Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co z podłogą.
Autor Wiadomość
Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-03-09, 16:40   

"A jak to jest z wymiana podłogi? Jak usunąć starą, żeby nic nie uszkodzić? Gdzie i za ile kupić nową? Jak ją bezpiecznie wspawać?"

Oizo
Gość
Wysłany: 2004-03-09, 22:02   

Duroplasty zgniją... dobre... :) :) :)

Zgniją duroplasty... hihihihihihihi

greg
Gość
Wysłany: 2004-03-09, 23:45   

Ja słyszałem od kilku znajomych (i pewnycch)
mechaników że bardzo dobże jest zakonserwować smarem linowym do smarowania lin np na kopalni.Po takiej konserwacji auta
przez 10 lat nic nie rusza.Ale ciężko to jest załatwić.Mój ojciec tym konserwował
autko załatwił z kopalni.Był bardzo zadowolony

GrzegorzB
Gość
Wysłany: 2004-03-10, 08:01   

Czasem lepiej uzyc uznanych, ale standardowych srodkow, a nie kombionowac z uzywanymi w przemysle stoczniowym czy gornictwie - trzeba pamietac ze to my jezdzimy Trabantami i warto choc troche sie troszczyc o swoje zdrowie, a mysle ze w wielu przypadkach takie srodki moga byc niezdrowe...

Z ciekawych patentow to slyszalem ze ludzie z Huty Sendzimira "wynosili" jakas substancje, ktora zalewalo sie progi, ktore byly potem jak beton - nie trzeba bylo blacharza ;))

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-10, 09:47   

Oj Blazu, to była przenośnia - chodziło mi o to,że prędzej zgniją duroplasty (czyli za 100 lat) niż tą blachę coś ruszy. Z tego, co słyszałem, to podkłady na łodzie i okręty (mówię o metalowych częściach) są najlepsze. Można je również stosować na śladowe ilości rdzy. Ale natury nie oszukasz, gdzie rdza, tam się trza jej pozbyć, bo co byś nie robił - wkrótce będzie jej więcej

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2004-03-10, 11:30   

Pewnie że okrętowe są najlepsze-widział ktoś może z jakiej stali się robi statki? Jak to-to stoi w stoczni to jest równomiernie zerdzewiałe.Potam przychodzą panowie z takimi wielkimi szczotami napędzanymi pneumatycznie i byle jak to przeczyszczą. A potem ten podkładzik-i jest już ok...

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-03-10, 14:19   

zgadzam się z przedmówcą. I jeszcze raz apeluję: żadnych hammerite'ów! Zróbcie to dla swoich trabantów i nie róbcie kiszki, bo wam zgniją! Mi jeden zgnił i teraz największe pieniądze jakie wkładam w trampka, to w jego konserwację.

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-10-31, 20:01   

A jak to jest z wymiana podłogi? Jak usunąć starą, żeby nic nie uszkodzić? Gdzie i za ile kupić nową? Jak ją bezpiecznie wspawać?

Grzesiek N.
Gość
Wysłany: 2004-11-02, 21:35   

yyyy... dobra to chociaż powiedzcie mi czy podłoga musi byc wspawana migomatem czy zwykłą spawarką? Musi to robic profesjonalista?

P.S.
Dowiedziałem się właśnie że jest mozliwość kupienia nowej podłogi za 150zł. Dużo? Mało? Wymieniał ktoś kiedys w ogóle?

pozDDRawiam
Grzesiek.

Paweł Filipczak
Gość
Wysłany: 2004-11-02, 23:27   

Wstawienie nowej podlogi to budowa praktycznie calego auta od nowa. Od cholery roboty, ogromne koszty w warsztacie.

cygan
Gość
Wysłany: 2004-11-07, 18:43   

kolego miedelnica - gdzie można nabyć farbę do okrętów? chyba nie w pierwszym lepszym chemicznym? i jak dużo potrzeba na całą podłogę?

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-11-12, 14:01   

Wojtek K jest specjalista od jachtow i lodzi - sam ma takie plywajace cudo. takie farby dostaniesz w sklepach z chemia przemyslowa-> panorama firm

miedelnica
Gość
Wysłany: 2004-11-12, 14:03   

sklepy z chemia przemyslowa. im wieksze miasto tym wieksza szansa. tylko nie rob z siebie dzieciola i nie pytaj o farbe do okretow, bo nigdy nie znajdziesz, ale pytaj o dobra farbe przemyslowa, czyli taka, jaka uzywaja okreciarze. sorry za brak polskich liter ale pisze z froncji i ni ma tu normalnych klawiatur

Michał Lepczyński
Gość
Wysłany: 2005-03-17, 05:21   

W sprawie żywicy:

Są generalnie stosowane do łatania (głównie w szkutnictwie) dwa rodzaje żywicy:

1) ŻYWICA POLIESTROWA
-Tańsza
-Bardziej śmierdzi
-Niestety ma odczyn kwaśny i powoduje korozję - nie nadaje się do stosowania w motoryzacji (chyba że do duroplastu - bo temu wszystko jedno :D )

2) ŻYWICA EPOKSYDOWA
-Bardziej wrażliwa na warunki (temp, wilgotność) podczas schnięcia i mieszania z utwardzaczem
-Ładniej pachnie :D
-Nie reaguje z metalem
-Na jej bazie są wszystkie szpachle samochodowe
-Jest trochę droższa
-Np. Epidian 50

Pozdrawiam, Lepi (www.lepi.w.pl/kombiacz)

Marcinek
Gość
Wysłany: 2005-03-18, 20:18   

1)ŻYWICA POLIESTROWA
-Tańsza
-Bardziej śmierdzi
-Niestety ma odczyn kwaśny i powoduje korozję - nie nadaje się do stosowania w motoryzacji (chyba że do duroplastu - bo temu wszystko jedno :D )

że tania i śmierdzi to się zgadzam z Tobą, Ale mylisz się że nie stosuje się jej w motoryzacji - Otóż prawie wszystkie szpachlówki są na bazie żywicy poliestrowej od Novola po Standox'a

2) ŻYWICA EPOKSYDOWA
-Bardziej wrażliwa na warunki (temp, wilgotność) podczas schnięcia i mieszania z utwardzaczem
-Ładniej pachnie :D
-Nie reaguje z metalem
-Na jej bazie są wszystkie szpachle samochodowe
-Jest trochę droższa
-Np. Epidian 50

Prawie wszystko się zgadza tylko że nie śmierdzi żywica, a śmierdzi utwardzacz ten najbardziej popularny czyli Z-1 (Tęcza) jest bardzo silną zasadą i też działa korodująco na stal

Jeżlei chodzi o to która żywica jest "kwaśna" na to wpływ ma głównie utwardacz i faktycznie w epoxydowych jest on silną zasadą, a w poliestrowych ma odczyn kwaśny. Generalnie nie należy przeginać z ilością utwardzacza bo nadmiar nie weżmie udziału w utwardzaniu i może "wyłazić" na powierzchnię co może spowodowąć odparzanie lakieru o ile nie zastosuje się 2-3 warstw podkładu akrylowego (Filler) pozdrawiam M,

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi