Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak zdemontować przeguby ?
Autor Wiadomość
Oizo
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 10:55   

Niedawno zdarłem całe piasty i przy okazji myśle zmienić smar w przegubach nowego typu tylko niewiem trzech rzeczy:

1 Jak zdemontować i pomyślnie zmontować przeguby te zewnętrzne jak i te od strony dyfrencjału żeby nienarobić sobie biedy z tymi igiełkami.

2 Jaki smar użyć do smarowania ?

3 Ile wynosi dopuszczalny luz na zewnętrznym przegubie ?

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 11:37   

Co do demontażu gwiazdy przy skrzyni Zdejmujesz gumę podstawiasz miskę i wyjmujesz półoskę ze skrzyni Co wyleci jest w misce.Sprawdż potem w skrzyni czy coś nie zostało
Montaż-Składasz na czystej szmacie(wygodnie jest posmarować kołki pod igły towotem wtedy kleją się i nie spadają)i owijasz wszystkie trzy(z czoła)cienką mocną nicią
Nie wiem co mówią książki na temat smaru (ponoć orginalnie jest MOLIBDENOWY)ale znajomy zawsze po pracy przy przegubach lał w gumy olej przekładniowy Klął przy tym strasznie ale lał. Strzykawką 20-stką (może dlatego klął?)
Przeguby przy piaście (tekst z książki)nie wymagają obsługi Chyba że gumę rozprujesz albo ruszasz "z buta" i kłapoczą Te przy piaście mają śruty nie igły Luz? Jak najmniejszy lekko wyczuwalny na skręcanie(żeby nie"pukało")
Pozdrawiam

Oizo
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 20:36   

Dzięki, więc grzebanie w przegubach niejest takie straszne, ale niesądze, że upychanie szmat do półosi ma coś na celu. A zresztą jak to rozkręce to zobacze i będe kombinował.

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 22:37   

po co bawic sie z miska i ukladaniem ?? nie warto popatrzec jak wychodza kamienie i ewentualnie obrucic szklanke tak by nie wypadly sie rozsypujac oczywiscie asekurujac reka ??

zabawa w ukladanie igielek nie jest taka fajna szczegulnie jak ci wyjdzie ze jest o jedna za malo .. i wtedy dochodzenie co sie z nia stalo a moze jest w srodku i jak zlozysz przemili sie negatywnie wplywajac na zywotnosc podzespolu ?? jestem za tym zeby to zrobic na tyle uwaznie zeby nie zbierac kamieni

a co do samego demontazu... odkrecic nakretke na przegubie... odkrecic kolo podniesc odkrecic kolumne mc persona dwie srubki pod 18-stke przegiac zwrotnice jezeli malo jest zapasu skrecic kierownice do oporu w strone ta z kturej nastepuje demontaz z czuciem wyjac bo potem masz mozliwosc manipulasji i kontroli tego jak wyjmujesz krzyzak z szklanki. jest jeszcze szkola taka by wyjac przegob ze szklanka
nie prubowalem ale jest to w miare sensowne rozwiazanie. przy okazji mozna skontrolowac simeringi i je ewentualnie wymienic jesli skrzynia jest warta zachodu

pozdrawiam

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 23:10   

po co bawic sie z miska i ukladaniem ??
A choćby po to żeby nie okazało się że...jednej igły brak
Jeśli rozbierało się samemu pare razy to się wie jak ale pierwszy raz zawsze rodzi jakiś problem(no na przykład z dziewczynami...)
Po prostu jest pewniej z miską albo szmatą

Oizo żle mnie zrozumiałeś Nikt nie pakuje szmaty w skrzynię razem z gwiazdą!!!!!

Chodziło mi o to że demontujesz i składasz na szmacie a nitką owijasz gwiazdę żeby kamienie i igły nie pospadały przy wkładaniu do skrzyni
Pozdrawiam

qba_601
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 23:22   

oki a w momencie kiedy brakuje jednej igielki to co dorobisz ja ??

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 23:29   

Szukam nowej gwiazdy!!!Bez igiełki ani,ani...
Pozdrawiam

Oizo
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 14:24   

A ile ma być tych wszystkich igieł?

tank
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 21:31   

ja mam po 28 na kazdym ramieniu w srode liczylem :)
przy okazji popsikaj dobrze wczesniej sruby czyms bo mi sie jedna urwala :) ale na szczescie juz jest ok
a pozatym opaska na srube sie nie nadaje na lewa strone bo bedzie chaczyc o skrzynie

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 21:35   

A ile ma być tych wszystkich igieł?
WSZYSTKIE!!!

tank
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 21:55   

3 razy po 28 bedzie 84

Luker
Gość
Wysłany: 2005-04-14, 09:48   

A jak w 1.1 zdemontować przegub od strony koła ? Bo mi się guma osłaniająca przegub rozwaliła a muszę ją wymienić . Co po kolei zrobić ??? Da się wymienić bez wyjmowania półosi ?
I njważniejsze : jakie niestandardowe narzędzia są potrzebne ?

Pozdrawiam

tank
Gość
Wysłany: 2005-04-14, 10:39   

witam
nie wiem jak inni ale ja nei mialem zadnych niestandardowych narzedzi
na stronie w literatura wpodwoziu sa fajne obrazki i wedlug nic jedziesz po koleji w ta zebatke co trzyma kulki (nie wiem jak to sie nazywa) walicz mlotkiem przez drewenko i przegub sam zeskakuje trzeba uwaazac zeby trzegos nie rozwalic i nie zgubic z poloski takiego pierscienia zabezpieczajacego i to cala filozofia :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi