|
CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0
|
|
[1.1]Z motyka na slonce, czyli remont mojej padaki :-) |
| Autor |
Wiadomość |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2005-01-06, 15:02
|
|
|
Powitac!!!
No i stalo sie w koncu!!!
Po ponad trzech latach postoju mego 1.1 Sed. dojrzalem do decyzji, aby pojazd ten poddac reanimacji
Chlopak stanal z powodu awarii skrzyni biegow, teraz po po podlaczeniu akku nie dziala kompletnie nic,poza dioda od pseudo alarmu
Cos czuje,ze czeka mnie mnostwo pracy,ale po przesiadkach miedzy roznymi autami stwierdzam,ze Trabant to jednak to
Do wymiany ida miedzy innymi:
1. Pompa hamulcowa, poniewaz padla i nie dziala zupelnie
2. Cewka zaplonowa, bo ktos ja ukradl
3. Maglownica
4. Blotniki przednie, bo je zuzylem do innego auta [Gacie wiedza o co chodzi ]
5. Maska przod
6. Atrapa [ z chcecia zachomikowalbym taka od 1.1 ]
7. Uszczelki szyb,bo sparcialy,badz ich nie ma
8. I teraz najwazniejsze:
Progi,podciagi, jaskolka i latanina calej reszty
Bede informowal na biezaco o postepach,ale juz widze,ze bedzie to droooooooga zabawa
Zyczcie mi wytrwalosci,aby udalo sie uratowac jeszcze jednego Trabika coby smigal po drogach Unii Europejskiej :D
pozdro!!!
HP
BTW...> Poniewaz dlugo nie siedzialem w temacie Trabantow,powiedzcie mnie wiecej jakie sa ceny w/w elementow, czy to nowych czy uzywanych??? |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2005-01-06, 15:04
|
|
|
A no i bylbym zapomnial!!!
Oczywiscie skrzynia biegow bedzie zlozona z dwoch
Dobra mechanika z rozbitego kombi, obudowa z sedana |
|
|
|
 |
Pająk
Gość
|
Wysłany: 2005-01-06, 17:49
|
|
|
Kochani! Trzy szybkie:
1) Moje 1,1 gubi olej litrami - ile wleje, tyle znika. Jednak nie zostawiam plam na chodniku, uszczelke pod pokrywą wałka rozrządu zmieniłem tak zapobiegawczo, (bo fakt, troszkę pluło spod niej) no to sprawdziłem sprężanie w tłokach by na podstawie cisnienia sprawdzic stan silnika. Wyniki w barach: 13,6 13,4 13,5 13,4. W instrukcji Rawskiego stoi, ze minimalne sprezanie to 7, a maksymalne różnice do 15%. Więc chyba jest nieźle? Więc do cholery, gdzie moze podziewac mi się olej? :O Potrafie spalić >1,5L na 1000......
2) Jaki inny korek wlewu oleju silnikowego pasuje do 1,1?
3) WARSZAWO!!!! POMOCY!!! POSZUKUJĘ KOGOŚ Z 1,1 NA CZĘŚCI by wykręcić i odkupić jedną małą śrubkę... chodzi o śrubę mocującą pokrywę komory wałka rozrządu, wiecie, tą tuż na prawo od miejsca wlewania oleju silnikowego... NIEMA na Nowolipkach, NIEMA na Oleandrów, NIEMA na Strażąckiej... bardzo proszę... dojadę, sam się z tym wybabram, a do tego gotowym płacić :>
dzieki za odpowiedzi, pozddro
Pająk |
|
|
|
 |
Paweł Filipczak
Gość
|
Wysłany: 2005-01-06, 18:00
|
|
|
1) Moje 1,1 gubi olej litrami -
Pewnie wali uszczelniaczami zaworow.
2) Jaki inny korek wlewu oleju silnikowego pasuje do 1,1?
Od Volskwagena - przejedz sie do salonu-serwisu i kup sama uszczelke od korka numer katalogowy: 059 103 487 (nie wyrzucaj starej - jak bedzie cieklo zaloz obie).
3) WARSZAWO!!!! POMOCY!!!
Tez do kupienia w Volkswagenie lub intercarsie
numer katalogowy: 030 103 531B (cena okolo 15zl)
podkladka gumowa: 030 103 533C (tez kolo 15zl)
podkladka talerzowa: 030 903 265 (kolo 8zl) |
|
|
|
 |
MaxXx --> Twister
Gość
|
Wysłany: 2005-01-07, 13:16
|
|
|
| Heniu 3mam kciuki!!! Powodzonka ze zgnilcem |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-01-07, 13:32
|
|
|
Ojojoj bedzie sie działo. To mówisz, że na śmietniku nie będzie już niebieściutkiej padaki:)?Po pompe zgłoś się do Marcina z żoli, jakby co to ja mam cały czas twoją z kombika. Też nie działa, ale ma nowe gumki.PzDDR
P.S. Mówisz, że kaszel i nosorożec to nie to?he, he |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2005-01-11, 23:51
|
|
|
ale 127 z blotnikami od traba wyglada ponetnie :)
ja tez siewziolem za akcje reanimacje
pozdro i powo |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2005-01-27, 23:11
|
|
|
Hehehe....Dzisiaj zawalczylismy z qmplem w zaciszu jego lodowatego garazu Najpierw mozolne sprawdzanie wszystkich polaczen elektrycznych,potem proba polapania sie w jednym wielkim burdelu z kablami wokol skradzionej cewki i modulu zaplonowego...Nastepnie podpielismy kable zaplonowe i zalozylismy kopulke aparatu. Po wielokrotnym upewnieniu sie,ze wszystko podpiete,jak nalezy zapada decyzja: Krecimy!!! Wsiadam, paliwko do gaznika plynie wartkim strumieniem z buteleczki niczym winko "Mariola" do gardla pijaczka Rozruchawnik wartko zakrecil silnikiem i dupa...Nie zalapuje...No wiem polewamy dalej i pompuje w miedzyczasie pedrylem gazu..Silnik zaczal prychac i kichac,ale sprawial wrazenie,jakby chcial zapalic...Dlugo mu to nie szlo, caly czas kichal i prychal,ale ostatecznego efektu w postaci "zaskoczenia" nie bylo...Krecimy dalej...Nagle patrze, a tu z wezyka pompy paliwowej, ktory idzie do gaznika paliwo tryska jak z p.....a Stop kamera!!!No co jest k...a z tym ch...m k.....m sie dzieje??? Dokrecamy wezyk, dalej sika...Na dodatek paliwo zaczelo sie przelewac gora gaznika... Zonk...Zdejmujemy go i rozkrecanko...Okazalo sie,ze zawiesil sie plywak,wiec stuk puk delikatnie z paluszka i juz dziala z powrotem go do silniczka przykrecamy i znow krecimy...Zaskoczyl w koncu,ale takiego dzwieku trabanta jeszcze w zyciu nie slyszlaem....Chodzil doslownie ja maluch na ssaniu!!!Gasimy dziada i EUREKA!!!Pomylona kolejnosc kabli zaplonowych 2 i 3...Znow myk do auta i...Zaskoczyl,jak gdyby ostatni raz zostal zgaszony wczoraj...ale zrobil mi niespodzianke pieknie po prostu pieknie!!!Jutro instalujemy skrzynie biegow i jak czas pozwoli zreanimujemy hamulce Life is beautyful Na dodatek,jako ciekawostke dodam,ze przed tym,,zanim Trambik odpalil, nie dzialalo w nim doslownie nic,a juz po tym zaczely dzialac wycieraczki dmuchawa i [czesciowo ] swiatla No to tyle na dzis
Pozdro 4 ALL |
|
|
|
 |
Jacol
Gość
|
Wysłany: 2005-01-29, 22:44
|
|
|
| Powodzenia w remoncie... sam tez walcze z Trabim :) |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2005-02-08, 23:22
|
|
|
Mialem pare dni przerwy w dlubaniu w padace.Dzis jednak wstalem rano z mocnym postanowieniem,ze Trab wyjedzie w koncu z garazu na jazde testowa.I slowo cialem sie stalo :-)Zalozylem dzis blotniki przednie,szyby tylnie /THX to PREZES!!! You are Great!!! / popodpinalem kable do instalacji swiatel przednich...Wszystko sprawdzone,niczym na pit-stopie Otworzylem odrzwia garazu odpalilem maszyne i hulaj dusza Najpierw powoli-zachowawczo,potem coraz szybciej. Trab chodzi pieknie silniczek bzyczy jak pszczolka-prawie w ogole go nie slychac, jedynie lekkie przedmuchy w okolicach rury wydechowej przy kolektorze maca wspaniale doznania sluchowe Jest pare dupereli do poprawki,np przelacznik kierunkowskazow,bo same wlaczaja sie dlugie...Albo slizgajace sie sprzeglo,choc prawie nowe-pewnie wymaga odpuszczenia linki...Ale generalnie jest OK. Tylko lakier stal sie tak wstretny,ze tylko i wylacznie malowanie mu pomoze Ale o tym pomysle po blacharzu.
Ach...przypomnialo mi sie-wystapil nastepujacy objaw: silnik generalnie wkreca sie na obroty ladnie.Ale tak do 4 tys. Powyzej tego zaczyna przerywac-cos jakby odciecie zaplonu we wtryskowych autach...Jak sadzicie,czy to wina gaznika,czy szukac przyczyny w elektryce???
Pozdrowki!!!
Zadowoleniec HP |
|
|
|
 |
radzieckii
Gość
|
Wysłany: 2005-02-09, 16:26
|
|
|
| Heniu! Jestem pełen podziwu. Co do objawów to Ci nic nie podpowiem, bo nie wiem, ale 3mam kciuki. |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2005-02-09, 23:25
|
|
|
| hehe a ty wojek nie masz palca z odcieciem ?? |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2005-02-10, 00:35
|
|
|
Heh...z tego co pamietam,to nie...Zwykly,rzemieslniczy...ale hola hola....co ja tutaj widze...Przeca mialem takowy okragly enerdowski oryginal??? Z tego wniosek,ze jakis fiut musial go podmienic....teraz sobie przypomnialem....A tak poza tym,to odciecie nie zalaczalo by sie przy 4 tys.obrotow...A tak to "nie idzie" przeciagnac go do 80 na trojce.... hmmm....jutro zaklad pracy mnie czeka,wiec ewentualne sprawdzanka odlozone sa sila rzeczy do piatku
bedziem kombinowac....Podjade do Ciebie Kubus padaka,jak tylko jakis diagnosta-kretyn podbije mi pieczatke w dowodzie W zasadzie co ja sie przejmuje silnikiem,jak moge nogami przebierac jak Fred F
Pozdry |
|
|
|
 |
bRq
Gość
|
Wysłany: 2005-02-13, 21:38
|
|
|
Sorry ze troche nie na temat...
Palec z odcieciem ?? To jest takie cos w trabim ?? Slyszalem ze ople to maja ale w IFA/VW nie slyszalem... Mozna to gdzies kupic ? Czy caly aparat ? :> |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2005-02-15, 07:47
|
|
|
| wystarcza sam palec rozdzielaca jest wiekszy okragly prawie pelny jeli nie pelny i kosztuje okolo 80 pln zamiast 8 pln |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|