Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Lampka ładowania
Autor Wiadomość
_sierot_
Gość
Wysłany: 2005-03-26, 18:46   

Witam, mam mały problem: lampka ładowania wogole mi sie nie pali, żarówka jest dobra, wszystkie kable co są na schemacie są podłączone, prąd wzbudzenia do alternatora też jest, ale z ładowaniem jest krucho na klemach przy aku jest 12,2V a na kablu, który idzie z alternatora do rozrusznika jest 20 V. Co może być przyczyna sam juz nie wiem i nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić. Aha zapomiałem dodać ze chodzi o Traba 601.
Pozdrawiam Sierot

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-03-26, 22:07   

.
To faktycznie jest coś nie tak...
Podczas pracy silnika napięcie w instalacji powinno wynosić 14,2V wszędzie. Sprawdziłbym na początek połączenia aku z masą, trzeba porządnie oczyścić styki na klemach i na śrubach i zakonserwować wazeliną techniczną na obu kablach (gruby do skrzyni i cieńki do budy).
.
Poza tym wszystko działa prawidłowo?
.
Jak to nie pomoże to kontrolkę ładowania można sprawdzić "na pająka" (przy zgaszonym silniku oczywiście). Zrób sobie żaróweczkę próbną 12V 2W z kabelkami i sprawdź ją bezpośrednio na klemach.
Z alternatora oprócz kabla ładowania (idącego do śruby przy automacie rozrusznika) idzie cieńki kabelek, który obok rozrusznika ma złączkę, rozłącz ją i podłącz jeden z kabelków próbnika (do kabla od strony alternatora ). Drugi z kabelków próbnika podłącz do + w aku, jeżeli próbna zapłonie to szukaj w instalacji, jeżeli nie to w alternatorze.
.
Powodzenia i napisz, jak poszło.
.

_sierot_
Gość
Wysłany: 2005-03-26, 22:20   

Trudno powiedzieć czy wszystko działa bo nie mam lamp z przodu i kierunków:) Zaraz po świetach spróbuje zrobić tak jak mowisz. Moze coś niestyka i w tym jest problem. Zobaczymy jak narazie to dzięki i wesołych świąt.
Pozdrawiam Sierot

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi