Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Tylny zawias w negatyw
Autor Wiadomość
Karol "MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-04-18, 16:24   

Jak w temacie - mam traba na resorze i chcialbym dorobic tuleje dystansowe pod srodkowe gniazda wachaczy aby tylnie kola staly mi jak w dtm-ie :)
Daaawno dawno temu byl na forum podobny post i rzecz dziala sie w 3miescie ale nie moge go znalezc. Moze ma ktos schematy takich dystansow.
Co najwazniejsze bede musial dac dluzsze sruby. I tu moje pytanko: czy sruby od resora przedniego sa w takim samym rozmiarze i oglnie by przypasowaly? Bo o ich twardosc nie ma obaw. Czekam na sugestie
PozDDRo

gromek
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 07:50   

ale ty chcesz go obnizac, czy tylko uzyskac negatyw ?? bo ja miałem kosmiczny negatyw na glebie :) prawie jezdziłem na napisach :P a so do tych podkładek, to ja stosowałem dzwonki te co przychodza od dołu wahacza, podkładałem I sie łądnie tworzył negat :) jak cos to pisz na GG. to ci odpowiem na wszystkie pytania >gg<2002834 :]

Karol &quot;MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 08:16   

Chodzi mi tylko o nega bo jak to w trabie dupcia juz sam siedzi :)
Ok, czy 2 podkładki na stronę starczą i da rade to zrobic na seryjnych srubach?
A co z tymi z resora o ktore pytalem?
Czy wacahcz dokrecales momentem?

gromek
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 12:12   

napisz na gg to ci wszystko wytumacze :)

Galant
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 17:06   

Witam! No właśnie po to jest forum, że się nie powtarzać - a nie na gg (to może wklejcie przebieg rozmowy...)
Sprawa nr 2 - w polówce ma negatyw tylko z lewej strony :( Podłożyłem talerzyk od góry i śrube o wahacza (M12x1.5x80 10.9) i kółko nadal jest podwinięte bardziej niż prawe bez przeróbke. Zmieniłem wahacz i pomierzyłem położenie tych "cycków" co w podłoge są montowane i wszystko niby ok - ale trab ma ciągle zwichniętą noge...
Pozdro

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 20:30   

Ossochozi z tym negatywem? :-/

morti
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 20:38   

z negatywem chodzi o to /-\ dzieki temu smigasz po zakretach jak przyklejony oczywiscie jesli nie masz luzow w zawieszce, lysych opon, miekkiego zawieszenia i innych bajerow nierozumie czegos karolu skoro auto bez obnizania siedzi to znaczy ze cos jest nie tak albo resor skonczyl swoj zywot albo woziszciezkie rzeczy i sie ubil ale ani w jednym ani drugim przypadku wolalbym nie experymentowac tylko wlozyc new resor najlepiej wyklepany na plasko wtedy bedziesz mial pewnosc ze auto bedzie jezdzilo jak po szynach jak bys chcial z przodu negatyw to musisz skrocic resorinaczej jest to prawie nie mozliwe chyba ze max auto podniesiesz ale to bezsens jak dla mnie jakby co pisz na priv

Galant
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 20:55   

Witam!
Wpadłem na pomysł by zamienic amory ze sprezynami miejscami (lewy<->prawy) i sprawdzic co i jak. Jak wyjąłem drugi to mi cos nie grało - przylozylem do siebie i okazało sie ze dolny talez pod sprezyna jest zalozony odwrotnie tzn lewe mialo tak jak w ksiazce a prawy na odwrot. No tak ale to lewe cos krzywo stalo szukam dalej i co ? Mam dluzsze sprezyny o jeden zwoj (pewnie ktos robil wersje VAN) ale talerzyki to porazka - juz dwa razy w rowie trabi ladował.
Co do negatywów z przodu (601) to na węgierskich stronach jest opis i rys na wydłużenie wahaczy a resor bez zmian.
Podzdro

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 22:33   

A ja mysle ze to wyglada jakby trabant zrobil pod siebie kupe. Mnie sie osobiscie nie podoba, ale jesli chodzi o przyczepnosc to sie zgadzam, bardzo dobry pomysl, ale tu pytaneie po co??? Czy wasz traby az takie predkosci osiagaja i na zakretach przekrecaja sie na dach? Ale to tylko moje zdanie, rupta co sceta o.

Pozdrawiam =]

Karol &quot;MaxXx&
Gość
Wysłany: 2005-04-19, 22:53   

No wiec morti tak: trab z tyłu siedzi to normalne (troche grartow tez woze :) tj. koło jest równo z krawędzią tuyniego błotnika natomiast z przodu jest za wysoki (standard) no i właśnie dlatego z przodu go posadziłem i wygląda fajnie z lekka klinowato. A teraz chce zlikwidowac to kretynskie ustawienie kół z tyłu.
O wydechu z cieniasa tez mysle :)
a za gg nie przepadam.
QBS: kazdy robi to, co lubi a ja mam 2 trabiki to jeden na oryginala/classic wyatarczy :P adrenalina rulez
PozDDRowionka

Bigos
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 14:07   

Qbs tu nikt nie pytał po co tylko jak?? A jeżeli chodzi o prędkośc na zakrętach to jedź tera do Lewego i wybieżcie spory łuk i wejdź z tak dużą prędkośćią jak Bartek i wtedy zobaczysz po co??!! PISSSSS

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 14:44   

Powiem tyle, że trabi bez /-\ lepiej sobie radzi z łukami, niż Nexia :0 - no i mercedes A Klasse :-p, co mu musieli elektroniczne protezy zamontować, żeby przepchnąć biedaka przez test łosia, ktory trabi zdał bez problemów.

Żeby jeszcze miał tyny napęd........

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 14:45   

Ja wiem jak Bartek jezdzi to nie musze nawet z nim jezdzic. Spokojnie panowie. Ja tam nie krytykuje samego pomyslu w sensie technicznym tylko mnie sie to wizualnie nie podoba bardzo, ale przeciez ile osob tyle gustow. Gdybym jezdzil jak szaleniec to tez bym sie zastanawial nad taka opcja ale puki co nie wymagam od Traba zeby mi w zakret z pelna predkoscia wchodzil :-)
Pisss

Pozdrawiam =]

morti
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 18:59   

hmmmm Qbs jesli chodz i strone wizualna to zadam ci pytanie czy moze berdziej od negatywu czyli/-\ bardziej podoba ci sie nachylenie kol w + czyli \-/?? bo tak np moj mial orginalnie i powiem prawde ze przynormalnej jezdzie na mokrym w zakrecie i to na db oponach autko zachowywalo sie mowiac lekko niestabilnie w negatywie to nie ma wogole miejsca

a co do szybkiej jazdy to prawda jest taka ze negatyw prostuje zakrety ...sa takie co mozna przejechac 2 x wieksza predkoscia niz na orginalnych nastawach zawiasu

czy moglbym zobaczyc schemat wydluzania wachacza z tej wegierskiej stronki moze jakis link

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-04-20, 22:47   

No co do ustawienia \-/ to jak najbardziej sie zgadzam, ale musze stwierdzic ku mojej radosci ze moje kolka stoja idealnie tak I-I i nic nie mam zamiaru z tym robic :-D Szanuje wasze koncepcje i zycze powodzenia :-)

Pozdrawiam =]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi