Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
odpalanie i stop???
Autor Wiadomość
Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 22:02   

Witam od 2 tygodni moja dziewczyna ma 601 88 rok ,i bawie sie z nim i mam pytanie?przy odpalaniu np jak postoii kilka godzin lub np caly dzien ,nie chce odpalic wiem ze przynczyyna jest na pewno brak paliwa w gazniku chyba ucieka ,poprostu po zakreceniu kranika tak jakby nie dostawal paliwa,chyba to co powinno byc w gazniku ucieka,to przez zaworek iglicowy?wiem ze to paliwo bo krece i nic a wleje mu pare kropli paliwa do gaznika i odpala bez problemu z pierwszego.jak raz juz odpali to pozniej pali bez problemu .postoiii i znowu nie chce odpalic. wleje paliwo to odpala!!moze za niski poziom paliwa czy jak?aha i jak go kupilem to nie mial wcale swiatla stopu uszkodzony byl czujnik ,wymienilem go i teraz aby zaswiecil sie stop trzeba moim zdaniem barzo mocno nacisnac,bo u mniew polowce delikatnie naciskam i juz sie pali..jaka moze byc przyczyna chamulce sa odpowietrzone..i nawet dobrze dzialaja tylko ze stop sie pozno zapala,.??co moze byc przyczyna??mam nadzieje ze mi podpowiecie,pozatym autko super...

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 23:27   

Gaś na ssaniu(kluczyk w lewo i wyciągasz ssanie) Przed odpaleniem odczekaj chwilę po odkręceniu kranu Paliwo musi dopłynąć do gaznika 601 nie ma pompki!(przeciez wiesz)Zawór pływakowy zamyka dopływ paliwa do gażnika z baku a nie odwrotnie Jesli jest padnięty paliwo wykapuje przy otwartym kraniku Paliwo z gażnika po prostu odparowuje(właściwość bendzyny!)A poziom za niski?Odkręcić pokrywę komory gażnika i ustawić właściwy(różny dla różnych gazników)
Może założyłes zły, inny(inne parametry ciśnienie) czujnik stopu?Albo zapowietrzyła się pompa w czasie wymiany czujnika?
Pozdrawiam

Marta Berdys
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 08:58   

no czujnik zalozylem taki jak mialem nowy al nie iem czy do 1.1 czy do 60 bo taki mialem piwnicy przy jakiejs tam zapasowej pompie!a czy to jest jakas roznica te czujniki sie czyms roznia?wiem z epaliwo odparowuje ale bez przesady ,ze tak szybko.mnei chpodzi o to ze odpalam auto na ssaniu czy bez to i auto nie chce odpalic.tak jaby nie mialo bezyny.czekalem az splynie i nic .a jak tylko wleje kilka kropel do gaznika to za 1 przekreceniem kluczyka i juz chpodz i pozniej juz dziala i odpala.czyli co jak podniose poziom to bedzie wiecej palil?.czy wymienic zaworek iglicowy?u mnei jak mialem 601 raz wymienilem zaorek a pozniej juz moglem zostawiac na odkreconym nawet a i tak smigal z 1. a i teraz kranik jest ustawiony na rezerwie bo jest mlo palia a jeszcze nawet na stacji nim nie lem?czy to ma jakies znaczenie?pozdrawiam

Marta Berdys
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 09:04   

aa o tak sobie na allegro jakis tak gaznik ogladalem do traba i widze ze ma to cudo na ktore nasowa sie wezyk paliwow ustawione pionowo do gory,a u mnie to jest skierowane w dół,jak powinno byc?chyba otworkiem do gory bo jak jest w dol to moze dlatego paliwo nie dochodzi przy odpalaniu co??pzdr

Marta Berdys
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 09:51   

aha i wyczytalem w archiwum o opowietrzaniu ukladu paliwoewgo w 601,ale nie znalazlem jak to zroic....??????

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 12:14   

Jeżdżenie na rezerwie niejednemu już zasyfiło zbiornik Przejrzyj odstojnik pod bakiem i wyczyść go
Dojście paliwa do gażnika zawsze miałem"z góry(inaczej załamywał się przewód paliwowy)
Przewód od zbiornika do gażnika powinien być względnie prosty(bez "kolanek")gdyz paliwo spływa swobodnie i jeśli są "kolanka" może się zapowietrzać(tak jak przy spuszczaniu wina z balonu)
Ja miałem przewód w pancerzu i nie był nasówany tylko przykręcany przez oczko(może orginał?) i starałem się żeby ułożyć go jak najrówniej
Kiedyś (chyba Kuba )pisał mi że pompa hamulcowa1.1 różni się ciśnieniem od pompy601(1.1 ma tarcze a 601 szczęki i pewnie z tąd różnica ciśnień pompy ham.)
A jesli pompy mają różne ciśnienia to czujniki(mimo takiego samego gwintu)będą miały inne parametr

Odpowietrzyć układ paliwowy?
Odkręć przewód przy gazniku puść paliwo i już Przykręć "z góry"
Nie zapomnij wyczyścić odstojnika
Pozdrawiam

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 12:17   

Aaa Może w korku zbiornika nie ma otworka?Taki mały. Musi byc dojście powietrza inaczej tworzy się podciśnienie Może to to?

Marta Berdys
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 13:39   

wlasnie bylem u kolegi patrzylem jak ma i wlaśnie wezyk do gaznika wchodzi od gory,a tu od dolu ,jasne ze to zmienie,przczyszcze caly odstojnik i zobaczymy.ja ten czujnik stopu znalazlem w piwnicy w rupiciach i nie wiem czy to z 1.1 czy z 601,a moze byc nawet uszkodzony bo pewnie dlaczegos go tam kiedys rzucilem tylko nnie pamietam dlaczego:-)kupie nowy i zobaczymy.wlasnie chyba czym s sie roznia czujniki 1.1 a 601 bo nawet ich cena jest inna.jak jeszcze macie jakies sygestie co do ukladu paliwowego w 601 to prosze pisac,chce to zrobic porzadnie tak jak ma byc.a wezyki juz wymienialem zrobie to wsyzstko na spokojnie i mysle ze bedzie looz pzdr

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 15:18   

Ja mam sugestie co do czujnika światła stop:
- KONIECZNIE KUP NIEMIECKI ORGINALNY DDR (j aprzerabiałem juz polskie i węgierskie - po dwóch miesiącach się zacinają - niemiecki zakładasz zapominasz, dopóki nie zgniją konektorki :)
- możesz regulować szybkość zapalania się światła stop mocniejszym lub słabszym wkręceniem czujnika do pompy - ale UWAGA nie przekręć gwinta i nie ukręć pompy z czuciem, ale fest - zobacz poprostu w którym momencie, światło zapala się jak należy
- przy wymianie tego czujnika może się chyba zdarzyć, że układ się zapowietrzy, ale nie jestem pewien
PozDDRo

Marta Berdys
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 15:38   

no własnie czy moze sie zapowietrzyc bo wymienilem ten czujnik i dopiro odpowietrzalem uklad!jak teraz wykrece czujnik i nie bede naciskal chamulca to czy sie zapowitrzy.na pompie nie ma odpowietrznika to niby jak mam ja opowietrzyc??a jak chce aby stop zapalal sie wczesniej to czujnik nalezy wkrecic czy wykrecic..oki to kupie oryginalny niemiecki jak tylko beda mieli w sklepie ,wole raz zaplacic kilka zl wiecej i miec spokoj.pzdr i dzieki za info

guma_
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 23:27   

Jak zalozyles czujnik i potem odpowietrzyles to nie mogl ci sie zapowietrzyc no chyba ze masz np cylinderek ktorys wlaniety ale to juz skrajnoc, tym bardziej ze piszesz ze masz hamulce ale nie ma stopu :). Odpowietrznik masz na kazdej pompie hamulcowej , a jak nie masz to masz przecierz przewod ktory mozna odkrecic i odpoiwetrzyc :) Jak dla mnei to albo zly czujnik albo zle wkrecony, a moze ten bolec to pompy masz za krotki ? za pedalem popatrz czy jest dobrze znaczy sie nie ma luzu tylko rusza pompa odrazu po nacisnieciu hamulca DDR

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-03-21, 09:09   

to tak,jak teraz kupie czujniik i bede go wymienial.wykrece i wkrece nowy bez naciskania stopu.to uklad sie zapowietrzy?czy moge smialo wykkrecic i wkrecic nowy?cylinderek chyba nie jest walniety bo plynu nie ubywa,plyn tez wymienialem na DA1 nie wiedzialem jaki byl wczesniej ale na bank nie r3 bo r3 jest zielony i inaczej pachnie.a ten co byl w zbiorniczku smierdzial tak jak ten DA1 i byl zolty.podnioslem pedal bo byl bardzo niski a teraz jest znowu za wyskoki strasznie twardy,i musz opuscic..Jak ten bolec moze byc za krotki ,skoro jest oryginalny?to chyba bedzie wina czujnika ale zobaczymy.a tak z ciekawosci co moglo by sie stac gdyby pomieszac plyny hamulcowe Da1 i r3.ja tego nie zrobilem ale tak z ciekawosci?..pzdr

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-21, 21:22   

Pewnie mogły by się"pogryżć"
A powaznie wchodzą ze sobą w jakąś chemiczną reakcje i np. się "ważą",mogą powstawać pęcherze powietrza w układzie albo niszczenie układu albo....etc
Najlepiej wypłukać CAŁY układ ham. denaturatem ze dwa razy i dopiero zalać płyn ham.
Roboty przy tym ciut ale życie jednak chyba cenniejsze nie?
Bolec może się "rozkontrować"(nakrętka mogła puścić )ale raczej nie bo wtedy stop paliłby Ci się non stop(!)
Wymiana czujnika trwa 0,3 sek i raczej nie zapowietrzą Ci się hamki Zresztą:
-TY wykręcasz czujnik a ktoś naciska powoli pedał ham.(uważaj bo płyn Cię opiżga)
-Po wyjęciu czujnika pedał wpadnie w podłogę (ucieknie trochę płynu)
-Ten ktoś w kabinie cały czas trzyma pedał nogą w podłodze a TY wkręcasz czujnik
-Nie ma możliwości żebyś zapowietrzył pompę tylko pamiętaj żeby w zbiorniczku był płyn(odpowiedni!!)
Pozdrawiam

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-03-22, 09:07   

LUDZIEEEEEE !!!!!
Z uporem maniaka powtarzam - HAMULCE TO NIE ZABAWKA!!!

Czytając wasze (nie wszystkie) wypowiedzi włosy zaczynaja mi rosnąc na głowie (jestem łysy, jakby ktoś nie wiedział)

Może zastanówcie się czy nie lepiej byłoby udac się do fachowca, a nie robić bzdur.

Nie mam zamiaru nikogo obrażać, ale wasza wiedza techniczna jest na poziomie [-1] nie mówiąc o kulturze technicznej.

HAMULCE TO NIE ZABAWKA!!!

Marta Berdys
Gość
Wysłany: 2005-03-22, 09:24   

aha no to fajnie to po co mi trabant skoro ze wsztskim mam jezdzic do wasztatow,to jest auto przy ktorym mozna zrobic wszystko samemu ,czyli mam jechac do mechanika z wymiana czujnika stopu a on wezmie wykreci,wkreci i zainkasuje 20zl.zadalem proste pytanie czy przy wymianie czujnika zapowitrza mi sie hamulce,i chcialem prostej odpowiedzi TAk lub Nie....a miliarderem nie jestem ,do mechanika wstawiam auto jak nie moge rozwiazac probelmu sam,i najczesciej z braku warunkow kanalu itp.aha jeszcze nie trafilem na takiego mechanika do ktorego nie musialbym jeździc z poprawkami.moze mam pecha nie wiem..

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi