Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana pompy wodnej
Autor Wiadomość
styler
Gość
Wysłany: 2005-04-04, 22:25   

Witam, mam taki problem:
czy do wymiany pompy wodnej w Trabancie 1.1 koniecznie trzeba wymontować silnik? Jest jakiś inny, prostszy sposób żeby się do niej dostać?
Zaznaczam, że chodzi tu o samochód kolegi i on twierdzi, że to jedyny sposób, a mi nie za bardzo chce się w tym babrać.
Powiedzcie, że jest jakiś prostszy sposób...

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-04-04, 22:33   

Nie trzeba wyciagac silnika! Wystarczy odkrecić obudowe filtra powietrza i w ten sposób mamy dojscie do pompy. Oczywiście po zdjęciu osłony rozrządu.
Pozdrawiam.

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-04-05, 07:08   

Slyszalem jeszcze ze wycina sie dziure w nadkolu, naprawia sie pompe a pozniej mozna zaspawac. Nie praktykowalem tego, tak powiedzieli mi w warsztacie. pozdrawiam

twe
Gość
Wysłany: 2005-04-05, 19:15   

7. Nie trzeba wyjmować silnika, ani wycinać żadnych dziur. Ja zdjąłem jedynie odbudowę filtra powietrza, jak pisze JaJer.
Pompa przykręcona jest 3 śrubami. Trzeba trochę pokombinować, aby je odkręcić, ale nie jest to jakiś duży problem. Potrzebny jest klucz 10 nasadowy.
Jak będziesz naciągał pasek rozrządu, to nie uderzaj niczym w pompę. Ja w ten sposób ucho ułamałem (od pompy:)).

Daniel "Muffi
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 06:13   

polecam odkrecic przednia poduszke silnika, i podlewarowac silnik sobie wyzej, aby miec wiecej miejsca, wiele pomp nieoryginalnych nie chce wejsc bez tej operacji z uwagi na to, ze sa deczko szersze

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 14:15   

to wycięte miejsce można zaspawać, albo zrobić maskownicę na zawiasach i z gałką od szuflady :p

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi