie auta, z przodu. dzwiek taki jakby metal o metal uderzał - nie zawsze. najczesciej przy skrecie i hamowaniu. zawieszenie na miejscu. amorek sie nie rusza. luzów nie wykryłem. mam ktos jakis pomysł??
I druga rzecz - tez prawa strona - cos piszczy zaje*** im wieksza predkosc tym głośniej. hamuje - przestaje. po jakims czasie wraca :-( co to moze być?
raczej nie łożysko - bo po miesiacu jeżdzewnia juz by wypadło

sidus
Gość
Wysłany: 2005-04-24, 23:41   

a) zobacz półoś czy to nie ona zgrzyta (rusz tak troche ostrzej na skręconych kołach, jak zgrzyta masz już przyczyne) jesli nie to najlepiej zainwestuj 10... 20zl jedź do Pana diagnosty Przyglądy rejestracyjne) i on Ci powie co to jest przy okazji będziesz wiedział czy masz dobrą zbierzność, hamulce itp

b) jak juz sprawdzisz półoś sprawdź łożysko jednak (10..20zl u Pana diagnosty jak sie ladnie usmiechniesz), jak nie łożysko to sprawdź czy klocki nie ocierają o tarcze (są źle włożone), bo też się tak zdarza, ale raczej to nikła bardzo bardzo nikła szansa

picek
Gość
Wysłany: 2005-04-25, 11:07   

Moim zdaniem klocki hamulcowe się kończą.

Pająk
Gość
Wysłany: 2005-04-25, 14:18   

a) miałem podobnie kiedy poluzowała się poduszka pod silnikiem

szkielu
Gość
Wysłany: 2005-04-25, 15:15   

półośki ok. poduszka pod silnikiem? silnik byłby chyba lekko ruchomy...i to nie tłumaczy piszczenia.Picek - jak klocki sie końcżą? to przy szybkiej jeździe by piczało??

Luker
Gość
Wysłany: 2005-04-25, 21:06   

Jezeli stukanie to zatrzymaj autko , otworz maske i pohusdaj autem , bedziesz wiedzial gdzie dokladnie, z tego opisu mozna tez wnioskowac, ze to taka gumowa czesc przy kielichu, takie gumowe oczko, wyglada jak uszczelka pod talerzykiem od amora. No niestety tez mam ten problem , ale nigdzie nie ma takich gumek...

Zawsze moze byc wyrobiony amortyzator i to stukanie to tłoczysko wewnatrz...

Pozdrawiam

szkielu
Gość
Wysłany: 2005-04-25, 23:16   

bardziej zgrzyt - tylko przy równoczesnym hamowaniu i skreconych kołach.
Amorki ok.

szkielu
Gość
Wysłany: 2005-04-26, 21:07   

Piszczenie wyeliminowałem - ale zabijcie nie wiem co to było - wymieniłem łożysko, a co za tym idzie pół samochoda rozebrałem (mechanik experymentator) wyczysciałem hamulce. Udało mi się złożyc wszystko - i nie piszczy. Tłuc sie tez przestało. Ręce które leczą hahaha

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-05-08, 18:33   

haha ;-)
Mi tłukło z lewej strony odkąd kupiłem trabanta 1,1 (jakieś 3 lata temu). Myślałem, że mam taki duży luz na przekładni kierowniczej... ALe że mam kilka samochodów więc się tym nadmiernie nie przejmowałem. Kilka dni temu rozebrałem całe przednie zawieszenie w celach kontrolno-remontowych, bo musiałem wymienić tulejki stożkowe na wahaczu. Przy okazji wymontowałem przekłądnię kierowniczą... ZERO LUZU... Tulejki stożkowe byłu wyrobione po PRAWEJ stronie auta, po lewej były jak najbardziej OK... NO I CO TŁUKŁO ??? Ano, zauważyłem, że piasta wchodzi bez najmniejszego oporu w łożysko... A po włożeniu jest jeszcze luz. Wymieniłem łożysko, piastę napunktowałem i obsadziłem na specjalnym kleju. Teraz nie ma śladu tłuczenia... OT CO...

Czaiński Piotr
Gość
Wysłany: 2010-11-23, 18:32   

no własnie też mam taki problem w tarbim 1.1 z przodu z prawej strony cos popukuje jak jade np po kostce-takie pukotanie wyraźnie z prawej strony auta.wszedłem dziś do kanału pod auto, poogladałem wszystko poszarpałem-nie wykryłem luzu.myśle może amortyzator-puka.pojechałem na stacje diagnostyczną -szarpaki-zero luzu- amortyzatory 78% 81% sprawności. noi co puka? wydaje mi się ,że tak jakby na górze amortyzatora-jest tam jakaś poduszka która mogła sie oberwać- nie pamiętam bo rozbierałem to ale kilka lat temu? a pod maską jest docięty taki kawałek gumy i wsadzony pomiędzy kielich a ten górny talerzyk, z lewej storny gdzie nie puka między talerzykiem a kielichem nic nie ma jest luka -i tam nic nie puka.pozdrawiam

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-11-23, 19:34   

Poduszka amortyzatora i może aluminiowy stożek na łożysku kolumny. Wymiana trochę kłopotliwa ale powinna dać pozytywny efekt.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-11-23, 20:24   

Dodatkowa guma pod talerzykiem od mocowania amortyzatora powoduje poluzowanie się nakrętki, chyba że masz na kontre.

Czaiński Piotr
Gość
Wysłany: 2010-11-23, 20:38   

nie ma kontry a nakrętka jest dokręcona- jutro wyciągne cały mcperson i to obczaje na spokojnie-cudów nima:-)

Andrzej Kucharski
Gość
Wysłany: 2010-11-23, 23:10   

Mam ten sam problem z przodu, myślałem nawet że to maglownica tłucze! Odzywa się to głównie na bruku. Czaiński Piotr napisz jak u Ciebie wyszło, może też dam rade, dzięki

Czaiński Piotr
Gość
Wysłany: 2010-11-24, 12:02   

no tez mageil mi rpzez myśl przeszedl-ale jest anpewno oki- ide rozbierać dam znać -jak obczaje to ci napsize i będziesz wiedział co jest przyczyna .pzodro

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi