Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
zdejmowany dach
Autor Wiadomość
Gizmo
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 13:35   

Witam
ostatnio wpadlem na pomysl zrobienia w trabie zdejmowanego dachu. Chodzi mi o zdejmowanie samego duroplastu. Czy ktos juz ma zastosowane takie rozwiazanie zeby zdjecie dachu ograniczalo sie do odkrecenia kilku srubek? wiem ze w kolo dachu jest zaginana blacha ktora go trzyma. A gdybym ta blache obciol i zrobil jakies inne mocowania? Myslalem zeby ta blache obciac i zalozyc dookola ceownik przewiercany na wylot. Mysle ze powinno wytrzymac. Albo moze ktos montowal cos takiego jak roleta na caly dach?
Pozdrawiam

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 14:38   

Jezeli chodzi o rolete to popatrz np. na twingo. Ja mam cos takiego u siebie, nic nie leci nic nie kapie. W leci fajny bajer. Zadnego problemu z przegladami nie ma.
Pozdro

Oizo
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 14:38   

Jak kiedyś myślałem jakby tak wyciąć dach pozostawiając około 10 cm dookoła od brzegów, polecieć na szrot przynieść dach ten też obciać tylko ze 2 cm i ten dach założyć na tą "ramke" co ci została po starym dachu. Pomiędzy to jeszce jakaś uszczelka jakby coś miało cieknąć, mocowanie śrubami czy jakoś tak. Byłbym sobie tak zrobił ale mam oryginalny szyberdach DDR i niema co go marnować bo takich już jest niewiele.

Dysiek
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 14:50   

Sebastian: a jak to zamocowales, gdzie to kupic, jakies fotki. Zapodaj prosze wiecej szczegolow :)

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 17:15   

.
Facet, jak będziesz jeździł bez płyty dachowej to buda zacznie Ci się na słupkach na boki rozłazić. Osobiście to widziałem. Musisz zrobić rurę łączącą góry słupków.
.
Jak delikatnie poodginasz tą blachę co trzyma wokół dach i wysuniesz ten dach to potem można to oczyścić z kleju i uformować ładne prowadnice, można też pomyśleć o uszczelkach (takich do prowadnic szyb)do nich. Otwory już są po śrubach trzymających korytka, więc wystarczy je dopracować. Odkręcasz cztery śruby i wysuwasz dach jak szufladę w tył i po robocie :)
.

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 19:05   

Fotki zrobie jutro to wysle. Ja tego nie robilem, juz takiego kupilem :) Taki dach mozesz kupic na szrotach.
Pozdro

guma_
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 23:19   

a tez bym prosil bo zaciekawiliscie mnei tym wakiem :>

[Prosze nie smiecic na forum!!! Do tego sa wiadomosci prywatne! - GB]

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-06-13, 14:03   

Ciepło jest- temat na góre.
Piszecie żeby wysunąć dach jak szuflade tylko u mnie jakoś mi nie idzie. Poodginałem blachy a on siedzi jak trzeba. Jak dokładniej się zdejmuje dach, w miare bezinwazyjnie?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi