Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[tuning] Umiarkowane planowanie :))
Autor Wiadomość
Jasio
Gość
Wysłany: 2005-02-23, 20:17   

po primo:
na tej stronce z tabelką jast opis jak mierzyć stopień sprężania- koleś wciska kit żeby wcisnąć kit w okna i tak mierzyć obiętość, zapomina jedynie że podczas pracy silnika okna nie są zalepine kitem. Jako dolne położenie tłoka należy przyją najniższą pozycje tłoka przy której okna są jeszcze zamknięte, dopiero ta objętość będzie sprężana.
po drugo:
aby zrobić to dobrze to nalerzy planować po ok 0.25mm pojeździć, sprawdzić ile pali, osiągi, zapisać i znowu splanować o 0.25. Jak zacznie się samozapłon tankować 98. Po takim doświadczeniu można nasze głowice sprzedać w cenie 6zł za kg, kupić nowe i splanować do naszej wielkości najbardziej wydajnej którą znamy z zapisek. Ja tak zrobie a wynikami sie podziele.

JaJer
Gość
Wysłany: 2005-02-24, 07:51   

Sprzedawaj, sprzedawaj głowice na złom. Znasz może cos takiego jak uszczelka pod głowicę. Wpadło Ci może do głowy że ona może mieć różną grubość?

Próbowałeś przeliczyć jakie powstaną obciążenia na denku tłoka po planowaniu głowicy? Idąc dalej jak będzie wyglądał zapłon sprężonej miaszanki i rozkład temperatury wewnątrz cylindra itp.?

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-02-24, 13:00   

Stona! Masz konkrety. My z Mańkiem tak zrobiliśmy i jest git. Bierzesz szlifierę kontową z supermarketu, najtańszą bo za markę to tylko frajerzy przepłacają, głowice w imadło i szlifujesz, jedną, drugą, tak żeby było równo. Potem bierzesz silikon(jakikolwiek, szklarski też może być, my taki daliśmy) uszczelek nie zakładasz, bo obniżają stopień sprężania(Kazek, mechanik tak powiedział jak go pod sklepem fajkiem częstowaliśmy, wino schowaliśmy, bo nie byłoby się czym przy tym planowaniu jak chłodzić). Wy dech to też bardzo ważna rzecz, a jak wiadomo najszybsze są BEEMY im głośniejsze tym szybsze, to Gienkowi z jego rekina żeśmy zap... on i tak nie jeździ, bo kluczyki zgubił. A jak jeździł to 300 nawet wyciągał i jak z nocnej zmiany na kompostowni w Warszawie ruszał to stara po flaszkę na dół biegła, bo w Grójcu to on w niecałe 10 minut był. A Gienek jak po robocie na kaca nie wypił to....zupa nie raz była za słona. No to ten wydech żeśmy dospawali, tylko wystaje pół metra za Trabem i pan na stacji powiedział, że przeglądu nie przejdzie, chyba trza go będzie wygiąć. No i jak tak żeśmy go zrobili, to kazek powiedział, że teraz to on ma z 50KM, a nie odpala, bo teraz to on szybkoobrotowy jest i trza go na holu powyżej 100 km/h odpalać, Nyas Zenka nie chce tyle jechać. Ale my już wiemy jak zrobić 100KM!!! tylko musimy wiertło takie duże znaleźć,coby go na 1200 rozwiercić. A i do baku żeśmy rozpuszczalnika wlali, bo w telewizji dragstery pokazywali takie amerykańskie i powiedzieli, że one na nitro jeżdżą. Pozdro dla ckhłopaków.6001 RS

morti
Gość
Wysłany: 2005-02-25, 13:08   

glupoty piszecie ale smieszne :))) przynajmniej

tylko szkoda ze na tym forum jak zacznie sie o przerobkach rozmawiac to zaraz cie wszyscy zjada jak tam chcecie sie wozic seriami to wasza sprawa nie dotyczy was temat nie odzywajcie sie a nie dogadujcie bo niektorych przerobki bawia :)

pozDDRo

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-02-25, 13:46   

Wiesz co...Ciekawe dlaczego nie ma strony na której jest napisane KONKRETNIEjak w przydomowych warunkach z podstawowego modelu Lancera zbudować Evo 8? Może dlatego, że do rasowania silnika potrzebne jest trochę wiedzy i umiejętności, oraz tabelek srelek, a nie tylko młotek, przecinak i zamiłowanie do tuningu. Nikt tu przecież nie krytykuje samego faktu podnoszenia wydajności silnika. Koledzy próbują pomóc. Podpowiedzieć, że samo planowanie głowicy niewiele da bez dostrojenia wydechu, wyregulowania gaźnika itd., że taką operację się oblicza, a nie metodą prób i błędów bezsensownie niszczy kolejne elementy, że dwa TAKIE SAME silniki z głowicą splanowaną o TYLE SAMO wcale nie będą się zachowywały tak samo i legitymowały taką samą mocą. Trochę pokory Panowie.

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-02-25, 14:35   

Z całym szacunkiem do części, ale ja nie dysponuję wiarygodnymi tabelkami ani srelkami w żadnej formie. Chcąc takie mieć trzeba poświęcić trochę części i czasu. Piszecie że każdy silnik jest inny, i jest i tak samo różnie będzie się zachowywał jak zastosujesz super wzory których pewnie nie znasz albo tabelki które skombinujesz, ale też ich nie masz. Nie więc żadnych wiarygodnych źródeł dotyczących efektów przeróbek więc aby takie tabelki sobie samemu zrobić należy to zrobić empirycznie. A to że przy tym się zniszczy trochę części to poprostu wiedza kosztuje.

radzieckii
Gość
Wysłany: 2005-02-25, 14:55   

Albo ja jestem za głupi, albo Ty nie umiesz po polsku pisać. Jedyne co zrozumiałem z Twojej wypowiedzi to, to, że wiedza kosztuje i z tym się zgodzę. Kosztuje wiele i odnoszę wrażenie, że niewielu ją posiadło...Życzę powodzenia w empirycznym wyważaniu otwartych drzwi. Pozdrawiam.

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-02-25, 16:14   

Jak dla ciebie są otwarte to się podziel z innymi a nie kitrasz wszystko dla siebie. To co jest w opcjach tunning na stronach jest w 80% albo wzięte z powietrza albo nadaje sie do samochodów typu machbox a wszystkie teoretycznie sensowne przeróbki są i tak robione w ciemno.

Jasio
Gość
Wysłany: 2005-03-29, 18:55   

Splanowałem głowice dwa razy po milimetrze, za każdym razem odczułem niewielki przyrost mocy i zmniejszenie zużycia paliwa. Początkowo ciśnienie w cylindrach miałem 8 MPa po pierwszym mm wzrosło do 8,5 MPa a po drugim do 9 MPa ale zaczęło się pojawiać spalanie stukowe więc dalsze planowanie jest w tej chwili bez celowe. Generalnie mój czas do 100 zmniejszył się o ok 4 sec.

Może ktoś mi może pomóc- jak powinien być ustawiony zapłon po tych przeróbkach

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi