|
nowy silnik do 1.1 |
| Autor |
Wiadomość |
combiak
Gość
|
Wysłany: 2005-03-16, 14:10
|
|
|
| witam na alegro koles sprzedaje silnik od trabanta 1.1 i pisze ze PASUJE on do starszych modeli VW POLO... skoro te silniki pasuja do TYCH VW to moze siniki z tych VW POLO NIE GOLFow pasuja do trabanta... jesli tak to nie ma problemow z wlozeniem 1.3 lub chyba nawet 1.6 bo kumpel mial kiedys VW polo i mowi ze nie mial problemow z przekladaniem... 1.1 a 1.3... a na dodatek sa skrzynie 5 w VW POLO 1.1 i 1.3.... ktos juz kiedys moze probowal... NIE MOWIE O SILNIKU GOLFA TYLKO POLO... POZDAWIAM I DZIEKI ZA EWENTUALNE KOMENTRZE.. PS. nie niszczcie mnie jesli moj problem byl juz poruszany lub odpowiedz na niego jest banalna... P0ZDRO |
|
|
|
 |
GrzegorzB
Gość
|
Wysłany: 2005-03-16, 21:53
|
|
|
poszukaj na forum... 1,3 to dla wielu "chleb powszedni", 1,6 to tez nie nowosc, bo teraz sa w modzie 1,8 ;))
i nie jest tak ze koledzy robia to bez problemow... tym bardziej tyczy sie skrzyni |
|
|
|
 |
Michał Lepczyński
Gość
|
Wysłany: 2005-03-17, 05:02
|
|
|
Grzegorzu nieuważnyś !
Kolega pisze o silnikach od POLO a nie od Golfa (Maximus, Arek i wszystkie 1.3 są z GOLFÓW)
A merytorycznie to myślę, że nie ma wielkich różnic między tymi silnikami - bardzo podobne albo identyczne bloki, więc zabawa taka sama.
Pzdr, Lepi (www.lepi.w.pl/kombiacz) |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-03-22, 09:35
|
|
|
| Przepraszam, a 1,1 nie jest też przypadkiem od Golfa 1?? Bo znajomy miał w jedynce pod maską to samo co ja w trabie, tylko osprzęt i pokrywę zaworów inną. A jeżeli tak, to silnik od polo różni się od golfowskiego tym, że jest od polo, a nie od golfa i niczym innym. A skrzynia 5 w polo 1,1?!! W 1,3 to rarytas. |
|
|
|
 |
bartrowiej
Gość
|
Wysłany: 2005-03-22, 16:27
|
|
|
| Silnik od polo z lat 84-90(nie wiem czy późniejsze do 94 też) to to samo co w trabie 1.1 tylko dekielek z logo VW a nie z IFA.Co do skrzyni to nie wiem czy wszystkie te roczniki mają 5-cio biegową. |
|
|
|
 |
Daniel "Muffi
Gość
|
Wysłany: 2005-03-23, 20:22
|
|
|
| jezeli do org skrzynki to musi byc silnik z rodzinki pochylonych do przodu |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2005-03-26, 00:30
|
|
|
to samo co w trabie 1.1 tylko dekielek z logo VW a nie z IFA.
i na kazdej czesci tez widnieje IFA... Nie jakies badziewne VW. |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2005-03-27, 09:53
|
|
|
Niestety sie mylisz. Roznia sie mocowaniem - volkswagenowskie silniki nie maja nadlewow pod mocowanie w tym samym miejscu co silniki ifa - wiec montaz jest utrudniony. W golfach i polowkach silniki wisza na lapie od alternatora, a w trabancie sa mocowane pod filtrem oleju. Takze silnik IFA spokojnie zamontujesz do golfa lub polowki (mocowanie alternatora w tym samym miejscu) - w druga strone jest juz to bardziej klopotliwe.
Co do silnikow z golfa 1. - To duzo starsza generacja. Duzo zmian konnstrukcyjnych, z czego najwazniejsza to chydrauliczna kompensacja luzu zaworowego. |
|
|
|
 |
|
|