Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Środki uszczelniające silnik / chłodnicę
Autor Wiadomość
Pająk
Gość
Wysłany: 2005-03-29, 23:13   

Witam

Czy istnieją środki dodawane do oleju silnikowego, dzialajace analogicznie jak uszczelniacze chlodnicy?

Moja chlodnica się "pociła", ale po zastosowaniu uszczelniacza za 5,50 ze Statoila przeszlo jej zupelnie, bardzo mnie to uradowalo.

Mój Trabi zostawia niestety mokre plamy na chodniku, a oleju muswze dolewac niestety mocno wiecej niz to przewiduja normy. Wymienilem uszczelke pod pokrywa zaworów, pod korkiem wlewu, lewy zimmering, ale spod glowicy kapie mi nadal, a niemam po ostatnich wydatkach kasy by to zrobić, chce sprobowac czegos zastepczego, np. samouszczelniacza.

Istnieje cos takiego? Używal ktoś? Jakie efekty? Podzielcie sie opiniami... dzieki

Pająk

Michał & Ela
Gość
Wysłany: 2005-03-30, 09:44   

Owszem istnieje cos takiego. Istnieje nawet preparat do naprawy peknietych blokow silnika. Skutecznosc tego- raczej srednia. Kosztuje taki specyfik cos kolo 40- 50zl wlewa sie to do oleju i skutecznie zamula silnik, olej i wszystko do czego sie dostanie. Widzialem taki preparat na stacji FEU-VERT, ale podejrzewam ze w kazdym sklepie dostaniesz. Mozna tez zmienic olej na 20/w40. W instrukcji traba jest napisane ze oryginalnie taki mial wlany (co do oleju niech potwierdza to jeszcze bardziej doswiadczeni POLOWKOWICZE:))

P.S napewno cieknie Ci olej spod glowicy? Tez mialem wycieki oleju i tez myslalem ze to glowica, ale w warsztacie powiedzieli ze to nie z uszczelki tylko z pompy paliwa- wymienilem pompe i przestalo ciec. Pozdrowionka

Pająk
Gość
Wysłany: 2005-03-31, 21:37   

pompe mialem robioną kilka miesiecy temu, jest sucha. jak mowilem, pocilo mi sie spod korka i spod pokrywy zaworow, ale wymiana uszczelek pomogla. a ze spod glowicy to na bank, ile razy wytre to po chwili mokro tam mam... (np w tym dobrze widocznym miejscu na lewo od kolektora i troche powyzej alternatora)

czekam na komentarze innych... co robić, co robić... :(

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-04-01, 05:01   

To raczej uszczelniacz wałka rozrządu, albo sam wałek jest wypracowany.
Zdejmij osłonę paska rozrządu i zobacz jak wyglada wewnatrz.

Pająk
Gość
Wysłany: 2005-04-04, 14:47   

podczas wymiany zimmeringa, kiedy demontowane byly zębatki (przy okazji wymienilem pasek rozrzadu) faktycznie, bylo z deczka upaprane, ale teraz jak sprawdzilem to od roboty tam jest sucho...

jaki ma wplyw wymiana oleju na 20/40 ? pomijam fakt, ze takiego w zyciu nie widzialem... gęściejszy jest, mniej cieknie?

a tych samouszczelniaczach to poza Michałem wie ktos jeszcze? bo naprawde nie jest dobrze, dochodze do litra oleju na 1000km... :(

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-04-05, 22:16   

zobacz czujniki oleju one jak bardzo puszczaja olej to plynie po glowicy i leci po niej do okola silnika

Pająk
Gość
Wysłany: 2005-04-06, 22:10   

qba, ciepło, ciepło... ja mam je zawsze potwornie uwalone w oleju, ale myslalem ze to tak "stale", nie wiem na ile tam tryska jak nie patrze (czyt.: podczas jazdy)

droga wymiana?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi