Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszczelki pod Glowicą
Autor Wiadomość
Qbs
Gość
Wysłany: 2005-03-29, 23:10   

Problem jest nastepujacy. Otoz mam raczej 100% pewnosci ze musze wymienic uszczelki pod glowica. Slysze syczenie zsynchronizowane z obrotami i zawalony silnik olejem. Pytanie pierwsze, czy zrabana uszczelka przyczynia sie do spadku mocy i wiekszego zuzycia paliwa? Jaka jest procedura wymiany uszczelek. Czy wystarczy odkrecic glowice i wymienic uszczelki czy jest jakas wiesza filozfia i myslac tak prosto mozna spieprzyc cos w silniku. Pytam bo za rozbieranie silnika sie nigdy nie bralem jeszcze. Prosze o konkretne odpowiedzi na wszystkie dreczace mnie pytania plis :-)

Pozdrawiam =]

twe
Gość
Wysłany: 2005-03-30, 01:03   

Spadek mocy w moim przypadku był zauważalny, a czy zwiekszyło się zuzycie paliwa to nie wiem, bo długo nie jeździłem na wydmuchanej uszczelce (ale przypuszczam, że tak).
Aby odkręcić głowicę, trzeba poczekać aż silnik całkiem ostygnie.
Przy przykręcaniu należy pamiętać o kolejności śrub i momentach dokręcenia (było już na forum, niedawno).
Co do planowania głowicy (bloku) są różne zdania. Ja przy wymianie uszczelki nigdy nie planowałem i jak do tej pory wszystko było ok (a kilka uszczelek już wymieniałem, tyle, że nie w Trabantach).
Uszczelka przed założeniem powinna być posmarowana. Nie wiem, czego uzywają mechanicy. Ja smarowałem towotem lub olejem siknikowym.
Wymiana uszczelki nie jest skomplikowaną robotą. Trzeba mieć tylko trochę czau i chęci.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-03-30, 07:12   

Qbs:
Jak silnik bedzie zimny odkręć głowicę (4 śruby, lub nakrętki).
Oryginalnie powinny być nakrętki. Jak zdejmiesz głowicę to od razu będziesz widział w jakim stanie jest uszczelka. Komplet ( 2 szt) uszczelek w Gdańsku kosztuje 2,60 PLN. Są dwa rodzaje uszczelek aluminiowe i grube, zbrojone miedzią z materiału uszczelkarskiego (grubość około 1.5 mm).
Jak masz śruby to dokładnie zobacz w jakim stanie są gwinty w cylindrach. Wymiana nie powinna zająć więcej niż 30 minut.
Pozdrawiam.

PS
Przy okazji sprawdź dokręcenie cylindrów do kartera.

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-03-30, 09:45   

Dzieki wielkie Wam :-D Juz biegne do sklepu i biore sie za wymiane uszczelek :-) Dzieki jeszcze raz!

Pozdrawiam =]

Qbs
Gość
Wysłany: 2005-03-30, 15:07   

No wiec jak rzeklem tak zrobilem :-) Uszczelki wymienione (przy okazji wymienilem uszczelki kolektora i kranika paliwa, bo cieklo z niego, teraz juz nie he he). No wymiana przebiegla bez problemow tak jak pisaliscie :-) I dodam ze trabi rzeczywiscie zyskal na mocy i co najwazniejsze nie syczy he he. Uszczelki byly zmasakrowane, chyba tkwily tam od nowosci ech. No dobra a teraz powiedzcie mi za jaki czas mam dociagnac te glowice, bo domyslam sie ze bedzie trzeba?

Pozdrawiam =]

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi