|
Wszedzie olej!! |
| Autor |
Wiadomość |
Fikus
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 12:04
|
|
|
| Jade sobie wczoraj spokojnie autostrada ok 90 km/h i nagle slysze jak zaczyna stukac zawor,mysle a moze mam zamalo oleju ale jeszcze jechalem tak z 3 km, poczym zatrzymuje traba otwieram maske a tam olej wszedzie kapie nawet z maski, patrze na bagnecie jest min, pelno oleju jest od strony paska rozrzadu, po otwarciu tej oslony paska , widze ze pasek jest caly z oleju az z niego kapie, i pod maska wszedzie jest olej ale moze to zawirowania zrobily? co jest przyczyna? |
|
|
|
 |
stona
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 15:08
|
|
|
tydzien temu mialem tak samo !!!
umylem silniczek, pojezdzilem chwilke, (oczywiscie dolalem oleju) i zobaczylem ze leci spod czujnika oleju. kupilem nowe dwie sztuki.
przez tydzien bylo spoko, ale wczoraj jade i BUM !! to samo cala kompra silnika w oleju, i to tak dziwnie , ze widac jakby olej sie lal strumieniem, bo sa kropelki oleju, swiezutkie. no i teraz mam problem. myslalem, moze odma sie zapchala i jak sie nazbiera cisnienie pod pokrywa to wyrzuca przez simmering walka. ale dupa - przez odme ladnie sobie dmucha. potem pomyslalem ze moze cisnienie oleju jest za duze, i wywala tymi czujnikami. ale to musze sprawdzic, bo juz czasu nie mialem. |
|
|
|
 |
sidus
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 16:21
|
|
|
| ODMA... tak trudno poszukac na forum? |
|
|
|
 |
Fikus
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 17:14
|
|
|
| Nie jest to odma na 100% |
|
|
|
 |
stona
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 17:18
|
|
|
ODMA... tak trudno poszukac na forum?
ale czy ktos pytal o odme?? ja nie, napisalem tylko ze odme sprawdzalem. |
|
|
|
 |
Fikus
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 18:25
|
|
|
| no wsumie tak mysle i faktycznie to mogla byc odma wczoraj jak jechalem bylo ok -15 i mogla zamarznac i wywalilo zimeringami na rozrzadzie, a co jesli to odma mogla cos uszkodzic silnik, czy jest to niebezpieczne? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 18:37
|
|
|
Mogła uszkodzić !!! (odma)
Np. w wyniku nadmiernego ciśnienia mogły zostac uszkodzone uszczelniacze (zimmeringi). Nie mówiąc o skutkach braku oleju. Warto to sprawdzić tzn. umyc silnik i całą komorę silnikową. Obserwowac czy nie ma wycieków oleju.
Ważna rzecz - wyczyścic lub wymienić odmę. |
|
|
|
 |
stona
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 19:21
|
|
|
jak jechalem bylo ok -15 i mogla zamarznac
hmmm.. zamarznac ?? chyba raczej niemozliwe, a juz napewno nie przy predkosci 90 km/h gdzie temp wewnatrz komory silnika jest powyzej 0.
ale dziwne, bo mnie tez wywalilo drugi raz jak bylo zimno. ale u mnie dmucha przez odme. nie wiem, trampka mam od niedawna.
podejrzewam jeszcze kanaly splywu oleju z glowicymoze sa zapchane, moze sie zbiera, zbiera i wyawala. ale raczej tez niemozliwe. z tego co widze z rysunkow, to kanal cisnieniowy oleju na glowice jest z lewej strony silnika, a nie z prawej, to tez wykluczam wadliwa uszczelke pod glowica. w poniedzialek umyje jeszcze raz silnk, i go na postoju troche pokrece powyzej 5000 obr/min, prze kilka minut. zobacze.
czekam na jakies konkrety. dodam ze przejrzalem archiwum .:) |
|
|
|
 |
Fikus
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 20:14
|
|
|
| chodzi o uszczelniacze czego? zimeringi walu? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 22:59
|
|
|
Zamarzła zdecydowanie wcześniej.
Właściwie to zamarzła "zawartość" blokując swobodny przepływ, wynikiem tego jest wzrost ciśnienia, a następnie "wywalenie" oleju wszelkimi możliwymi miejscami np. zimmeringi.
w poniedzialek umyje jeszcze raz silnk, i go na postoju troche pokrece powyzej 5000 obr/min, prze kilka minut. zobacze.
wcześniej odłącz odmę i zobacz co w niej siedzi. |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2005-02-06, 23:47
|
|
|
nie krec czlowieku tego silnika bez obciazenia do 5000 prze "kilka minut" !!!!!!!
zdejmijcie ( ci kturym wywalilo ) odstojnik oparow na odmie i pojezdzijcie tak pare dni aby wilgos "uciekla" z oleju bo w kolko bedziecie myc silniki az wam w koncu uszczelka pod glowica poleci !!!!!!
i poczytajcie dokladnie wszystki tematy na temat odmy bo juz mi sie po raz kolejny tego samego nie chce ........ |
|
|
|
 |
qba_601
Gość
|
Wysłany: 2005-02-07, 00:18
|
|
|
heh chodzilo oczywiscie o wilgoc
i na ozyrysa nie wkrecajcie bez poteby silnika na wysokie obroty na postoju szczegulnie przez dlozszy czas tzn kilka minut ..... nawet minuty....... |
|
|
|
 |
Michał & Ela
Gość
|
Wysłany: 2005-02-07, 12:25
|
|
|
| A co powiecie na to?? Odme wyczyscilem benzyna ekstrakcyjna jakies 2 dni temu. Wczoraj wjade sobie i nagle slysze ze silnik pracuje jak diesel- cos stuka (zawor). Myslalem ze moze za malo oleju ale nie- cisnienie sie nie palilo. Dzis przejechalem troche km, postawilem samochod na krawezniku, wracam a pod spodem kaluza oleju!! Podnosze maske i zasyfione olejem tam gdzie jest pasek rozrzadu lub klinowy ( nie wiem ktory tam jest). Myslalem ze to ta piep... ODMA ale ja przeciez czyscilem. Czy w 1 dzien moze zamarznac?? W sumie bylo -20stopni mrozu... |
|
|
|
 |
Heniu Portier
Gość
|
Wysłany: 2005-02-07, 12:44
|
|
|
Stawiam na zamarznieta odme.....mialem tak samo w obydwu polowkach....
BTW...Gacie- Fantastyczna sygnatura |
|
|
|
 |
Piotr Czaiński
Gość
|
Wysłany: 2005-02-07, 14:42
|
|
|
| mnie tez raz wywalilo olej bylo zarzygane pod maska i soprawdzilem na bagnecie a tam mniej niz 0 oleju.to poczytlem na archiwum i wyciaglem ta odme przeczyscilem wyplukalem i zamontowalem sporotem zalalem nowym olejem silnik i juz chyba ze 2 miesiace jest looz oleju nie ubywa.a w odmie tego dziadostwa bylo pelno.a skoro michal pisze ze wyczyscil odme i teraz ma to samo to juz chyba nie odma ,przez jedna noc zamarzlo?/,nie sadze w Częstochowie tez sa mrozy i ja mam spox.pzdr szukaj musi byc inna przyczyna ale ja tam sie nei znam:-)) |
|
|
|
 |
|
|