Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ekonomizer
Autor Wiadomość
Jasio
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 13:38   

Mam ekonomizer niepodłączony. Jak się go podłącza? Wystają z niego 3 kable. Jest jakieś oznaczenie kolorami? Jak sprawdzić czy on wogle działa?

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 17:05   

Przewody takich samych kolorów "wystają" z wiązki, na dodatek mają wtyczki pasujące do tych wychodzących. Podłącz także wtyczkę od wskaźnika w kabinie, powinien działać.

Pozdrawiam.

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-03-01, 18:54   

może ma ktoś pojęcie co to może być. Po podłączeniu wszystkich kabli ekonomizer zapala wszystkie diody i tak już zostaje.

Janznaj
Gość
Wysłany: 2005-03-01, 19:58   

Przebicie??

Gizmo
Gość
Wysłany: 2005-03-10, 17:01   

ja tak mialem jak nie mialem paliwa podlaczonego :) ale po pewnym czasie zgasly nie wiem czemu pewnie sie spalil ekonomizer :(

Piotr Czaiński
Gość
Wysłany: 2005-03-10, 18:21   

witam.moja dziewczyna kupila 601 i ekonomizer lezal a bagazniku pytalem sie to poprzdni wlasciciel mowil ze dzialal,kabelki byly podlaczylem zgodnie z kolorem wiazki,i wstawilem go w ten wezyk ktory idzie z baku do gaznika.i zaswiecil ale swieca sie caly czas 2 diody.moze jest roznica ,i trzba go odwrotnie zalozyc co?narazie nie wiem dokladnie bo jak przkrecam stacyjke blakaja wsyztskie i wiem ze tak byc powinno ale jescze nim nie smigalem bo ma zlamany resor i jutro jade to robic to zobacze po drodze.ale jesli macie jakies sugestie to prosze o pomoc przy okazji zrobie to na postoju jak robie przygazowke to chyba tez powinny sie swiecic diody np pomaraczowa al moge sie mylic nie pamietam jak bylo wmoim 601...pzdr

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-03-10, 19:11   

Podłączenie do paliwa nie ma nic do rzeczy, rozbierałem go i teoretycznie wiem jak działa. Jest mała turbinka która jest poruszana przez przepływające paliwo, turbinka jest na "szprychach" a fotokomórka liczy ile razy szprychy przetną światło diody która tam jest. Działa podobnie jak klasyczna, kulkowa myszka komputerowa, więc nie ma różnicy czy turbinką porusza paliwo czy poprostu się w nią dmuchnie. Może znajdzie się jaki elektryk który wie w czym może tkwić problem? W zegarze czy w liczniku?

marcin k
Gość
Wysłany: 2005-03-10, 21:56   

mam takie dwa od traba i nie moge dojść z nimi do ładu bo nie wiem dokładnie czy dobrze podłanczam, daje tak -czerwony +,brąz -, zielony sygnał z turbinki , a czarny to do czego???,a z turbinki podłanczam brąż z - ,zielony z zielonym, a biały to nie wiem??? może ktoś mnie oświeci.

marcin k
Gość
Wysłany: 2005-03-12, 06:24   

już mam,usprawniłem jeden jak kogos interesuje to podłączenie jest takie:
z ekonomizera >czarny plus
>brąz masa
>zielony to sygnałowy
>czerwony zasilanie turbinki
a z turbinki(przeplywomieza):
>biały łączymy z czerwonym(zasilaniem turbinki)
>zielony z zielonym
>brąz z brązem
I jak są sprawne obie czesci gdy dmuchniemy powietrza musi swiecić!!

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-17, 20:32   

KURDE!
WŚCIEKNĘ SIĘ WŚCIEKNĘ SIĘ WŚCIEKNĘ SIĘ
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Od nowości w moim samochodziku nie działa EKONOMIZER. Nigdy więc nie nauczyłem się jeździć ekonomicznie :)
Zapragnąłem ekonomii i kupiłem PIĘKNY NOWY KOMPLETNY EKONOMIZER.
Po podłączeniu w samochodzie nawet nie mrugnął, ale wiedząc, że mam popieprzoną na maxa elektrykę olałem sprawę (poczekam aż zrobi się cieplej) i postanowiłem podpiąć go w domu.
Wg MARCINA K wszystko jest proste, ale:
z ekonomizera wystają cztery kolory: CZARNO-CZERWONY, ZIELONY, BIAŁY i BRĄZ x 2
z turbinki trzy kolory:
BIAŁY ZIELONY i BRĄZ
Czyli kolorki są troche inne niż u Marcina, bo nie ma czerwonego a jest biały i czarno-czerwony.
Podłączyłem wszystko per analogia i ten SKURWYSYN ANI NIE MRUGNĄŁ, a po daniu + na czarny a minusa na brąz lecą iskry jak przy spawaniu.

BŁAGAM! JAK KURNA PODPIĄĆ TO GÓWNO BO JUŻ SIŁY NIE MAM - jeden ekonomizer już mi wybuchł w rękach... Bo chyba można to podpiąć na stole w kuchni do prostownika??? Jesli nie to błagam o wirtualnego helpa!

F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1 F1

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-18, 00:54   

Słuchajcie! Wybaczcie że przesuwam temat na samą górę ale naprawdę PILNIE potrzebuję helpa w podłączeniu Ekonomizera via Internet.

Bitte HILFE!!!

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 15:13   

Słuchajcie! Wybaczcie że przesuwam temat na samą górę ale naprawdę PILNIE potrzebuję helpa w podłączeniu Ekonomizera via Internet.

PROSZĘ O JASNY PRZEPIS JAK PODPIĄĆ
biały, zielony i brązowy z turbinki
z
białym, zielonym, dwoma brązowymi, czarnym z diodownika

Na chłopski rozum zielony z zielonym, biały z białym, brąz z brązem, + do czarnego, a minus do drugiego brązowego? Tak podpiąłem i NIC SIĘ NIE ŚWIECI...

BŁAGAM - jest piękna pogoda, niech ktoś mi pomoże, to akurat założę w końcu (po roku) ekonomizer na Wielki Tydzień!!!!

Bitte HILFE!!!

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 16:58   

Witam.
Sam wiesz jak wirtualnie trudno ... itp.
Może to być zupełnie proste, a trwać dłuuuuuugo.
Może lepiej będzie zaprosić na rozwiązanie problemu kogoś kto zna się na elektryce samochodu TRABANT.
Jak nie działa to są dwie mozliwości: 1 - zepsute, a 2 - źle podłączone. Ponieważ jest to trabant to może być jedno i drugie razem w tzw. kupie (czego nie życzę).
Mimo wszystko nie poddawaj się! Chyba nic nowego nie wniosłem, ale mam dobre zamiary.
Powodzenia.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-19, 18:39   

Jajer! Absolutnie sie z tobą zgadzam że wirtualnie traba cieżko naprawiać...
Ale ja nie proszę o diagnozę mojej elektryki (jest POPIEPRZONA NA 102 a raczej na 601)

Proszę o przepis JAK SPRAWDZIĆ NA STOLE CZY ZESTAW EKONOMIZERA DZIAŁA:
zrobiłbym jak napisał Marcin K ale z mojego diodownika nie wystaje czerwony kabel, więc automatycznie nie wiem jak to połączyć.
Dlatego proszę jedynie o instrukcję: jak sprawdzić w domciu czy ekonomierz działa wykorzystując w tym celu 12V.

marcin k
Gość
Wysłany: 2005-03-20, 11:33   

Witam te kolory moga moze sie troche różnić ,ale ja osobiście w trabie akurat nie spotkałem sie z tym a co do tych iskier jak po podłączeniu(oczywiście podłączamy ekonomizer) brązu na -, a czarnego na plus (widzę ze o tym nie wspomniałem,pierwszy raz)leca iskry to jest walnięty na 100% ekonomizer, ja tak miałem i zepsuta była taka mała dioda w środku zabezpieczająca miedzy innymi,przed złym podłaczeniem ja ją wymieniłem i było oki (koszt 30groszy)prześle ZBuK tobie zdjęcia mojego zestawu i zobaczysz jak to jest.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi