Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak i z czym mieszać paliwo dla trabanta 601...
Autor Wiadomość
Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-09-04, 21:15   

Wolność wyboru ja zamieniłem spory czas temu Mixol na Semisymantic 2tt Orlenowy do pił i kos spalinowych cena to 9,50 tam gdzie go kupuję.W innych stacjach kosztuje od 10 do 12,50zł za litr jest to półstntetyk gdyby ktoś nie wiedział.Poprawiła się praca silnika zaczoł lepiej pracowac a na Mixolu zaczynał silnik grzechotac i dzwomic gdybym jeszcze jezdził na nim to 20000tys km temu skonczyłby się wał.A tak pomimo swoich 72 tysięcy km na orginalnym wale jeszcze smigam i to niezle polecam Półsyntetyk do cwajów jest lepszy jak olej mineralny czyli Mixol albo Lux.Żywotność silnika jest znacznie przedłużona a tak samo trabik kopci na tym oleju jak się dobrze go nie zmiesza zalecam zamieszanie po wlaniu oleju do paliwa w zbiorniku drewnianą łyżeczka(taką posiadam :)by nie kopcił za mocno.

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-09-04, 21:40   

A nawet, jesli wymyje się nagar, to co w tym złego? Przecież tu nie ma zaworów, które nagle straca szczelność, ani układu olejowego, którym mógłby ten "rzadszy" olej umykać do cylindrów czy do płynu chłodniczego... To co piszesz jest prawdą, ale dla silników czterosuwowych - w dwusuwach bez osobnego układu olejenia lejemy olej najlepszy, na jaki nas stać ;-)

A w Łodzi najtańszy Semisyntetic 2T znalazłem po 14 zeta na Orlenie na Łagiewnickiej - jeśli ktoś ma tańsze namiary to bardzo proszę o wskazówki :-)

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-09-06, 10:50   

Drewnianą łyżeczką to sobie możesz w tyłku pogrzebać. Jeśli wlejesz najpierw olej potem benzynę będzie wsio ok. Bez dodtatkowego mieszania. Mnie na Mixolu dymi tylko przy zimnym silniku lub bardzo rozgrzanym. A co do wypłukania nagaru, to odrywające się jego płaty mogą spowodować przytarcie silnika.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 10:26   

Sikor jak chcesz możesz sobie zamieszac łyżeczką w tyłku:) ja wiem swoje co do oleju 2T Orlenowskiego(półsyntetyk czerwony) że nie miesza się dobrze z benzynką jesli nadal jestes taki pewny swojego.Możesz zrobic test wlej olej do przezroczystej butelki a potem zalej benzynką z dystrybutora wtedy zobaczysz że ja miałem rację.Dlatego jeszcze mieszam dodatkowo by nie dymił co do twojego warczyburczy to raczj nie możliwe by zamieszac w zbiorniku czym kolwiek:)

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 11:51   

Możliwe. nie bój się, tyle że ja jakoś jeżdżę na tym oleju i nie mieszam niczym i nigdy po odjeździe ze stacji mi nie kopci.

Marcin/Niutek
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 20:31   

No ja w sumie tak jak Yogi na wszelki wypadek "mieszam zupe" linijka do paliwa co by olej sie za dobrze nie wymieszał sam co nie zmienia faktu ze najpierw leje olej a potem wahe.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 21:16   

Pawle w Sokołowie Podlaskim Semisyntetic 2T jest od 9,50 do 10 zł za litr.W innych częściach Polski widziłem że są ceny zaczynającw się od 12zł a koncząc na 14,50 zł za litr.Jak widac różni są sprzedawcy dlatego przed dalszą jazda zaopatruję sie w olej u siebie zazwyczaj 2 litry starczą na pewien czas taniej wychodzi jak kupowac gdzies po drodze.Mixol umnie jest po 7zł litr a 5 litrów Mixolu kosztuje 28zł jakie ceny są w waszych miastach?

Sikor
Gość
Wysłany: 2005-09-07, 23:30   

Pruszków
Mixol 9-10zł za litr, półsyntetyk 12-12,50zł

Marcin/Niutek
Gość
Wysłany: 2005-09-08, 11:04   

Lublin tak samo jak Pruszków.

macq
Gość
Wysłany: 2005-09-08, 12:07   

5l. na gieldzie widzialem po 25zł, ale zadnej nalepki, ino napis miksol pewnie domowo majony albo cos....

newman
Gość
Wysłany: 2005-09-14, 16:33   

Łódź, mixol z beczki 6 zl za litr. bierzesz ile chcesz.

Kargul
Gość
Wysłany: 2005-09-14, 20:48   

Witam, dzisiaj miałem fajną przygodę z trabikiem, otuż brakło mi paliwa. Naszczęście miły facet od skody felici podżucił mnie na stacje, niestety nie miałem żadnego pojemnika i nalałem paliwa do litrowego pojemnika po mixolu( było tam troche oleju) potem nalałem do baku i trabi zapalił i się bardzo cieszyłem, ale co troche gasnął bo było za dużo oleju, ale jakoś dojechałem do stacji, zalałem samej benzyny i trabant odżył. A chciałem sobie dzisiaj zalać 2T orlenu, a tu mi zabrakło benzyny i byłem skazany na mixola:(

macq
Gość
Wysłany: 2005-09-14, 21:38   

Nie moge tego znalezc w rzeszowie :[ Ciekawe jakby mój klekot na tym chodził, jak wał był nie robiony i ma coś z 70 000km. Sam nie wiem co zrobić. Składam drugi lux silniczek na niemieckich czesciach i wtedy pewnie naleje tego soczq. Jak narazie to miksol produkowany w jakies wsi. Co ciekawe w tej samej wsi produkowany jest olej jadalny hmm.... :)

Chybolek
Gość
Wysłany: 2005-09-14, 22:05   

W skierkach polsyntetyk kosztuje 10,50zł a mixol 9,60 na orlenie to nad czym sie zastanawiac. Smigam na polsyntetyku 2T orgenowskim i wszystko cacy :)

Paweł
Gość
Wysłany: 2005-09-14, 22:29   

Kurde, czemu w ty Łodzi taki drogi ten Semi?
Newman, a ten po 6 zł to w Teofilu czy jeszcze gdzieś?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi