Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Oska??
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 07:46   

Mam pytanko, bo juz rady nie daje... od jakiegos czasu mam wibrujacy samochod, nawet jak sie tocze to czuje ze mi drga kierownica. Sprawdzalem ostatnio to i owo i na tescie recznym osiek wykrylem ze: od strony pasazera nie wykazuje zadnego luzu, od kierowcy - na prostych kolach jesli ja ruszam na trasie kolo skrzynia (czyli tak jakbym chcial ja wyjac) to rusza sie i slysze stukania... przy skrecie niby nie chrupie, ale... z drugiej strony jest ok - czy to moze byc przyczyna moich udrek? Warto sie tym blizej rozpaprac? Auto to oczywiscie Wartburg 353'1972, z przodu hamulce bebnowe

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 13:15   

zajzyj na strone o warczyburgach ;P
My sie nie znamy

papieju
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 13:28   

nie macie polosiek? to co, trabanty sa na gasiennice? zasiegam porad w kilku zrodlach, chyba ze nie wolno...

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 20:35   

A ja myślałem że to post o skuterku ;-)

Spoko, luz - pewnie że można pytać, ale nie wiem czy ktoś będzie wiedział... Przy skręcie to chrupią raczej przeguby, a twój kłopot może mieć związek z mocowaniem półosiek w samej skrzyni - albo po prostu z utratą ciężarka na kole czy pękniętym kordem w oponie. Jeśli tyrpie kierakiem to najsamprzód sprawdź wyważenie kółek, albo po taniości - zamień tył z przodem.

Ja mam np. taki objaw, że jak depne fest w pedał, to czuję jak trochę kierownicę szarpie prawo-lewo, ale b. delikatnie i tylko jak depnę. Więc na razie się nie przejmuję, czekam na rozwój wypadków ;-)

pozzdrawiam!

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 22:15   

Zeby te wypadki czasem nie byly trzgiczne :-) Moim trzepie przy 80 km/h, ale to raczej przez niewywazone kolka, bo zauwazylem ze na jednym nie ma ciezarka, chyba mi spadl :-pale da sie wytrzymac, bo przeciez nieczesto jezdze 80 km/h

Pozdrawiam =]

papieju
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 07:53   

kol aodpadaja - mam nowe opony kupowane jesienia (a na zime byly zimowki na innych felgach), kola sa wywazane komputerowo, opony niepopekane - ewidentnie ma luz ta poloska - a chyba niepowinna miec. Stad moje pytania, a pytam i tutaj, bo znam kliku fajnych trabanciarzy, bywalem na zlotach ctk, a przeciez trabant jak i wartburg -przednionapedowiec, konstrukcja oski podobna - to i moze ktos mial juz taki problem. Mi wibruje w kazdym zakresie predkosc, nawet jak sie tocze to drga delikatnie kierownica...

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 12:16   

Czy przypadkiem nie miałeś ostrego, awaryjnego hamowania i na zablokowanuch kołach jechałeś jeszcze kawałek drogi?
Jak starłeś bieżnik to też może występować takie zjawisko.
Zacznij od dokładnego obejżenia opon ( przytarcie, bąbel, wyboczenie itp), nawet nowe opony mogą być wadliwe. Ja stawiam na opony, a w następnej kolejności inne elementy zawieszenia i napędu.

Pozdrawiam.

papieju
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 14:54   

ale zapomnialem dodac - na zimowkach bylo dokladnie to samo... a mam je na oddzielnych felgach, wiec to tez odpada

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 18:49   

A na luzie jak się toczysz to też drga czy tylko jak przykładasz napęd?

papieju
Gość
Wysłany: 2005-04-21, 08:34   

tez drga, eskalacja nastepuje w trakcie dodawania gazu, czyli rozpedzaniu, po osiagnieci jakiejs predkosci troche malaje, aczkolwiek nadala drga

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-04-21, 11:02   

A popros kogos zeby Ci pchal wartba powoli a ty obserwuj przy otwartej masce jak sie zachowuja poloski, bo moze sa krzywe i lataja sobie i wtedy bedziesz wiedzial ktora wymienic. Wiecej pomyslow nie mam :-)

Pozdrawiam =]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi