Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Twardnieje pedał hamulca
Autor Wiadomość
Ciejo
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 18:22   

W Trabim 1.1 nie odbijają mi hamulce z przodu. Dziś pół dnia sie z tym męczyłem i jestem zielony.
Tylne hamulce puszczają bez problemu a przód trzyna jak diabeł sołtysa.
Myślałem że to wina przewodów ale po odkręceniu ich na pompie płyn wyciekł i dopiero wtedy klocki puściły.
Wychodzi na to że pompa nie odbija, ale dlaczego tył połączony z tymi samymi komorami w pompie co przód odbija bez problemu.Cylinderki ostatnio robiłem i teraz gdy odkręcone są przewody na pompie to można je ręką wcisnąć.

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 20:22   

....tył połączony z tymi samymi komorami w pompie co przód....
Jesli pompa jest dwu sekcyjna to jest trochę inaczej niz piszesz Tył i przód są sterowane osobno(jednym pedałem hi,hi)
A nie zaczęły Ci się blokowac zaraz po remoncie? Może pomotane są przewody?(pozamieniane znaczy)

Ciejo
Gość
Wysłany: 2005-02-26, 21:48   

W 1.1 przecież koła podłączone są po przekątnej. To jeśli puszcza lewe tylne (a tak jest) to powinno puścić prawe przednie (i tu ZONK nic nie odpuszcza). Identyczna sytuacja jest po drugiej stronie. Przewodów nie ruszałem. Sprawdziłem je i są podłączone jak w książce piszą :):) Wcześniej to stały cylinderki.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-02-27, 07:48   

Ciejo: Nie wiem które cylinderki wymieniłeś, ale jeśli są to tylne, powinieneś poszukać przyczyny w przednich. Rozebrać, wyczyścić korozję, wymienić osłonki gumowe i nasmarować pastą do cylinderków.
Sprawdź prawidłowość działania całych zacisków.

Sprawdź ponownie cały układ hamulcowy. Może powinieneś ponownie odpowietrzyć (przez to wymienic płyn w układzie).

Sprawdź reduktory siły hamowania.

Stanisław Kudyba: w T1.1 układ hamulcowy jest krzyżowy, koła są łączone po przekątnej ( LP+PT i PP+LT) i na dodatek zastosowane są reduktory siły hamowania kół tylnych.
Układ krzyżowy zapewnia w przypadku uszkodzenia jednej sekcji zachowanie prawidłowej drogi hamowania.

Pozdrawiam.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-02-27, 09:14   

Jeszcze jedno, a mianowicie:

czy masz prawidłowy luz pedału hamulca?
Mało pracy, a efekt może być murowany, wystarczy zastosowac sprężynkę odciągającą pedał. Może tez trzeba bedzie skrócić (wyregulować) bolec.

Pozdrawiam

Stanisław Kudyba
Gość
Wysłany: 2005-02-27, 13:45   

Dzięki JaJer!Rewiduję swoje wiadomości (podlegają rewizji bo nie były autoryzowane)
Byłem święcie przekonany że cały tył to jedna sekcja a cały przód to druga sekcja
Jeszcze raz dzięki!
I znów stara prawda że całe życie człowiek sie uczy.
Pozdrawiam!

Ciejo
Gość
Wysłany: 2005-02-27, 13:49   

JaJer:Nie mam takiego reduktora jak jest w książce. Kupiłem go już z takimi "tulejami" które nie mają żadnej regulacji ani możliwości odpowietrzenia.
W tylnych hamulcach jest wszystko ok.
Przód też robiłem i wszystkie osłonki są nowe. Cylinderki są wyczyszczone i tak jak mówisz nasmarowane smarem do cylinderków. Palcami można je poruszać.
Pedał hamulca ma luz, tzn: po odpuszczeniu ma bolec ma jakieś 2mm do pompy. Ale w momencie hamowania jest od razu twardy i ma skok może ze 2-3cm.
Nie wiem czy coś nie blokuje w pompie powrotu płynu z powrotem do zbiorniczka.
Nie mam tak jak tu opisywano efektu świecenia świateł stop, a tylko ciągłe piszczenie klocków, zwiększone spalanie (wiadomo-opór) i szybkie zużywanie klocków. Koła nie są do końca zablokowane tylko przychamowywane.
Nie mam też na pompie śrub regulujących ruch tłoczków w komorach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi