Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Poli jak smok
Autor Wiadomość
Butcher
Gość
Wysłany: 2005-04-16, 22:27   

Witam,
niedawno stałem się posiadaczem kartona. Wszystko super, gdyby nie to ze mi spalil ostatnio 10 litrow na 100km.

Pomyslalem ze moze go cisne czy cos, wiec jadac do kolegi na wioche jednostajnie okolo 70 km/h (krew moze zalac, ale chcialem zobaczyc ile spali). No i spalil 8.

Z tego co sie orientuje niektorym pali nawet kolo 5. Nie znam sie za bardzo na mechanice, czy mozecie mi powiedziec ile palą wasze maszyny i co mozna zrobic zeby przyoszczedzic na bynie?

Moj sprzecior ma:
- mechaniczny zaplon (nie wiem jak to sie nazywa, w kazdym razie nie elektroniczny :)
- swiece iskra (slyszalem ze sa jakies inne, co sadzicie o wymianie swiec na innej firmy)
- instalacja 12V (to chyba nic nie wnosi :D)

PS. Nie smiejcie sie z mojej nieznajomosci tematu... kazdy kiedys zaczynal :)

dzieki z gory
pozdrafiam

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 07:44   

A masz ekonomizer? Takie świecące diody wskazujące chwilowe zużycie paliwa?
Jeżeli jesteś początkujący to zawsze spalanie jest duuuże - technika jazdy.
Z początku mój palił nawet 11 żadko schodziłem do 8 (w mieście). Poznanie specyfikacji traba - prędkość/moment obrotowy itd pomaga. Odpowiednia zmiana biegów - przyspieszanie ekonomiczne - przychodzi to z czasem, jak zaobserwujesz pewne zachowania Trabika.
Oczywiście nie można wykluczyć źle wyregulowanego gaźnika, nieustawionego zapłonu, świece też...
Proponuję z uwagi na świeżość traba - wymienić świeczki (odpowiednia ciepłota na tę porę roku) i pojechać do regulacji zapłonu i gaźnika - profilaktycznie i z uwagi na fakt, iż nie wiesz jaki jest tego stan. Potem przejedź 1000km i zobaczymy.

PS. Spalanie raczej licz na dłuższych odcinkach - np. po dwóch pełnych bakach - pomiar jest dokłądniejszy niż w przypadku przejechania 50km i sprawdzenia miarką różnicy...

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 07:50   

...w najgorszym wypadku masz silnik do remontu ;) wiekszość sprawnych trabów pali koło 5,5L w trasie na miescie nie liczyłem..

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 09:59   

A co sądzicie o magnetyzerach? ma to ktoś? pomaga?

newman
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 10:17   

magnetyzer ma moj kumpel , ale w polonezie, u niego sie sprawdza, jak by to moglo zadzialac w trabim - nie wiem. ale moze faktycznie ktos to ma :) na pocieszenie powiem, ze moj tez pali 10\100 chociaz mnie to wcale nie pociesza, do tego chyba cos z ekonomizerem mam nie tak, bo diody nie swieca sie ciagle, tylko co jakis czas sie zaswieca 4-5 i potem gasna, chyba cos z turbinka sie porabalo, ale nie mam wolnej chwili zeby to rozebrac i sprawdzic.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 11:57   

Panowie nie wiem jak wasze trabki ale mój(gdy jeszcze był mój)paliłw okolicy 8L/100KM i mnie to nie dziwiło bo w książce (starej autor bodajrze Messner)norma fabryczna była 7-9 L/100KM(lato-zima)
Bez jaj.Traby nie były produkowane w dobie oszczędności paliwa Zresztą 2-takty mają większe spalanie z racji smarowania z mieszanki i innego(niż 4-takt)cyklu pracy
Jawa 350-tka też(ponoć)brała ok.7L/100KM
Pozdrawiam
p.s Na pewno można trabkowi ująć paliwa ...tylko po co??????
oszczedniejsze są rowery(hi,hi)

bartek/jastrząb
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 12:02   

Ja mam magneesiki na dolocie i paliwie ale szczerze mówiąc w przypadku dwusuwa to sie chyba za bardzo nie sprawdza, załozyłem głównie ze wzglwdu na oczyszczenie silnika z nagaru, ale ani moc ani spalanie nie uległo chyba zmianie! magnetyzery działają ponoć po około 2000km..moim zdaniem w zweitakcie to lipa!nie wiem jak w innych autach, moze psychicznie czuję sie lepiej ;)
jednym zdaniem: Jesli ktoś w to wierzy to pomaga!

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 13:52   

O magnetyzerach było już milion razy...
JEŚLI TO TAKA SUPER SPRAWA - TO CZEMU NIE INSTALUJĄ TEGO FABRYCZNIE W SAMOCHODACH?
To jak pas Sauna Solution w TV Mango - super hiper wypas - tylko czemu tylko mango robi takie gówno?
Miałem ekonomizer ale zdał się na tyle co nic. Zero różnicy w spalaniu - silnik tylko jakby mniej gwizdał a raczej sykał w rytm muzki latynoamerykańskiej z nalotami muzyki dalekiego wschodu :)

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 21:55   

hm, a co sądzicie na wymianie zapłonu na elektroniczny?

Czy przekrecenie srubki do regulacji o pol obrotu duzy ma wpływ na spalanie?

Butcher
Gość
Wysłany: 2005-04-17, 21:58   

mowie oczywiscie o regulacji gaznika (kolega costam pokrecil i tyle teraz pali, a poprzedni wlasciciel mowil ze palil mu 5,5)

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-04-18, 09:36   

powinno pomóc włożenie mniejszej dyszy paliwowej w gaźnik, tylko nigdzie nie moge takiej dostać. Ew obniżenie poziomu paliwa w komoże pływakowej. Mi osobiście spalanie zmniejszyło się o ok 1L po splanowaniu głowicy o 2mm. Obecnie pali mi 6,7 w mieście

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-04-18, 10:42   

.... mniejszej to jakiej? chodzi o dyszę) i jaki poziom paliwa w gaźniku i jakich jeszce wynalazków mozna sie spodziewać?

- Oczywiście każdy ma prawo robić co mu sie podoba, ale wypowiedzi na forum powinny byc bardziej konkretne.

Włosy mi na głowie zaczynaja rosnąć jak to czytam ( jestem łysy, jak ktoś nie wie)

Moja propozycja na zwiekszenie prędkości to zamiast koła zapasowego i tylnej ścianki bagażnika - zamontowanie silnika odrzutowego z samolotu polskiej konstrukcji "ISKRA". Zbiornik paliwa zamontować zamiast tylnej kanapy, a zapasowy w miejsce siedzenia pasażera z przodu.
Co do spalania - zbiornik główny wystarczy na ruszenie z miejsca, a zapasowy na przejechanie do najblizszych świateł pod warunkiem że nie będa w odległości większej niż 150 m. Przy czym prędkość będzie niewyobrażalna.

Z życzeniami owocnej pracy przy pseudoprzeróbkach - JaJer

PS
Sprawny technicznie i odpowiednio wyregulowany silnik trabanta dostarczy wystarczająco wiele emocji, nie trzeba zbytnio kombinować.
Przykładem mogą być silniki trabanta w motolotniach - zapewniają niezawodność, a więc bezpieczenstwo i dostarczają odpowiednia moc.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2005-04-18, 20:54   

Drog kolego BUCHER. Powiedz temu Twojemu koledze - specjaliście od regulacji gaźników i innych tuningów, żeby lepiej zajął się OBNIŻANIEM TRABANTÓW poprzez montaż STARYCH SIADNIĘTYCH RESORÓW, niż regulacjami...

Pewnie niejeden na forum się ubawi, ale ten właśnie KOLEGA BUTCHER'a upierał się że ma ciśnienie w tłokach 11 atmosfer (!!!) BEZ ŻADNYCH PRZERÓBEK ehhe hyba LICZYŁ W SUMIE OBA GARY ;-)

Poza tym ostro chwalił się że spokojnie leci swoją 601-ką 130 (chyba ze sporej góry ;-)

TACY OTO SĄ SPECE !!!!!!!

Lepiej daj to auto komuś kto się trochę zna, bo Ci za chwilę bedzie palił 26/100...

pozdrawiam

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-04-18, 21:02   

Mój weteran wciąga ok. 10 l/100 po mieście, przy niezłym butowaniu i przed regulacją gaźnika i zpłonu...
Poprzednie 2 traby też paliły ok. 9-10 po mieście a 4,5-6 na trasie (te 4,5 to była trasa z Krakowa do Łodzi po Gierkówce, jeszcze kolein takich nie było i sygnalizacji świetlnej ;-)

Pawel Ziemkowski
Gość
Wysłany: 2005-04-18, 21:53   

Chcial bym sie podzielic wiadomoscia ze te litry ktore sa na miarce Trabantowej to nie sa takie litry jak na stacji.A opieram swoje stwiedzenie na tym ze pojechalem na stacje mialem prawie pusty zbiornik i mialem kase( co nie zdaza sie za czesto) aby zatankowac pelen zbiornik... no i mysle sobie ze ze 22 litry mi wejda a tu przy 17 litrach na dystrybutorze byl juz pelny zbiornik.... a wiec te litry na miarce sa mniejsze niz w rzeczywistosci.Mi pali 8 litrow na miarce Trabantowej a naprawde to jest 6 litrow:) Moze sie i myla ale ja jestem przekonany ze tak jest.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi