Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[601] Nagrzewnica
Autor Wiadomość
Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-03-03, 12:35   

Witam.
Moze mi ktos lopatologicznie powiedziec JAK i DO CZEGO sluzy nagrzewnica?? Da sie tym ogrzewac kabine?
Dzieki i pozdrawiam.

Magik
Gość
Wysłany: 2005-03-03, 13:07   

Zależy jaką. Elektryczną jak najbardziej. Ale jeżeli masz na myśli nagrzwnicę z nowoczesnego samochodu to działa ona przy współpracy z układem chłodzonym cieczą i do traba się nie nadaje.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2005-03-03, 13:12   

Podejmę się odpowiedzi, ale nie jestem fachowcem.
Nagrzewnica to taka część samochodu, dzięki której w kabinie jest ciepło (nieźle mi idzie). Występuje ona chyba we wszystkich samochodach chłodzonych cieczą - woda osiąga temperaturę 80-90 stopni, dzięki której nagrzewnica robi się gorąca, następnie powietrze nadmuchiwane do kabiny, "przechodzi" przez nagrzewnicę i mamy ciepło (ale tylko jak ciepły jest już silnik i woda). Tak jest w Trabanciku 1.1 czy Volvo S40.
W 601 brak nagrzewnicy, bo i brak wody, która chłodziłaby silnik (mamy chłodzenie powietrzem jak maluchy, czy raczej maluchy jak trabanty).
Zapewne pytasz o nagrzewnice elektryczne, które w dużych ilosciach są sprzedawane na allegro. One działają jak zwykła farelka - do prądu i w mig są gorące i grzeją. Tyle że te z Allegro do wpięcia do gniazda zapalniczki to chyba shit... Tyle osób je sprzedaje, a nikt jakoś ich nie chwali specjalnie.
Natomiast widziałem na allegro nagrzewnice elektryczne wyglądające idento jak nagrzewnice na wode - duże panele grzewcze na prąd. Coś takiego montujesz sobie pod albo już w kabinie (ale ostrożnie, żeby się nie poparzyć), przed tym dajesz dmuchawę-wentylator i grzejesz. Pytanie co to warte?
Sam jestem ciekaw, może ktoś kto montował? Jak wrażenia?

Sebastian Kurantowicz (re
Gość
Wysłany: 2005-03-03, 21:13   

Myslalem o takiej ze skody Ale skoro to sie grzeje woda to nici z mojego planu :( i dalej bedzie zimno.
Dzieki i pozdrawiam.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-03-04, 08:26   

Zbuku. Volvo S 40 ma jeszcze klimę, chociaż Trabant też, conajmniej jeden. Nagrzewnica to po prostu taka mniejsza chłodnica i niektórzy latem tak ją wykorzystują. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem jest webasto, ale o tym to już było. Pozdrawiam

Yarema47
Gość
Wysłany: 2005-03-04, 19:02   

.
Radziecki ma rację, do samochodu z silnikiem chłodzonym powietrzem na dodatkowe ogrzewanie nadaje się tylko webasto.
.
Jeśli chodzi o nagrzewnicę elektryczną to te, co sprzedają na allegro mają grzałkę od 100 do 200 Wat i rzeczywiście działają jak domowa farelka, służą do rozparowania lub rozmrożenia szyby ale nie do ogrzewania kabiny! (mam taką na tylnej półce i spoko się sprawdza) Zauważcie, że farelka ma 2000 Wat, czyli 10x tyle. W trabancie przy instalacji 12-to woltowej taka farelka pociągnęłaby ok 170A! a alternator daje 42A! Sumaryczne obciążenie podczas pracy silnika nie może przekroczyć 500W, wystarczy odjąć od tego światła, wycieraczki, kierunkowskazy, radio, ładowanie itd no i zostaje ok 200W he he he.
.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi