Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
świst na 4 biegu
Autor Wiadomość
trabtoo
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 08:56   

Witam

Czy ktoś wie o co chodzi. Trabi 1.1 na wszystkich biegach jedzie w porządku. Na 4 biegu jest świst. Czy tak maja Traby po 100.000 km, czy jest uszkodzona skrzynia?

Pozdrawiam
Michtec

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 18:55   

Ale to jest świst czy wycie? Takie odgłosy mogą świadczyć o kończącym się łożysku danego biegu, a to z kolei - o niedostatecznym jego smarowaniu. Samo łożysko to koszt niewielki, ale jego wymiana wymaga wyjęcia i rozebrania skrzynki, a to jest już trochę roboty.

Zobacz czy masz olej w skrzynce, jak mało to dolej - jak nie pomoże to trzeba będzie podłubać.

trabtoo
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 20:24   

to jest raczej świst i najbardziej go słychać w dolnym zakresie 4 biegu: 70-90 km. przy 100-120 jest już w miarę cicho (oczywiście inne odgłosy zagłuszają, ale wydaje mi się że to źródło dźwięku praktycznie wygasa)

najgłośniej jest przy dodawaniu gazu, jeśli samochód się toczy to niezależnie od prędkości jest cicho.

a może jest jakiś specjalny olej albo dodatek do skrzyni zamiast rozbierania?

Dziękuję i pozdrawiam
Michtec

trabtoo
Gość
Wysłany: 2005-04-21, 22:16   

znalazłem rozwiązanie!

zalałem skrzynię hipolem dodatkowo 1 litr teraz jest 2,2 litra, zamiast 1,2 litra. Jest znacznie ciszej, co najmniej o połowę.

nie wiem czy to poprawa smarowania czy utopienie piszczącego elementu w oleju, ale prawie nic nie słychać.

czy jest jakieś znane przeciwskazanie?
w każdym razie sprawdzam zrobiłem 50 km i jest w porządku.

pzdr
Michał

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-21, 22:30   

Nie wiem jak to jest w trabim 1.1, ale w Nexii np. (i generalnie w oplopodobnych) łożysko od piątego biegu jest poza głównymi mechanizmami, niejako "w przedpokoju", a smarowane jest rozbryzgowo. Wystarczy że jest trochę za mało oleju - i już jest niedosmarowane, zaczyna hałasować. Nie wiem czy szodzi skrzyni przelanie olejem, wiem że niedolanie - na pewno ;-)

Jak chcesz skrzynce zrobić dobrze to dolej trochę Militeca - stosuję to w silniku Nexii i efekty są odczuwalne, do skrzyni jeszcze nie dawałem bo jest trudny dostęp i nie chciało mi się brudzić :-) ))

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi